detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
20.12.2018 11:00
У справі проти адміністратора ForkPlayer оголошено про підозру
У справі проти адміністратора ForkPlayer оголошено про підозру
Поліція оголосила про підозру у справі проти адміністратора ForkPlayer – популярного піратського додатку для Smart TV і Android TV.

За словами начальника Департаменту кіберполіції Сергія Демедюка, оголошення про підозру відбулося 11 листопада. Дії підозрюваного кваліфіковано за частиною 3 статті 176 КК України (Порушення авторського права і суміжних прав, вчинене службовою особою з використанням службового становища або організованою групою, або якщо вони завдали матеріальної шкоди в особливо великому розмірі) та за статтею 361 КК України (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). Верхньою межею покарання у випадку обох згаданих статей є позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

«Встановлено, що фігурант шляхом несанкціонованої підміни DNS під час адміністрування веб-сервісу ForkPlayer здійснив блокування роботи офіційних додатків Smart TV. Це і призвело до заміни маршрутизації мережевих пакетів та незаконної трансляції програм мовлення з порушенням суміжних прав, що належать ТОВ “1+1 Інтернет” та ТОВ “Старлайт діджитал”, – прокоментував Сергій Демедюк. – Наразі вже проведено комп’ютерно-технічну та економічну експертизи, які підтвердили причетність чоловіка до вчинення цих злочинів. На початку 2019 року планується направлення справи до суду».

За словами заступника генерального директора з правових питань «1+1 медіа», старшого партнера Адвокатського об’єднання Smartsolutions В’ячеслава Мієнка, економічна експертиза підтвердила шкоду, заподіяну «1+1 медіа», в розмірі 1 981 866 грн. Технічна експертиза засвідчила, що ForkPlayer дійсно дає доступ для перегляду телеканалів медіагрупи.

«Ми вважаємо, що у слідства на сьогоднішній момент зібрано достатньо доказів, щоб висунути обґрунтовану підозру особам, причетним до скоєння цього злочину», – сказав В’ячеслав Мієнко.

Збиток, заподіяний StarLightMedia, експертиза оцінила в 934 000 грн.

«Будучи одними з першопрохідців у боротьбі з крадіжкою інтелектуальної власності в Україні, ми проходимо через усі складнощі документування цього виду злочину в ході досудового розслідування кримінальних проваджень. Але з кожною новою справою, завдяки налагодженій співпраці, оперативної та професійній роботі правоохоронців вдається все простіше виявляти і фіксувати порушення, сприяти збору доказів. Ми раді, що ця справа просувається успішно, і бачимо зацікавленість у дотриманні законності з боку всіх сторін процесу. Була надія завершити цей рік у суді, але схоже, що це буде вже в 2019 році», – зауважив керівник Центру моніторингу контенту StarLightDigital Дмитро Левін.

Нагадаємо, StarLightMedia і «1+1 медіа» поскаржилися Кіберполіції на ForkPlayer у серпні. За попередніми даними, до піратської групи входили троє людей на чолі з мешканцем Кропивницького. За даними поліції, підозрювані у 2014 році розробили і почали розповсюджувати додаток для Smart TV і Android TV, що надавав доступ до платного відеоконтенту та ІРTV (близько 200 каналів). Вони також створили сайт, де розмістили інструкції з користування піратським сервісом і дані для оплати послуг.

Тоді ж, у серпні, оперативники встановили місце, звідки відбувалося адміністрування інтернет-ресурсу. Під час обшуку в підозрюваного в піратстві вилучили системний блок, ноутбук, два тестові телевізори з функцією Smart, п’ять телефонів і банківські картки.

За попередньою інформацією, піратський додаток було встановлено на 90% телевізорів із функцією Smart. Ним користуються не лише в Україні, а й в Росії, Білорусі та Казахстані.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY