Сюмар виступає проти всіх трьох законопроектів про державну мову, що передбачають українізацію ЗМІ

Сюмар виступає проти всіх трьох законопроектів про державну мову, що передбачають українізацію ЗМІ

28 Січня 2017
8159
28 Січня 2017
15:01

Сюмар виступає проти всіх трьох законопроектів про державну мову, що передбачають українізацію ЗМІ

8159
Голова парламентського Комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар впевнена, що жоден із зареєстрованих у Верховній Раді проектів закону про державну мову не має шансу бути прийнятим у такому вигляді, як є.
Сюмар виступає проти всіх трьох законопроектів про державну мову, що передбачають українізацію ЗМІ
Сюмар виступає проти всіх трьох законопроектів про державну мову, що передбачають українізацію ЗМІ

Про це вона сказала в інтерв’ю виданню «Главком» у відповідь на наступне питання:  «Останній законопроект про мову, в тому числі у ЗМІ, вже наробив галасу. Ви впевнені, що українську мову треба просувати такими, на думку деяких російськомовних експертів, драконівськими методами? До того ж у нас досі діє закон Ківалова–Колесніченка…».

«Не думаю, що хоча б один із зареєстрованих проектів закону про мову має шанс бути прийнятим у такому вигляді, як є. Їх треба доопрацьовувати. Давати людям позитивні стимули і рухатися поступово», - заявила Вікторія Сюмар.

Вона переконана, що вживання української мови треба стимулювати позитивними методами. За її словами, норми одного із законопроектів взяла на озброєння російська пропаганда.

«Бо я не уявляю собі ситуацію, коли мовний інспектор штрафує виховательку дитячого садочка на 200 прожиткових мінімумів, бо вона заговорила з кимось із дітей російською… А саме це один із законів передбачає. І це одразу взяла на озброєння російська пропаганда, не сумнівайтеся. І знову починають страшилки деякі політики з Опоблоку розказувати», - зазначила голова Комітету свободи слова.

Водночас Вікторія Сюмар вважає, що питання мови для України є надзвичайно важливим, але таким, яке не повинно «збурювати суспільство».  Як позитивний приклад вона навела впровадження закону про квоти для україномовних пісень на радіо.

«І саме через це з ним треба бути дуже обережним і поступово рухатися вперед, не збурюючи суспільство та не намагаючись отримати політичні бали у виборців Західної України. От, наприклад, як це було із законом про квоти на україномовні пісні. Сьогодні виконавці дуже завантажені замовленнями, постійні записи у студіях, величезний попит на українську пісню, яку чують мільйони українців у радіоефірі. Люди через позитивну емоцію, через пісню сприймають мову», - сказала народна депутатка.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровані три законопроекти про державну мову, які передбачають нові вимоги до мови засобів масової інформації, книговидання, кінематографа та реклами.

Наразі чинне законодавство (закон «Про засади державної мовної політики») передбачає, що телеканали й радіостанції визначають мову свого мовлення на власний розсуд. У сфері телерадіомовлення, преси, кінематографа та реклами передбачений практично вільний вибір державної мови, регіональних мов або мов нацменшин.

У 2016 році було прийнято зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення», які встановили для радіостанцій квоти на пісні та ведення ефіру українською мовою: з 8 листопада 2016 року — 25 % пісень українською мовою та 50 % ведення програм українською мовою; з 8 листопада 2017 року — 30 % пісень і 55% мови ведучих; із 8 листопада 2018 року – 35 % і 60 % відповідно.

Далі депутати вирішили взятися за мовні квоти на телебаченні. 27 жовтня 2016 року Микола Княжицький і Вікторія Сюмар зареєстрували законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», яким запропонували встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8159
Читайте також
30.01.2017 10:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду