У справі проти адміністратора ForkPlayer оголошено про підозру

У справі проти адміністратора ForkPlayer оголошено про підозру

20 Грудня 2018
4113
20 Грудня 2018
11:00

У справі проти адміністратора ForkPlayer оголошено про підозру

4113
Поліція оголосила про підозру у справі проти адміністратора ForkPlayer – популярного піратського додатку для Smart TV і Android TV.
У справі проти адміністратора ForkPlayer оголошено про підозру
У справі проти адміністратора ForkPlayer оголошено про підозру

За словами начальника Департаменту кіберполіції Сергія Демедюка, оголошення про підозру відбулося 11 листопада. Дії підозрюваного кваліфіковано за частиною 3 статті 176 КК України (Порушення авторського права і суміжних прав, вчинене службовою особою з використанням службового становища або організованою групою, або якщо вони завдали матеріальної шкоди в особливо великому розмірі) та за статтею 361 КК України (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). Верхньою межею покарання у випадку обох згаданих статей є позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

«Встановлено, що фігурант шляхом несанкціонованої підміни DNS під час адміністрування веб-сервісу ForkPlayer здійснив блокування роботи офіційних додатків Smart TV. Це і призвело до заміни маршрутизації мережевих пакетів та незаконної трансляції програм мовлення з порушенням суміжних прав, що належать ТОВ “1+1 Інтернет” та ТОВ “Старлайт діджитал”, – прокоментував Сергій Демедюк. – Наразі вже проведено комп’ютерно-технічну та економічну експертизи, які підтвердили причетність чоловіка до вчинення цих злочинів. На початку 2019 року планується направлення справи до суду».

За словами заступника генерального директора з правових питань «1+1 медіа», старшого партнера Адвокатського об’єднання Smartsolutions В’ячеслава Мієнка, економічна експертиза підтвердила шкоду, заподіяну «1+1 медіа», в розмірі 1 981 866 грн. Технічна експертиза засвідчила, що ForkPlayer дійсно дає доступ для перегляду телеканалів медіагрупи.

«Ми вважаємо, що у слідства на сьогоднішній момент зібрано достатньо доказів, щоб висунути обґрунтовану підозру особам, причетним до скоєння цього злочину», – сказав В’ячеслав Мієнко.

Збиток, заподіяний StarLightMedia, експертиза оцінила в 934 000 грн.

«Будучи одними з першопрохідців у боротьбі з крадіжкою інтелектуальної власності в Україні, ми проходимо через усі складнощі документування цього виду злочину в ході досудового розслідування кримінальних проваджень. Але з кожною новою справою, завдяки налагодженій співпраці, оперативної та професійній роботі правоохоронців вдається все простіше виявляти і фіксувати порушення, сприяти збору доказів. Ми раді, що ця справа просувається успішно, і бачимо зацікавленість у дотриманні законності з боку всіх сторін процесу. Була надія завершити цей рік у суді, але схоже, що це буде вже в 2019 році», – зауважив керівник Центру моніторингу контенту StarLightDigital Дмитро Левін.

Нагадаємо, StarLightMedia і «1+1 медіа» поскаржилися Кіберполіції на ForkPlayer у серпні. За попередніми даними, до піратської групи входили троє людей на чолі з мешканцем Кропивницького. За даними поліції, підозрювані у 2014 році розробили і почали розповсюджувати додаток для Smart TV і Android TV, що надавав доступ до платного відеоконтенту та ІРTV (близько 200 каналів). Вони також створили сайт, де розмістили інструкції з користування піратським сервісом і дані для оплати послуг.

Тоді ж, у серпні, оперативники встановили місце, звідки відбувалося адміністрування інтернет-ресурсу. Під час обшуку в підозрюваного в піратстві вилучили системний блок, ноутбук, два тестові телевізори з функцією Smart, п’ять телефонів і банківські картки.

За попередньою інформацією, піратський додаток було встановлено на 90% телевізорів із функцією Smart. Ним користуються не лише в Україні, а й в Росії, Білорусі та Казахстані.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4113
Читайте також
25.07.2019 10:30
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
2 745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду