Піратський додаток Smart TV з Кропивницького: слідство триває, додаток працює

Піратський додаток Smart TV з Кропивницького: слідство триває, додаток працює

17 Вересня 2018
4504
17 Вересня 2018
15:15

Піратський додаток Smart TV з Кропивницького: слідство триває, додаток працює

4504
Піратський додаток Smart TV з Кропивницького: слідство триває, додаток працює
Піратський додаток Smart TV з Кропивницького: слідство триває, додаток працює

Минулого місяця кіберполіція повідомила, що в Кропивницькому викрила піратів, яких підозрює у створенні додатка для Smart TV та отриманні протягом кількох років прибутків від ретрансляції платних телеканалів в обхід правовласників. «Детектор медіа» поспілкувався з прес-офіцером Кіберполіції Юлією Квітко та представниками медіагруп, чиї права порушили пірати.

Правовласники на сторожі

У серпні до Кіберполіції поскаржилися на піратський ресурс правовласники – зокрема, телевізійні групи StarLightMedia та «1+1 медіа». «Наша заява стосувалася прав на програми мовлення СТБ, ICTV, Новий канал, “Оце”, М1, М2. Також є заява “1+1”», – розповів «Детектору медіа» керівник відділу моніторингу контенту StarLightDigital Дмитро Левін. Йому невідомо, чи зверталися до поліції інші правовласники, але він радить колегам це робити, якщо вони хочуть, щоб правоохоронці могли захистити їхні права.

Правоохоронці вважають, що до піратської групи входили троє людей на чолі з мешканцем Кропивницького. За даними поліції, підозрювані у 2014 році розробили і почали розповсюджувати додаток для Smart TV і Android TV, що надавав доступ до платного відеоконтенту та ІРTV (близько 200 каналів). Вони також створили сайт, де розмістили інструкції з користування піратським сервісом і дані для оплати послуг.

Оперативники встановили місце, звідки відбувалося адміністрування інтернет-ресурсу. Під час обшуку в підозрюваного в піратстві вилучили системний блок, ноутбук, два тестові телевізори з функцією smart, п’ять телефонів і банківські картки.

За попередньою інформацією, піратський додаток було встановлено на 90% телевізорів із функцією смарт. Ним користуються не лише в Україні, а й в Росії, Білорусі та Казахстані.

Піратським виявився один з найпоширеніших додатків

Кіберполіція не розголошує назву додатка, але, ймовірно, йдеться про ForkPlayer, який ще у 2016 році розповсюджувався в тому числі у великих торгівельних мережах електроніки, зокрема в «Ельдорадо».

Цю здогадку підтвердив «Детектору медіа» заступник генерального директора з правових питань «1+1 медіа» В’ячеслав Мієнко: «Порушник є організатором найбільшого піратського онлайн-оглядача під назвою ForkPlayer, який за найменшими оцінками охоплює понад десять тисяч споживачів контенту. Також цей додаток є одним з найбільш відомих, оскільки нелегальний сервіс був розповсюджений не тільки в Україні, а й мав популярність в інших країнах СНД».

Дмитро Левін уточнює, що, за даними журналістських розслідувань (про які йдеться в сюжеті програми «Факти» ICTV), на 2016 рік сервіс був налаштований на 500 тисячах пристроїв – телевізорах з функцією Smart TV i сет-топ-боксах. За два останні роки кількість пристроїв збільшилась, отже, ймовірно, кількість користувачів сервісу теж зросла.

«Про попит на цей сервіс свідчить також велика кількість рекламних оголошень про послугу з можливістю її налаштування майстром. Наші партнери-провайдери звертали увагу на такі оголошення в під’їздах і ліфтах. За нашими даними, власники сервісу створили спеціальні умови для інсталяторів з вигіднішою ціною на абонплату», – коментує він.

Також, за оцінкою пана Левіна, масштабність сервісу можна оцінити за кількістю піратського контенту, до якого він надає доступ. Наразі цей сервіс виступає єдиним вікном, що надає доступ, окрім стріму, до найбільших піратських бібліотек VOD-контенту.

Додаток усе ще працює

Кіберполіція повідомляла, що сервер знаходиться поза межами України, а тому додаток продовжує працювати. Правоохоронці вживають відповідних заходів, але поки що не заблокували його повністю.

Дмитро Левін уточнив, що частина додатка, що відповідає за трансляцію каналів, працює з перебоями та не є зручною для користувачів.«Маємо надію, що правоохоронні органи зможуть повністю заблокувати його роботу», – додав він.

За словами Юлії Квітко, остаточна сума збитків буде встановлена по завершенню слідства, але на даний час відомо, що фігуранти завдали правовласникам збитків більше ніж на 2 млн грн. Ця сума, за даними пана Мієнка, – збитки, завдані лише двом медіагрупам, а отже, загальна сума має бути більшою, бо додаток надавав доступ до контенту й інших правовласників.

Наразі у справі тривають слідчі дії. Підозрюваним планують інкримінувати порушення авторського і суміжних прав (стаття 176 Кримінального кодексу України), яка передбачає покарання у вигляді штрафу від 3,4 тис. грн до 51 тис. грн, або 2-6 років виправних робіт, або 2-6 років позбавлення волі із забороною обіймати певні посади та займатися певною діяльністю (залежно від серйозності порушення та частини статті 176 ККУ). Ймовірно, у цьому випадку мова йтиме про частину 3 статті 176 ККУ, у якій ідеться про дії організованої групи.

Піратство не має кордонів

Те, що зловмисники працювали саме в Кропивницьому, правовласників не дивує, адже прив’язки до регіонів у боротьбі з піратством не існує.

«Так само як мережа інтернет не має фізичних кордонів, боротьба з незаконними діями, які вчинені в онлайн-середовищі, не обмежена якимось населеним пунктом чи регіоном. І той факт, що зловмисник знаходився у Кропивницькому нас не здивував. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Департаменту кіберполіції, відділи цього підрозділу перекривають всю територію України, але це ніяк не впливає на "територіальну" активність піратів», – говорить В’ячеслав Мієнко.

Це не перший випадок, коли кіберполіція звітує про викриття піратських дій. Приміром, у травні цього року в Києві правоохоронці викрили інтернет-магазин, який продавав піратські смарт-приставки. Правовласники кажуть, що ці піратські кейси між собою не пов’язані.

«Ми не можемо пов'язувати ці два кейси, так як на смарт-приставки встановлювалися зовсім інші додатки, які також надають доступ до нелегального перегляду контенту, але за допомогою іншої технології. Виходячи з досвіду боротьби з піратством, схожих кейсів не існує і кожен потребує індивідуального підходу. Пірати так само відстежують новини про те, як документують їх "колег", та кожного разу змінюють свої підходи до злочинної діяльності, тому, на жаль, ми не можемо відкривати всі карти щодо методів викриття цих злочинів», – пояснює В’ячеслав Мієнко.

«Варто зазначити, що продавець сет-топ-боксів, напевно, цілком легально закуповує та розповсюджує самі сет-топ-бокси. А вже щоб надати цінності цій коробочці”, встановлює на нього програмне забезпечення з доступом до телеканалів нашої медіагрупи та інших. Про це вони повідомляють у своїх рекламних активностях. А щодо кейсу в Кропивницькому, то правопорушники створили програмне забезпечення, що надає зручний доступ для нелегального перегляду телеканалів та фільмів, і брали кошти з користувачів за комфортне користування та за додаткові можливості сервісу», – додає Дмитро Левін.

У боротьбі з піратством найважчим етапом, за словами пана Левіна, є документування злочину в ході досудового розслідування кримінальних проваджень: «Завдяки налагодженому співробітництву, оперативній та професійній роботі правоохоронців нам вдається ідентифікувати кожного порушника, незважаючи чи він є продавцем заліза, чи автором програмного забезпечення».

В’ячеслав Мієнко впевнений, що саме факти притягнення піратів до відповідальності зменшать їх активність. Також він застерігає і користувачів: «Звертаємо увагу користувачів і тих, хто тільки зацікавився використанням нелегальних сервісів, що встановлюючи неперевірені додатки та змінюючи рекомендовані налаштування (зокрема DNS), вони створюють небезпеку витоку особистої конфіденційної інформації та персональних даних. Крім того, через ці канали зловмисники можуть отримувати безконтрольний доступ до ресурсів та пристроїв користувачів і використовувати їх у своїх корисливих цілях. Для багатьох користувачів безкоштовних або дешевих піратських сервісів, згодом цей "сир" може виявитись дуже коштовним».

Ілюстрація: ArsTechnica

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4504
Читайте також
25.07.2019 10:30
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
2 757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду