З початку року ІМІ зафіксував в Україні 126 випадків порушень свободи слова

З початку року ІМІ зафіксував в Україні 126 випадків порушень свободи слова

5 Липня 2018
1177

З початку року ІМІ зафіксував в Україні 126 випадків порушень свободи слова

1177
За шість місяців 2018 року експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом по Україні 126 випадків порушень свободи слова, які сталися у 21 регіоні країни. Переважно порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати
З початку року ІМІ зафіксував в Україні 126 випадків порушень свободи слова
З початку року ІМІ зафіксував в Україні 126 випадків порушень свободи слова

За аналогічний період 2017 року було зафіксовано менше таких випадків (121). Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації « Барометр свободи слова»,  повідомляється на сайті ІМІ.

До трійки лідерів, за даними ІМІ, увійшли випадки перешкоджання журналістській діяльності, побиття та погрози журналістам. Зазначено, що цього року експерти ІМІ фіксують зростання кількості випадків у категоріях перешкоджання і побиття в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Найбільшу кількість порушень за першу половину 2018 року екперти ІМІ зафіксували в категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 56 (за аналогічний період 2017 року – 44 випадки).

Другу позицію посіла категорія «побиття та напади» – 15, у 2017 році ця категорія посідала лише четверту позицію з 10 випадками за півроку.

Погрози посіли третє місце – 13 випадків (за аналогічний період минулого року погрози були на тому ж місці з 15 випадками).

Водночас із початку року ІМІ зафіксував зменшення випадків обмеження доступу до публічної інформації. Так, за півроку експерти ІМІ зафіксували 9 таких випадків. Ця категорія посіла цьогоріч четверту позицію, у той час як за той же період 2017 року ця категорія посідала другу позицію з 17 випадками.

Лідером з порушень прав журналістів з початку року лишається Київ з областю (57 випадків).

Далі йдуть Миколаївщина (8 випадків) та чотири регіони з 5 випадками (Одещина, Волинь, Дніпропетровщина та Донеччина). В інших регіонах зафіксовано по чотири, три, два та одному випадку.

Переважно порушували право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати. Ця тенденція так і залишається стійкою з минулого року.

 

Нагадаємо, за п’ять місяців 2018 року експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували загалом по Україні 117 випадків порушень свободи слова, які сталися у 21 регіоні країни. Лідером з порушень прав журналістів з початку року став Київ з областю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1177
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду