detector.media
09.09.2019 12:17
Новий генпрокурор назвав пріоритетні справи на посаді, серед них – вбивство Шеремета і Гандзюк
Новий генпрокурор назвав пріоритетні справи на посаді, серед них – вбивство Шеремета і Гандзюк
Новопризначений генеральний прокурор України Руслан Рябошапка розповів, що для нього пріоритетними на посаді є справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, активістки Катерини Гандзюк і злочини, вчинені «елітою».

Про це він сказав в інтерв'ю «РБК-Україна».

Руслан Рябошапка повідомив, що обговорив із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим провадження щодо Павла Шеремета та справу «пов'язану з Одесою» (деталі розкривати не став).

Він також виділив ще декілька «категорій резонансних справ»: «Справи, пов'язані з розслідуванням злочинів, скоєних на Майдані, і те, що було після Майдану. Очевидно, що це справи, пов'язані з національною безпекою і обороною. Країна фактично у стані війни, у той же час існувала ситуація з "Укроборонпромом". Я для себе ставлю у пріоритет також злочини, вчинені "елітою", у тому числі корупцію, повернення у бюджет держави вкрадених активів. Це банки, які грабувалися і активи з яких виводилися. Це державні підприємства, які грабувалися останнім часом. У цих справах не просто особа повинна бути засуджена, але також гроші повинні бути знайдені і повернені».

Крім того, за словами пана Рябошапки, по можливості, у короткі терміни ГПУ «обов'язково повинна дати відповіді» щодо справи Катерини Гандзюк.

Нагадаємо, голова Національної поліції України Сергій Князєв 23 липня 2019 року повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета було допитано 3,5 тис. осіб та виконано 26 експертиз. Того ж дня він представив Президенту України Володимиру Зеленському і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову секретну інформацією про результати розслідування щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Після цього Президент України Володимир Зеленським повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства журналіста Павла Шеремета може негативно вплинути на його результати. Того ж місяця Юрій Луценко заявляв, що слідство має інформацію, яка, ймовірно, виведе на виконавців та замовників вбивства Шеремета. У травні 2019-го генпрокурор повідомляв про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, проте деталей не розповів.

Як писав ДМ, напад на громадську активістку і в. о. керівника справами Херсонської міської ради Катерини Гандзюк було скоєно напад 31 липня 2018 року - її облили сірчаною кислотою. Вона померла 4 листопада.  

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що знає прізвище людини, яка замовила напад на громадську активістку Катю Гандзюк. На засіданні Покровського районного суду Дніпропетровської області 3 червня п’ятеро підозрюваних у вчиненні замаху на активістку Катерину Гандзюк визнали свою провину та погодилися на угоду про визнання винуватості. Сторона обвинувачення просила засудити обвинувачених до таких термінів позбавлення волі: Сергія Торбіна – до 6 років і 6 місяців, Микиту Грабчука – до 6 років, В’ячеслава Вишневського та Володимира Васяновича – до 4 років, Віктора Горбунова – до 3 років. 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосив вироки п’ятьом підозрюваним у вчиненні замаху на активістку.

25 липня Генеральна прокуратура України повідомила, що зупинила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо Владислава Мангера та Олексія Левіна, підозрюваних в організації нападу на активістку Катерину Гандзюк.

Фото: РБК-Україна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY