Новий генпрокурор назвав пріоритетні справи на посаді, серед них – вбивство Шеремета і Гандзюк

Новий генпрокурор назвав пріоритетні справи на посаді, серед них – вбивство Шеремета і Гандзюк

9 Вересня 2019
2645
9 Вересня 2019
12:17

Новий генпрокурор назвав пріоритетні справи на посаді, серед них – вбивство Шеремета і Гандзюк

2645
Новопризначений генеральний прокурор України Руслан Рябошапка розповів, що для нього пріоритетними на посаді є справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, активістки Катерини Гандзюк і злочини, вчинені «елітою».
Новий генпрокурор назвав пріоритетні справи на посаді, серед них – вбивство Шеремета і Гандзюк
Новий генпрокурор назвав пріоритетні справи на посаді, серед них – вбивство Шеремета і Гандзюк

Про це він сказав в інтерв'ю «РБК-Україна».

Руслан Рябошапка повідомив, що обговорив із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим провадження щодо Павла Шеремета та справу «пов'язану з Одесою» (деталі розкривати не став).

Він також виділив ще декілька «категорій резонансних справ»: «Справи, пов'язані з розслідуванням злочинів, скоєних на Майдані, і те, що було після Майдану. Очевидно, що це справи, пов'язані з національною безпекою і обороною. Країна фактично у стані війни, у той же час існувала ситуація з "Укроборонпромом". Я для себе ставлю у пріоритет також злочини, вчинені "елітою", у тому числі корупцію, повернення у бюджет держави вкрадених активів. Це банки, які грабувалися і активи з яких виводилися. Це державні підприємства, які грабувалися останнім часом. У цих справах не просто особа повинна бути засуджена, але також гроші повинні бути знайдені і повернені».

Крім того, за словами пана Рябошапки, по можливості, у короткі терміни ГПУ «обов'язково повинна дати відповіді» щодо справи Катерини Гандзюк.

Нагадаємо, голова Національної поліції України Сергій Князєв 23 липня 2019 року повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета було допитано 3,5 тис. осіб та виконано 26 експертиз. Того ж дня він представив Президенту України Володимиру Зеленському і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову секретну інформацією про результати розслідування щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Після цього Президент України Володимир Зеленським повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства журналіста Павла Шеремета може негативно вплинути на його результати. Того ж місяця Юрій Луценко заявляв, що слідство має інформацію, яка, ймовірно, виведе на виконавців та замовників вбивства Шеремета. У травні 2019-го генпрокурор повідомляв про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, проте деталей не розповів.

Як писав ДМ, напад на громадську активістку і в. о. керівника справами Херсонської міської ради Катерини Гандзюк було скоєно напад 31 липня 2018 року - її облили сірчаною кислотою. Вона померла 4 листопада.  

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що знає прізвище людини, яка замовила напад на громадську активістку Катю Гандзюк. На засіданні Покровського районного суду Дніпропетровської області 3 червня п’ятеро підозрюваних у вчиненні замаху на активістку Катерину Гандзюк визнали свою провину та погодилися на угоду про визнання винуватості. Сторона обвинувачення просила засудити обвинувачених до таких термінів позбавлення волі: Сергія Торбіна – до 6 років і 6 місяців, Микиту Грабчука – до 6 років, В’ячеслава Вишневського та Володимира Васяновича – до 4 років, Віктора Горбунова – до 3 років. 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосив вироки п’ятьом підозрюваним у вчиненні замаху на активістку.

25 липня Генеральна прокуратура України повідомила, що зупинила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо Владислава Мангера та Олексія Левіна, підозрюваних в організації нападу на активістку Катерину Гандзюк.

Фото: РБК-Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2645
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду