Рябошапка вважає малоймовірним, що замовників вбивства Ґонґадзе вдасться знайти

Рябошапка вважає малоймовірним, що замовників вбивства Ґонґадзе вдасться знайти

15 Листопада 2019
2423
15 Листопада 2019
11:15

Рябошапка вважає малоймовірним, що замовників вбивства Ґонґадзе вдасться знайти

2423
Генеральний прокурор Руслан Рябошапка вважає, що знайти замовників вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе малоймовірно. Натомість він переконаний, що вбивства журналіста Павла Шеремета буде розкрито.
Рябошапка вважає малоймовірним, що замовників вбивства Ґонґадзе вдасться знайти
Рябошапка вважає малоймовірним, що замовників вбивства Ґонґадзе вдасться знайти

Про це він розповів в інтерв’ю проєкту «Натсоящее время».

Руслан Рябошапка сказав, що розслідування справи про замовників вбивства Георгія Ґонґадзе триває, однак він сумнівається, що в справі вдасться досягнути процесуального результату: «Це, мабуть, одне з тих справ, де суспільству можна або потрібно давати відповідь, і я не думаю, що суспільству ця відповідь сподобається. Я вважаю, що дуже складно буде тут досягти процесуального результату і вийти на замовників практично через 20 років після скоєння злочину. Злочин розслідується 20 років різними прокурорами, заступниками прокурорів, багато було втрачено, багато було зроблено так, щоб потім нічого не можна довести. Звичайно, ми будемо намагатися фіналізувати розслідування щодо замовників. Але, чесно кажучи, це буде неймовірно складно. Малоймовірно».

Натоміть вбивство Павла Шеремета, на його думку, може буде розкрито найближчим часом. 

Крім того, генпрокурор прокоментував інформацію ЗМІ про те, що до вбивства Павла Шеремета можуть бути причетним подружжя колишніх добровольців, яких затримали в Івано-Франківській області в рамках іншого кримінально провадження

«Можуть бути, а можуть і не бути. Але затримані вони по іншій справі. Чи не в зв'язку з Шереметом. Ми ж не можемо сказати, що зараз відбувається в цьому кримінальному провадженні», – пояснив він.

На питання, чи перевіряють їх на причетність до вбивства журналіста, пан Рябошапка сказав: «Так само, як і інше коло осіб».  

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». 23 липня 2019 року тоді ще голова Національної поліції України Сергій Князєв представив президенту України Володимиру Зеленському і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову секретну інформацією про результати розслідування щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Після цього Президент України Володимир Зеленським повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

Як писав ДМ, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня у Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

Фото: Reuters / Натсоящее время

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2423
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду