«Шабаш українофобів». Канали Медведчука 30 вересня – 6 жовтня 2019 року

«Шабаш українофобів». Канали Медведчука 30 вересня – 6 жовтня 2019 року

8 Жовтня 2019
7535

«Шабаш українофобів». Канали Медведчука 30 вересня – 6 жовтня 2019 року

7535
Дурня про патрончик в ООН, російська правота щодо миру на Донбасі та маргінальні протести. Як канали Медведчука захищали інтереси агресора.
«Шабаш українофобів». Канали Медведчука 30 вересня – 6 жовтня 2019 року
«Шабаш українофобів». Канали Медведчука 30 вересня – 6 жовтня 2019 року

«Детектор медіа» продовжує моніторинг каналів «112», NewsOne та ZIK, який показує, як виглядає «незалежність» і «свобода слова», на думку журналістів так званого холдингу «Новини», який формально належить бізнесмену й політику Тарасу Козаку — соратнику «сірого кардинала» «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука.

Цього тижня канали Медведчука виконували три завдання: відбілювали Росію, просували російське бачення реінтеграції Донбасу та маргіналізували будь-які проукраїнські погляди. Тобто, у принципі, займалися тим, що й завжди, але цього разу пхаючи скрізь «формулу Штайнмаєра».

Громадянська війна та інші неприємності

Тиждень для каналів Медведчука почався з неприємної новини: президент Володимир Зеленський під час виступу в ООН говорив про російську агресію. Лідер держави нагадав про захоплення територій, десятки тисяч загиблих, уроки двох світових війн, а також закликав допомогати Україні. «Чисто позорився. Те, що він там ніс – нічого особливого. Оце не тре було говорить. Я не знаю, хто йому цю дурню написав. Хто написав – вигнати. Ну не так виступають в ООН, якщо ви хочете, щоб вас піарили [...] Не говорив оцю дурню з патрончиком. Це дурня. Чого ти таку дурню несеш, Господи?! Та це вже Порошенко й всі говорили. Не треба це. Хочеш сподобатися – говори про щось реальне, що цікавить світ. Екологію», – це Олександр Охріменко на «112» збалансував захист інтересів України. «Дурнею з патрончиком» кишеньковий експерт назвав розказану в ООН історію про відомого оперного співака Василя Сліпака, який був убитий на Донбасі. А щодо закликів не говорити про війну, а піаритися на екології – це в Охріменка, мабуть, професійна травма. Він так часто виступає хлопчиком для биття на російських токшоу, що навіть під час українських програм намагається сподобатися Володимиру Соловйову.

Ведучий російського токшоу взяв в Олександра Охріменка буси й пародіював та висміював його перед аудиторією

Інший постійний гість медведчуківських токшоу (і кандидат-невдаха, що буцімто видавав себе за члена «Слуги народу») Віталій Журавський теж розповідав на «112» про «нульових спічрайтерів партії війни», яких Зеленському треба звільнити. Руслан Коцаба на NewsOne назвав поведінку Зеленського в ООН неадекватною. Уже згаданий Охріменко вирішив, що під час промови в ООН Зеленський згадував про офіційну війну з Росією, й виходить, що тепер Україні доведеться капітулювати. Присутній нардеп від «Слуги народу» пізніше знайшов текст виступу й заперечив подібну нісетницю. Але на цьому захист Росії від Зеленського не закінчився. Олександр Онищенко на NewsOne стверджував, що від «риторики Порошенка» треба позбуватися й більше не приносити кулі та російські паспорти на виступи в ООН: «Не нужно дурной критики». Вам не здалося, Онищенко справді назвав засудження окупанта «дурной критикой» й далі ще раз повторив подібну думку: «Опять идёт критика России. Критика Путина и призвание к санкциям против России. И много тех лозунгов, которые не приведут...» Одразу кілька разів від різних гостей лунали заклики не тиснути на Росію, а домовлятися, адже тиск та санкції не працюють. Настільки не працюють, що навіть куми Путіна намагаються їх зняти.

В інший час завсідники каналів Медведчука про Росію майже не згадували й, фактично, нав’язували думку про громадянську війну. Ось ведучий Руслан Коцаба, наприклад, в ефірі NewsOne вимагав від влади примирення з братами-українцями Донбасу. Мовляв, любов сильніша за ненависть і політикам не треба боятися позиції агресивних неонацистів. На жаль, самопроголошений журналіст так і не пояснив: а) як миритися з кимось, хто по тобі стріляє; б) що робити з російськими військами після того, як ми помиримося з українцями? Раніше Коцаба також наполягав, що з сусідами треба жити дружно, а війна – від сатани. Не пробував розповісти це країні-окупанту? Євгеній Червоненко у своїх «Суб’єктивнах підсумках» на NewsOne заявляв, що «крики про російські війська» в Україні перебільшені. Андрій Портнов у власній програмі на NewsOne стверджував, що війна з Росією стала наслідком Майдану. Тобто, фактично, у нападі на себе винна сама жертва.

Усе наведене вище – це приклади просування вигідної Росії позиції, а також, часто, порушення стандартів балансу думок, відокремлення фактів від коментарів, достовірності. Більше того, це свідомі маніпуляції. Принаймні, ми сподіваємося, що це свідомі маніпуляції, бо, інакше, страшно навіть уявити інтелектуальний рівень людей, які щиро не розуміють, чому президент воюючої країни говорить в ООН про війну.

Русский мир

Як відомо, одна з найбільших проблем реалізації Мінських домовленостей та мирного процесу взагалі – це порядок реінтеграції окупованих територій. Українська влада, опозиція та активісти виступають за принцип «спочатку повернення контролю над кордоном – потім місцеві вибори». Росія хоче навпаки. Здогадайтеся з одного разу, яку позицію просувають канали Медведчука.

Ведучий NewsOne В’ячеслав Піховшек підвів до виступу хазяїна ось так: «Мабуть, ніхто краще не розбирається, не розуміє й не може розкласти по поличках формулу Штайнмаєра, як Віктор Володимирович Медведчук». Навіть сам Штайнмаєр? Медведчук у своїй промові розповідав, зокрема, про те, що Зеленський неправий, коли вважає, що вибори будуть проведені лише після повернення контролю над кордоном. Адже в Мінських домовленостях, на думку кума Путіна, записано інше. Олег Волошин, нардеп від ОПЗЖ, просував цю саму думку на ZIK: «Последний пункт контроль над границей. Последний. Пункт. После того, как особый статус, амнистия и все остальное...» Присутній на програмі Олег Синютка намагався пояснити, що в Мінських домовленостях є лише перелік пунктів, а не їх порядок, але його висміяли.

Якщо хтось запитає у вас, а де це «Опозиційна платформа – За життя» просуває вигідну Росії (читай, проросійську) політику – то ось воно. Абсолютно очевидно, що Україні вигідно отримати контроль над власним кордоном і потім провести незалежні від агресора вибори. Абсолютно очевидно, що «мир за будь-яку ціну» не підтримує більшість українців, навіть серед виборців ОПЗЖ. Абсолютно очевидно, що дипломатичні старання України повинні бути спрямовані на вигідну Україні реінтеграцію територій. І тим не менше, канали Медведчука просувають всередині держави російську позицію. Навіщо вони розповідають про правоту Росії? Чому не консолідуються з іншими політиками та громадянами для відстоювання вигідного Україні сценарію? Чому Медведчук не вмовляє кума поступитися? Задумайтеся про це: в Україні триває війна, і під час мирних перемовин ОПЗЖ та її канали лобіюють вимоги окупанта.

Маргінальні протести

Раніше ми вже писали про те, як канали Медведчука намагаються маргіналізувати захист українських інтересів. Цього тижня на фоні протестів проти формули Штайнмаєра вони лише ставили нові рекорди.

По-перше, будь-які протести проти здачі інтересів України канали Медведчука намагалися звести до Петра Порошенка. Буцімто Порошенко уже кілька місяців спонсорує акції протестів. Буцімто Порошенко мітингами хитає крісло під Зеленським. Буцімто Порошенко мобілізує антиукраїнські сили на пікети Банкової. Буцімто Порошенко пропагує війну. Канали Медведчука п’ять років демонізували попередню владу й тепер намагаються виваляти в уже готовому бруді нові мітинги. Крім того, таким чином вони зводять захист інтересів України до звичайної політичної боротьби. Той факт, що проти формули Штайнмаєра (принаймні, спочатку) виступили також кілька парламентських фракцій та міських й обласних рад нікого, здається, не хвилює.

По-друге, ведучі та гості ображали всіх, хто критикує Росію або намагається відстоювати українські інтереси. Руслан Коцаба розповідав про ренесанс неонацизму та стверджував, що мілітаристи й сатаністи не зможуть заткнути рота миролюбним українцям. На NewsOne політичних опонентів називали представниками маргінального електорату. У ведучої NewsOne проскочив вислів «путч проти формули Штайнмаєра». Андрій Портнов називав «Європейську солідарність» та «Голос» маргінальними партіями. А також заявляв, що людей у вишиванках, які говорять про патріотизм, переслідують брехня та пафос. На ZIK Андрія Карпова назвали «типичным порохоботом» та «пузом войны». Раніше Карпов нарік події у студії «теплим шабашем українофобів». Поплічниця Януковича Олена Лукаш також вправлялася у хамстві, перебиваючи виступ Олега Синютки вигуками «Так а чё ж вы не вывели [російські війська, - авт]? Чё вы не вывели за 5 лет?», «Чё вы не раззброили?», «Бандформування главное было – это вы!» Сергій Лямець на ZIK запитував, чому лояльні до Порошенка люди хочуть, аби мирний процес зупинився й продовжилося вбивство наших солдатів. Така інтерпретація протестів досить популярна, адже про альтернативу російським пропозиціям у вигляді «нескінченної війни» розповідав на ZIK й Олег Волошин. Що характерно, політик так і не відповів на запитання про неприйнятні умови миру. А раніше казав, що українці погодяться на будь-який мир.

***

Загалом, протягом усього тижня канали Медведчука поводилися наче голодні акули, які нарешті відчули кров. Цілі рої прихильників ОПЗЖ зібралися в ефірі, щоб захищати мир на умовах Росії та дискредитувати будь-які прояви інших позицій. Усе це, звісно, за сприяння ведучих, які ставили правильні запитання, мовчали у відповідь на антиукраїнські заяви й мову ворожнечі та просто формували незбалансовані списки гостей. Якщо, звісно, співробітники каналів Медведчука якось впливають на списки гостей.

І в якості бонусу: Олександр Онищенко назвав самопроголошені «ДНР» та «ЛНР» «двумя государствами». Дивно, правда, «государства» два, а государь – один.

Медійна інквізиція

Крім просування інтересів Росії, канали Медведчука займалися також відстоюванням власної «свободи слова». Якої, нагадуємо, там немає.

Дії Нацради (застосування санкцій за порушення в ефірі мовників та непродовження цифрових ліцензій «112 Україна» через недотримання конкурсних і ліцензійних умов) Руслан Коцаба називав «показовими репресіями Зеленського», а також стверджував, що в Україні всього три опозиційних телеканали: ZIK, NewsOne та «112». Та ви знущаєтеся, хтось бачив Прямий? Євгеній Червоненко знову розповідав про нелегітимну Нацраду зі спитими обличчями та стверджував, що раніше в Україні не душили канали. Розкажіть про це 5-му у 2004-му. Також протягом тижня Нацраду називали палачем й інквізитором для каналів, а ще розповідали, що регулятор задовільняв медіаапетити Порошенка.

Теорій змови було висловлено багато: приз за атаку на канали Медведчука – це посада голови Нацради (відео); ідеться про перерозподіл медіавласності (відео); канали атакують, бо вони можуть кваліфіковано та конструктивно пояснювати українцям різноманітні процеси (відео) (щоправда, тоді не зрозуміло, до чого тут NewsOne та «112»); канали атакують тому, що сюди приходять різні політики (відео) (щоправда, тоді не зрозуміло, чому не атакують усі інші канали; і ще: а чи давно ви бачили на каналах Медведчука представників партії-конкурента «Опозиційний блок»?); Тарас Козак вирішив, що всі події навколо каналів спрямовані, у тому числі, проти «Опозиційної платформи – За життя». Це неправда, але, навіть якщо так, – то може просто віддалити ОПЗЖ від телеканалів? Крім того, в ефірі «Комітету свободи» на NewsOne санкції проти телеканалів змішували з поведінкою Юлії Мендель та ставленням влади до журналістів загалом. Як бачимо, комунікаційні помилки команди президента стають аргументами для каналів Медведчука.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7535
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду