Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne

Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne

20 Вересня 2018
3965
20 Вересня 2018
13:02

Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne

3965
20 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») через висловлювання низки ведучих і гостей ефіру про війну на Донбасі, Андрія Парубія та автокефальну церкву.
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne
Нацрада призначила позапланову перевірку NewsOne

Підставами для перевірки стали дані моніторингів Нацради і лист Служби безпеки України.

Під час моніторингу 31 серпня, 1, 2, 5, 6, 13 і 16 вересня Нацрада зафіксувала в ефірі NewsOne ознаки закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди, розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті. Таку попередню оцінку Нацрада дає фрагментам виступів в ефірі каналу Олени Лукаш («Інтерв’ю з Оленою Лукаш»), В’ячеслава Піховшека («Інтерв’ю з Оленою Лукаш», «Суб’єктивні підсумки»), Руслана Коцаби («Я так думаю»), Євгена Червоненка («Великий вечір», Live, «Суб’єктивні підсумки»), А. Лесика (Live), Михайла Добкіна («Український формат»), Д. Співака («Великий вечір») про російську агресію та війну на Донбасі, про Андрія Парубія, про автокефальну церкву.

Крім того, Нацрада отримала лист СБУ щодо поширення в ефірі NewsOne 31 серпня, 1, 5 і 6 вересня «висловлювань, які є кліше російської пропаганди і містять ознаки прихованого заклику до агресивних дій та програмування агресивної поведінки глядачів».

Нацрада перевірятиме NewsOne щодо дотримань вимог ч 1. Ст.. 28 закону «Про інформацію» та абзацу 4 ч. 2 ст. 6 закону «Про телебачення і радіомовлення».

21 грудня 2017 року Нацрада оголосила попередження телеканалу NewsOne за показ фейкового сюжету про начебто слухання комітету з фінансових питань Конгресу США щодо корупції в Національному банку України.

21 грудня 2017 року NewsOne отримав ще одне попередження Нацради – за порушення правил мовлення в дні пам’яті 21 та 27 жовтня.

1 березня 2018 року NewsOne отримав попередження попередження – за своєю ліцензією на аналогове ефірне мовлення в Хмельницькій області: через відсутність інформації про назву та адресу виробника програм і відсутність мовлення на одній частоті.

19 квітня NewsOne отримав попередження за порушення правил мовлення в День пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

29 серпня Нацрада оголосила NewsOne попередження за випуск програми «Світова політика з Олегом Волошиним», у якій ведучий, на думку Нацради, популяризував органи держави-агресора, даючи оцінку діям Росії в Сирії. Водночас Нацрада вирішила, що систематичне обговорення на NewsOne теми «державного перевороту в Україні» в програмах Євгена Червоненка, Надії Савченко, В’ячеслава Піховшека, за участі Євгена Мураєва не є розпалюванням ворожнечі.

Увечері цього ж дня 29 серпня стало відомо, що батько народного депутата Євгена Мураєва Володимир Мураєв передав в управління колишньому першому заступнику глави Адміністрації президента Андрію Портнову 100% акцій телеканалу NewsOne терміном на три роки. Угода була укладена 27 серпня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3965
Читайте також
21.09.2018 14:29
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 119
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду