У справі про вбивство Шеремета оприлюднили лише 5-7% фактів від наявних у слідства – Аваков

У справі про вбивство Шеремета оприлюднили лише 5-7% фактів від наявних у слідства – Аваков

13 Грудня 2019
1902

У справі про вбивство Шеремета оприлюднили лише 5-7% фактів від наявних у слідства – Аваков

1902
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що на брифінгу 12 грудня щодо справи про вбивство журналіста Павла Шеремета слідство оприлюднило лише 5-7% фактів, які могло розголосити. На його думку, у цій справі ще буде нова інформація.
У справі про вбивство Шеремета оприлюднили лише 5-7% фактів від наявних у слідства – Аваков
У справі про вбивство Шеремета оприлюднили лише 5-7% фактів від наявних у слідства – Аваков

Про це він сказав 12 грудня в ефірі «Право на владу» на каналі «1+1».

«У нас немає відповідей на всі питання. У нас немає відповідей по механізму і взаємодії. У деяких випадках, стоять питання по ролі деяких людей. У тому числі ми бачимо людей, які ініціювали цей злочин. Ми окремо обговорювали сьогодні, на жаль, я не все можу сказати, що нам відомо. І сьогодні на брифінгу було чи 5-7% інформаційних фактів, які ми можемо викласти. Я думаю, що в цій справі будуть ще новини, буде ще інформація», – розповів Арсен Аваков.

Крім того, він сказав: «Якщо суспільство дозволить собі пропускати, заради заслуг на війні, співучасть у вбивстві або снайпер застрелив дитину <...>, тоді ми як суспільство будемо не спроможні. Тому нам сумно сьогодні, але нам треба це пройти і бути тут справедливими».

Як писав ДМ, 12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголошує підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Перший заступник голови Нацполіції, генерал поліції Євген Коваль під час брифінгу в Міністерстві внутрішніх справ назвав імена п'ятьох підозрюваних у справі: Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко, Інна та Владислав Грищенки. Основною версією слідства він назвав «дестабілізацію соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи». За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. Роль у вбивстві Шеремета подружжя ветеранів АТО, волонтерів Владислава (на прізвисько Буча) та Інни (на прізвисько Пума) Грищенків на брифінгу чітко не було пояснено (на сайті МВС зазначено, що, за результатами молекулярних експертиз, на вибухівці лишилися сліди ДНК Грищенків).

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства Павла Шеремета може негативно вплинути на його результати. Того ж місяця Юрій Луценко заявляв, що слідство має інформацію, яка, ймовірно, виведе на виконавців та замовників убивства. У травні 2019-го генпрокурор повідомляв про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, проте деталей не розповів.

23 липня 2019 року голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про вбивство Павла Шеремета було допитано 3,5 тис. осіб та виконано 26 експертиз. Того ж дня він представив Президенту України Володимиру Зеленському і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову секретну інформацією про результати розслідування щодо вбивства журналіста. Після цього Президент України Володимир Зеленським повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1902
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду