Що побачили «ЗМІ» окупованих територій Донбасу у підписаній формулі Штайнмаєра - аналіз ІМІ

Що побачили «ЗМІ» окупованих територій Донбасу у підписаній формулі Штайнмаєра - аналіз ІМІ

2 Жовтня 2019
974
2 Жовтня 2019
12:43

Що побачили «ЗМІ» окупованих територій Донбасу у підписаній формулі Штайнмаєра - аналіз ІМІ

974
Що побачили «ЗМІ» окупованих територій Донбасу у підписаній формулі Штайнмаєра - аналіз ІМІ
Що побачили «ЗМІ» окупованих територій Донбасу у підписаній формулі Штайнмаєра - аналіз ІМІ

1 жовтня 2019 року Тристороння контактна група в Мінську узгодила й затвердила документ, що розвиває так звану “формулу Штайнмаєра”, пише Радіо Свобода

Для України цей документ передбачає запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України, та у випадку підтвердження вільного і демократичного проведення спостерігачами від ОБСЄ.

Якщо в Україні це викликало хвилю обурення з виходом людей на Майдан, то ЗМІ окупованих територій сприйняли дану інформацію вкрай позитивно.

На сайті ДАН новини про підписання новин йшли одна за одною:

Як ми вже писали в статті “Вибори чи особливий статус: як тлумачать “Формулу Штайнмаєра” ЗМІ окупованих територій Донбасу”, для політикуму і відповідно підконтрольних йому ЗМІ окупованих територій це, передусім, означає надання цим територіям особливого статусу, що передбачає внесення змін до Конституції. Про це на сторінках агенції ДАН повідомляє т.зв. голова МЗС невизнаної “ДНР” Наталія Ніконорова: “Киев должен провести конституционную реформу для имплементации формулы Штайнмайера”

Сайт Новороссия транслює слова Ніконорової про те, що підписання формули є неабиякою перемогою самопроголошених республік: “Несмотря на обилие крайне деструктивных заявлений со стороны Киева, нам все-таки удалось убедить украинскую стороны согласовать формулу Штайнмайера в том виде, в котором она была зафиксирована на саммитах “Нормандской четверки”. Это можно по праву назвать серьезной дипломатической победой в переговорах на Минской площадке – в первую очередь из-за того, что этот шаг открывает перспективу дальнейшего политического урегулирования”, — отметила она.

Суттєва розбіжність існує у баченні контролю над кордоном з Росією. Якщо українські ЗМІ у інтерпретації формули вбачають контроль України над кордоном з Росією, наприклад, про це пише Українська правда: “Ми не говоримо про структуру цих виборів, але ми як громадяни розуміємо, що якщо хочемо, щоб вибори пройшли згідно законодавства України, то не може бути ніяких кулеметів і кордон повинен бути наш” - то пропагандиські сайти т.зв. “Л/ДНР” поширюють спільну заяву самопроголошених голів невизнаних республік Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника, в якій йдеться, що ніякого контролю над кордоном Україна не отримає: “И призываем господина [президента Украины Владимира] Зеленского не диктовать нам условия. Когда он говорит, что выборы на Донбассе пройдут только тогда, когда Украина получит контроль над границей, он не понимает, что не ему решать, когда у нас пройдут выборы, а нам. Никакого контроля над границей киевская власть не получит”, — подчеркнули главы республик”.

З негативом самопроголошена правляча верхівка так званих “Л/ДНР” сприйняла і повідомлення про новий закон щодо особливого статусу Донбасу: “Господин Зеленский также заявил, что будет принят некий новый закон об особом статусе. Интересно знать, какой? Нам многое не нравится в нынешней редакции этого закона, в который Порошенко навставлял неприемлемых оговорок. И эти оговорки и вставки нужно из закона удалить. Но в нем также содержатся и важнейшие положения, которые менять ни в коем случае нельзя”.

Насторожує і повідомлення про те, що підписання “формули Штайнмаєра” поглибить реінтеграцію непідконтрольних Україні районів Донбасу в Росію, і це не дивлячись на те, що згідно цієї формули ці території мають бути під контролем України : “Подписание формулы Штайнмайера усилит интеграцию ДНР с Россией, считают в Народном Совете”.

Одним з ключових положень “формули Штайнмаєра” є проведення виборів на непідконтрольних Києву районах Донбасу, проте місцеві “ЗМІ”, а, відповідно, і самопроголошена влада “Л/ДНР” вперто продовжують про це мовчати.

Бачення Формули українською владою наразі теж малозрозуміле - брифінг Президента Заленського залишив більше питань ніж дав відповідей.

Олена Голуб, Інститут масової інформації

Фото - 24 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
974
Читайте також
02.10.2019 12:05
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 345
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду