Нацполіція за три місяці відкрила через злочини щодо журналістів 20 кримінальних проваджень – ІМІ

Нацполіція за три місяці відкрила через злочини щодо журналістів 20 кримінальних проваджень – ІМІ

19 Червня 2018
1098

Нацполіція за три місяці відкрила через злочини щодо журналістів 20 кримінальних проваджень – ІМІ

1098
Національна поліція впродовж січня-березня 2018 року розпочала досудове розслідування у 20 кримінальних провадженнях, які стосуються скоєння злочинів проти журналістів.
Нацполіція за три місяці відкрила через злочини щодо журналістів 20 кримінальних проваджень – ІМІ
Нацполіція за три місяці відкрила через злочини щодо журналістів 20 кримінальних проваджень – ІМІ

До суду з обвинувальними актами направлено два кримінальних провадження.

Про це йдеться у відповіді Управління взаємодії з Національною поліцією Міністерства внутрішніх справ України на звернення ІМІ щодо моніторингу порушень прав журналістів під час здійснення ними законної професійної діяльності.

ІМІ зазначає, що надав додаток до звернення з 54 випадками порушень прав журналістів, що сталися протягом січня-березня 2018 року.

«За інформацією, наданою Національною поліцією України, повідомляємо, що із 54 зазначених у зверненні фактів порушень прав журналістів у ході здійснення ними законної професійної діяльності, які мали протягом січня-березня 2018 року, слідчими органів Національної поліції розпочато досудове розслідування у 20 кримінальних провадженнях», – повідомляється у відповіді начальника Управління взаємодії з Національною поліцією Міністерства внутрішніх справ України Олександра Соколовського.

Із цієї кількості розпочатих кримінальних проваджень у 13 провадженнях зараз триває досудове розслідування, з яких в одному провадженні трьом особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 171 Кримінального кодексу України.

У 5 кримінальних провадженнях ухвалено рішення про їх закриття на підставі статті 284 ККУ, які органами прокуратури та суду не скасовано.

Відомості щодо 14 вказаних фактів зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події органів Нацполіції, 13 з яких розглянуто відповідно до Закону України «Про звернення громадян», за 1 фактом (зареєстровано 30 травня) наразі триває перевірка.

Крім цього, заяв та повідомлень щодо 17 зазначених у зверненні фактів порушень прав журналістів під час здійснення ними законної професійної діяльності до органів Нацполіцїі не надходило та кримінальні провадження не розпочиналися.

Відомості щодо 3 фактів зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події органів Нацполіції та направлено до органів прокуратури для ухвалення рішення.

Як повідомляв «Детектор медіа», за три перші місяці 2018 року експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом по Україні 71 випадок порушень свободи слова, які сталися в 18 регіонах країни. За аналогічний період 2017 року було зафіксовано 52 випадки. 

За даними ІМІ, основними порушеннями з початку року стали перешкоджання професійній діяльності журналіста (32 випадки), погрози (10) та побиття (7).

«Різке зростання в категорії "перешкоджання" експерти ІМІ зафіксували саме у лютому -18 випадків, у січні зафіксовано таких випадків 5, у березні – 9. Регіоном-лідером з порушень з початку 2018 року став Київ з областю (32 випадки). На Волині та Миколаївщині зафіксовано по чотири випадки відповідно, в інших по три та два випадки», – пояснює ІМІ.

ІМІ зазначає, що в основному порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева влада і депутати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1098
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду