Персональні дані українських журналістів знов оприлюднили на сепаратистських сайтах

Персональні дані українських журналістів знов оприлюднили на сепаратистських сайтах

30 Серпня 2018
3029
30 Серпня 2018
20:45

Персональні дані українських журналістів знов оприлюднили на сепаратистських сайтах

3029
Всі дані раніше були передані знімальними групами каналів до прес-центру штабу ООС
Персональні дані українських журналістів знов оприлюднили на сепаратистських сайтах
Персональні дані українських журналістів знов оприлюднили на сепаратистських сайтах

Сайт так званого «МГБ ЛНР», а також ресурси «Исток» та «Русская весна», що заблоковані в Україні рішенням РНБО, оприлюднили персональні дані журналістів одинадцяти ЗМІ. Серед тих, чиї прізвища, номери телефонів та транспортних засобів, на яких переміщуються журналісти, - працівники каналів «Україна», «1+1», «Інтер»,  ICTV, 24 каналу, 5 каналу, спільного проекту EuropeFree/Voice of America «Current time TV», а також співробітники «Радіо Свобода» і продакшну Tabor production.

Всі ці дані раніше були передані до прес-центру штабу ООС в заявках на роботу журналістів в зоні бойових дій з 12 до 19 серпня.  

Один із журналістів з цього списку – Володимир Михайлов, журналіст програми «Факти» (ICTV). В розмові з «Детектором медіа» він припустив,  що поштову скриньку прес-центру ООС зламали:

«Я думаю, що отримати наші дані доволі просто – тому що ми відправляємо заявки до прес-центру штабу ООС  на поштову скриньку на ukr.net .Наскільки я розумію, зламати її просто».

Як стало відомо «Детектору медіа» із розмов з колегами, на наступний день після публікації їм телефонували невідомі, яки представлялися мешканцями сірої зони або окупованих території, та розпитували журналістів про підрив мосту у Станиці Луганський, який зруйновано і який зараз є лише пішохіднім переходом через лінію розмежування.

Це пов’язано з тим, що на сайтах, які оприлюднили дані журналістів, вказувалося, буцімто українські військові планують провокацію – підірвати міст у Станиці Луганській та обвинуватити у цьому бойовиків. Для висвітлення цієї події начебто українські військові запросили журналістів з даного списку.

Ірина Баглай, журналістка «Подробностей» (Інтер), також подавала до прес-центру ООС заявку на роботу в зоні бойових дій з 13 по 19 серпня. Вона не має припущень щодо джерела витоку інформації. Проте підтвердила «ДМ», що їй, як і іншим журналістам, телефонують виключно чоловіки, які поводяться чемно і перепитують, чи буде підрив моста:

«Мені дзвонили разів сім, і саме сьогодні, хоча інформація з’явилася вчора. Дуже ввічливі чоловіки, вони називаються, питають мене – чи можна їхати? Чи будуть підривати міст? Я запитала, чому вони мені телефонують з цього питання – кажуть, що Вконтакті є інформація, що ми – провокатори, і саме ми відповідаємо за цю провокацію. Один сказав, що в нього бабця в Луганську, інший – що має везти жінку до Луганську на лікування. Начебто вони дзвонять, щоб дізнатися, чи безпечно їм їхати. При цьому я спілкувалася з колегами – вони підтверджують, що їм дзвонять з тих самих номерів, що й мені».

Натомість Андрій Цаплієнко «ТСН» (1+1), якому теж сьогодні дзвонять увесь день ввічливі чоловіки, вважає, що потрібно бути обережними в цих розмовах з невідомими «мешканцями сірої зони та Луганська» –  вони можуть виявитися співробітниками «МГБ ЛНР»:

«Цілком ймовірно, що вони можуть записувати наші розмови, а потім використати їх для якихось провокацій»,  – говорить він.

Цаплієнко також припускає, що інформація могла потрапити до «МГБ ЛНР» з двох причин: або була зламана поштова скринька прес-центру штабу ООС, або хтось, хто має до доступ до інформації, злив її. 

«У самому факті публікації я не бачу великої проблеми – ми всі публічні люди, працюємо відкрито, до нас телефонує багато людей і наші телефони легко знайти будь-кому. Проте, не віддаючи переваги жодної з двох версій, вони ймовірні, але це лише моє припущення – мені здається небезпечнішою та, в якій хтось свідомо надає інформацію супротивнику», – говорить Цаплієнко.

Він вважає, що мета цієї провокації – не тиск на журналістів, а спроба обмежити можливості та бажання людей з ОРДЛО виїжджати на підконтрольну Україні територію.

Як повідомив  «ДМ» представник прес-центру ООС Олексій Тригуб, з приводу витоку персональних даних журналістів проводиться перевірка, проте він запевняє, що в поштовій скриньці прес-центру ООС  є тільки заявки на акредитацію, проте немає зведеного списку, який був оприлюднений сепаратистськими сайтами.  

На цьому наголошує і керівник прес-центру ООС В'ячеслав Петровський: "Прес-центру відомо про даний факт. Ми ретельно перевіряємо матеріали, опубліковані в контексті відверто фейковоі новини про нібито підготовку українськими спецслужбами диверсійно-терористичного акту в сірій зоні проти мешканців Луганщини. Я ще раз хочу зазначити, стосовно оприлюднення інформаційними ресурсами ОРДЛО списків українських журналістів, - насправді це не наш формат оформлення, він зовсім відрізняється. Виток з цього приводу інформаціі неможливий, адже подібну інформацію передають виключно захищенними засобами звязку."

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3029
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду