Український офіс Transparency International вимагає припинити тиск на антикорупційні організації

Український офіс Transparency International вимагає припинити тиск на антикорупційні організації

2 Серпня 2017
1361
2 Серпня 2017
14:50

Український офіс Transparency International вимагає припинити тиск на антикорупційні організації

1361
Представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International в Україні вважає неприпустимим політичне переслідування громадських антикорупційних організацій та цькування окремих активістів, що борються з корупцією
Український офіс Transparency International вимагає припинити тиск на антикорупційні організації
Український офіс Transparency International вимагає припинити тиск на антикорупційні організації

Про це йдеться у заяві Transparency International в Україні.

В організації вважають, що черговою спробою тиску на антикорупціонерів стало відкриття податковою міліцією кримінального провадження проти керівників Центру протидії корупції (ЦПК). Міжнародна організація зазначила, що слідство проти ЦПК триває з 9 червня 2017 року, проте не було озвучено «ані статті кримінального кодексу, ані підстав для порушення кримінальної справи, ані суті претензій до ЦПК».

На думку виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, подібні дії податкової є тиском на громадський сектор: «Зважаючи на останні вкрай негативні тенденції щодо переслідування громадських антикорупціонерів, ТІ Україна розглядає дії правоохоронних органів проти ЦПК як елемент силового тиску. Ми закликаємо владу утриматися від використання контролюючих функцій з метою цькування громадських активістів».

У організації повідомляють, що переслідування та дискредитація громадського сектору за останній рік стали системними.

«Не лише діяльність ЦПК викликає неадекватну реакцію влади. Так, у відповідь  на вимоги ТІ Україна щодо належного судочинства стосовно повернення активів колишнього режиму українське представництво міжнародної мережі Transparency International Україна піддається постійному тиску та звинуваченням то у «дезінформації» з боку Генпрокурора, то у «зриві оборонного замовлення» від Голови оборонного комітету ВР»,  – повідомляє організація.

Transparency International Україна заявляє, що подібний рівень «взаємодії» влади та громадянського суспільства «є неприпустимим і повністю повторює методи колишнього режиму» та вважає, що «тиск, переслідування, дискредитація у відповідь на критику є негативною ознакою "згортання" демократичних процесів і викликає серйозні занепокоєння у європейській Україні».

«Ми закликаємо владу припинити використовувати силові методи та залякування у бік громадського сектору, адже значна частина прогресу, досягнутого Україною на антикорупційному фронті, була можлива саме завдяки взаємній роботі влади та громадськості», – йдеться в заяві організації.

Нагадаємо, 2 серпня, стало відомо, що слідче управління фіскальної служба Києва порушило кримінальне провадження проти керівників громадської організації «Центр протидії корупції».

 «ДМ» проводив власне розслідування появи в українських ЗМІ матеріалів про Шабуніна, яке виглядає як спланована кампанія проти активіста. 

Фото: ti-ukraine.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду