У серпні ІМІ зафіксував 14 випадків порушення свободи слова

У серпні ІМІ зафіксував 14 випадків порушення свободи слова

4 Вересня 2018
2358
4 Вересня 2018
14:42

У серпні ІМІ зафіксував 14 випадків порушення свободи слова

2358
У серпні 2018 року експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували загалом в Україні 14 випадків порушення свободи слова в 11 регіонах. Найбільше права журналістів порушують у Києві та області. За початку 2018 року експерти ІМІ зафіксували в Україні загалом 168 випадків порушень свободи слова у 23 регіонах
У серпні ІМІ зафіксував 14 випадків порушення свободи слова
У серпні ІМІ зафіксував 14 випадків порушення свободи слова

Такими є дані щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова», повідомляє сайт ІМІ.

Найбільшу кількість порушень у серпні експерти ІМІ зафіксовали у категорії «погрози та залякування журналістів» – 6. Перешкоджань журналістам – 4 випадки. ІМІ зазначає, що, у липні 2018 року було 7 таких випадків.

Найбільше, за даними ІМІ, випадків зафіксовано у Києві з областю (три), два на Миколаївщині та по одному випадку на Вінниччині, Івано-Франківщині, Кіровоградщині, Одещині, Полтавщині, Рівненщині, Тернопільщині, Хмельниччині та у Чернівцях.

Експерти ІМІ зафіксували, що найбільше порушували цього місяця право журналістів на професію приватні особи, місцева влада, депутат обласної, правоохоронці та інші.

Також у серпні було зафіксовано два випадки обмеження доступу до інформації, та по одному випадку кібератаки та пошкодження майна журналістів.

Також ІМІ зафіксував оприлюднення інформаційними ресурсами ОРДЛО («МГБ ЛНР», «Исток» та «Русская весна») персональних даних українських журналістів 11 ЗМІ. Всі ці дані раніше були передані до прес-центру штабу ООС в заявках на роботу журналістів в зоні бойових дій з 12 до 19 серпня.  

Крім того, увагу експертів ІМІ привернув випадок у Миколаєві з журналістом інтернет-видання «НікВесті» Іваном Казорою, який поставив запитання Президенту України Петру Порошенку. На думку юристів ІМІ, цей випадок знаходиться на межі з перешкоджанням, однак складу злочину, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України («Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста») юристи там не вбачають.  

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 67 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 24 випадки погроз, 22 випадки побиття журналістів та 12 випадків обмеження доступу до інформації.

Нагадаємо, у липні в Україні ІМІ зафіксовав найбільшу кількість побиттів журналістів із початку року – 7 випадків

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2358
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду