detector.media
04.10.2018 15:24
Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову № 5670-д
Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову № 5670-д
4 жовтня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який встановлює вимоги щодо застосування української мови на телебаченні та радіо, в пресі та інтернет-ЗМІ, у кінематографі, книговиданні та рекламі

За проект проголосували 261 депутат. Утримались – Олексій Гончаренко, Оксана Білозір, Дмитро Лубінець, Ігор Шурма. Проти проголосували 24 нардепи Опозиційного блоку, Євген Мураєв та Василь Брензович. Решта депутатів – не голосували.

Законопроект врегульовує застосування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільного життя та передбачає скасування ухваленого у 2012 році закону «Про засади державної мовної політики», відомого як «мовний закон Ківалова — Колесніченка». У законопроекті містяться нові вимоги до засобів масової інформації, кінематографу, книговидання та реклами.

Детально про норми законопроекту, які стосуються медіа, можна прочитати тут.

Співавторами законопроекту № 5670-д стали 76 народних депутатів, у тому числі голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький і перша заступниця голови цього комітету Ірина Подоляк, голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар і її колеги з комітету Сергій Висоцький, Олена Кондратюк, Олександр Сочка

«Володіння державною мовою та її використання посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування є однією з обов’язкових умов для зайняття відповідних посад. Громадяни України повинні володіти українською мовою як мовою свого громадянства та використовувати її у сферах публічного спілкування. Знання української мови є неодмінною умовою набуття громадянства України. При цьому кожен громадянин України є вільним у виборі мови або мов у приватному спілкуванні», – йдеться в пояснювальній записці законопроекту.

Нагадаємо, 19 грудня 2016-го та 19 січня 2017 року у Верховній Раді були зареєстровані три законопроекти про мову (№ 5556№ 5669 і № 5670), які передбачають майже повну українізацію телевізійного та радійного ефіру, преси, книговидання, кінематографа та реклами. Законодавчі ініціативи спричинили активну дискусію в медійному середовищі.

Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький заявив, що комітет спробує «швидко прийти до компромісу і запропонувати залу адекватний проект». Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар поставилася критично до всіх трьох мовних законопроектів. На її думку, жоден із них не має шансу бути прийнятим, їх слід доопрацьовувати і запроваджувати позитивне стимулювання української мови.

Тим часом 23 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Він набуде чинності з 13 жовтня. Закон встановлює на українському телебаченні обов’язкові щотижневі квоти передач і фільмів українською мовою: 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

9 червня народні депутати зареєстрували доопрацьований законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

2 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні з ініціативи першої заступниці голови Комітету Ольги Червакової розглянув питання про внесення змін до законопроектів про мову та вирішив запропонувати, щоб норми мовних законопроектів, які стосуються телебачення і радіомовлення, були ухвалені в такому вигляді, як у чинному законі про телебачення і радіомовлення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY