Лариса Ніцой: Мовний закон №5670-д виписаний красиво, але має гнилу суть

Лариса Ніцой: Мовний закон №5670-д виписаний красиво, але має гнилу суть

5 Жовтня 2018
1422
5 Жовтня 2018
11:23

Лариса Ніцой: Мовний закон №5670-д виписаний красиво, але має гнилу суть

InfA.ua
1422
Лариса Ніцой: Мовний закон №5670-д виписаний красиво, але має гнилу суть
Лариса Ніцой: Мовний закон №5670-д виписаний красиво, але має гнилу суть

InfA.ua

Завтра буде ухвалений законопроект про мову 5670-д. Ця влада не дозволить ухвалити інший законопроект, 5556 або 5669, які краще захищають український інтерес, тому ухвалений буде 5670-д, який виписаний красиво, але суть має гнилу. Буде ухвалений цей законопроект, бо влада саме його пропагує, захищає, нагинає ВРУ. Власне, за вказівкою цієї влади він і писався. А щоб ніхто не здогадався, загорунули в обгортку громадськості, прикривши видатним іменем Василенка. Я питала Василенка про окремі ганебні статті цього законопроекту. Він сказав, що їх не писав. Що він лише консультував Подоляк, біля якої крутилися помічники нардепів, які створювали антураж громадськості.

Василенко не один такий обдурений. Законопроект підписали науковці, культурні діячі. Запитайте їх в очі. Вони його читали? Ні. Їх попросили люди, яким вони вірять. А ті читали? Ні. Їх теж попросили. Його навіть не читали депутати, які виступають співавторами. Я їх питала! Вони ховають очі. Не можуть відповісти на жодне питання. Депутати-співавтори не читали СВІЙ ТВІР.

Я прочитала усі п’ять законопроектів про мову. Я їх порівняла. Один, Мураєвський, не витримує жодної критики. Його не рахуємо. Лишається чотири: 5556, 5669, 5670, 5670д.

Чому я не підтримую Закононпроект 5670-5670д.

  1. Він написаний красиво, але найгірше захищає український інтерес.
  2. Якщо взяти ДРУКОВАНІ ЗАСОБИ в 5670д, то мовою меншини друковані засоби можна розповсюджувати на всій території України, це суперечить рішенню КСУ, який говорить, що мова меншин застосовується на місцевому рівні. А в законопроекті 5556 друковані засоби мовою меншини поширюються лише на місцевому рівні (що узгоджується з рішенням Конституційного суду), в межах села, селища, міста, де живе меншина і складає третину населення.
  3. Культурні заходи в 5670д. Мовою меншини їх можна проводити на загальнонаціональному рівні з українським перекладом. А в 5556 культурні заходи з українським перекладом можна проводити на місцевому рівні (що узгоджується з рішенням КСУ), якщо тут проживає меншина і складає третину населення.
  4. Освіта в 5670д. Навчання мовами меншин поставлене в один ранг з навчанням українською державною мовою, що суперечить Конституції. В 5556 Освіта, навчання повинне бути українською, а мова меншин може вивчатися, як додаток до освіти українською (згідно з рішенням КСУ)
  5. У 5670д є Ківаловська стаття 1, п 2. «Статус Української мови не може звужувати мовні права і потреби національних меншин». Ця стаття перекреслює усі українські приписи закону. Якщо я буду вимагати в магазині дотримання статті 26 цього ж закону про обслуговування українською, меншина мені буде казати, що вона вимагає дотримання статті 1, п 2, щоб я не звужувала її права і потребу розмовляти мовою меншини. І поліція приїде штрафувати кого? Меншину, чи мене, українку, яка хоче української від меншини і тим порушує ст1, п2. У Законопроекті 5556 такого пункту немає.

Є ще багато гнилих місць у цьому законопроекті.

Меншинам вигідний цей законопроект. Він найтолерантніший до них. Тому вони так і верещать, щоб українців збити з пантелику, мовляв, меншини проти 5670д, значить то щось вартісне. Їхнє верещання – то все багатоходовка однієї владної комбінації.

Вам не здається дивним, що про законопроекти 5556 і 5669 ніхто особливо не згадував? Ніби їх немає. А вся істерія навколо одного?

Левко Лук’яненко був за 5556. Попович. І не лише вони.

Але що я, дитяча письменниця, поварившись два роки кожного дня в цьому котлі і побачивши його нутро зсередини, що я можу вдіяти проти цього фарсу на загальнодержавному рівні? Якщо проти мене за законопроект 5670д велика державна машина.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
InfA.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду