«Журналіст-розслідувач» Портнов. Канали Медведчука 11-17 листопада 2019 року

«Журналіст-розслідувач» Портнов. Канали Медведчука 11-17 листопада 2019 року

20 Листопада 2019
8218

«Журналіст-розслідувач» Портнов. Канали Медведчука 11-17 листопада 2019 року

8218
Унікальний український расизм, вигадана російська агресія та «журналіст-розслідувач» Портнов.
«Журналіст-розслідувач» Портнов. Канали Медведчука 11-17 листопада 2019 року
«Журналіст-розслідувач» Портнов. Канали Медведчука 11-17 листопада 2019 року

Цього тижня телеканали Медведчука зосередилися на внутрішній політиці (землі, тарифах, бюджеті), тож менш активно, ніж зазвичай, просували інтереси Росії. Обійшлося лише дискредитацією України, Революції гідності та журналістики.

Молодий расизм та стара брехня

Дмитро Співак цього тижня все ж вирішив допомогти російській пропаганді й розповісти про дискримінацію та ксенофобію в Україні. Наприклад, він подав в ефір цитату журналіста Остапа Дроздова про російськомовних дітей, озвучену півтора року тому. При цьому ведучий NewsOne, звісно ж, вирвав слова Дроздова з контексту. В оригінальному дописі чоловік закликав до реформи освіти, щоб «не було жодної дитини, яка би не знала української мови», та наводив приклад Латвії. Співак прибрав будь-які згадки про школу й почав цитату з гучного «з обличчя моєї країни повинні зникнути російськомовні діти». Ведучий  назвав подібні слова «розпалюванням міжнаціональної (?) ворожнечі», закликав зреагувати Нацраду та обурився відсутності реакції парламенту «сегодня». По-перше, якби на NewsOne дотримувалися журналістських стандартів і подавали джерела цитат, то глядачі дуже здивувалися б реакції Нацради з питань телебачення та радіомовлення на допис у фейсбуку. По-друге, чому парламент «сегодня» мав реагувати на цитату півторарічної давнини, яку NewsOne ще й перекрутив? 

Після цього Співак зосередив увагу на випадку расизму під час матчу «Динамо» — «Шахтар». І, взагалі-то, це чудово, що в ефірі українських телеканалів звучить тема боротьби з расизмом, тільки ж NewsOne, як завжди, використав ситуацію для маніпуляцій. Наприклад, Співак сказав, що «началось все это с предыдущей власти». Серйозно, расизм виник у 2014 році? Потім ведучий подав цитату Павла Клімкіна: «Події матчу "Шахтар" — "Динамо" розійшлися по світових ЗМІ як лавина. Це не тільки наша проблема, але вона пасує до російської лінії про ультраправі рухи в Україні [...] Не давайте так нас підставляти і самі не підставляйтеся». Не бачите, що в цьому скандального? Співак пояснить: «Вы вообще поняли, что он сказал? Перевожу на русский язык: "Друзья, вы ж там подыгрываете России, не подставляйтесь". Ну, правильно. На кухне у себя давай вот это вот, да [...] Он даже не осудил, по сути». Цікавий факт, але Співак у своїй промові теж не засудив расизм «по суті». 

Порошенко та Клімкін впроваджують расизм в Україні

Натомість ведучий задався запитанням: «А не должно лечь это в сюжеты общемировых СМИ, о том, что творится в Украине с гуманитарным аспектом?». По-перше, Співак буквально щойно процитував ексміністра, який сказав, що ситуація вже «розійшлася по світових ЗМІ як лавина». По-друге, ведучий міг би й сам зробити свою роботу та побачити, що публікацій вистачає. Але головне, що NewsOne, як канал, який претендує на журналістику, мав би розповісти про ситуацію щось більше, ніж звинувачення на адресу Порошенка та Клімкіна. Наприклад, що вболівальників «Шахтаря» півроку тому теж карали за расизм. І що расизм у футболі — це далеко-далеко не лише українська проблема, тож не варто виставляти Україну єдиною державою, де щось не так із «гуманітарним аспектом». Тим паче, що сьогодні рівень ксенофобії в нас нижчий, ніж у 2013 році.

І якщо вже говорити про «гуманітарний аспект», то в його погіршенні винні також канали Медведчука. Саме вони просувають печерний сексизм, гомофобію, ксенофобіюейджизм, висміювання фізичних вад та поділ українців за місцем проживання. І цього тижня на NewsOne знову розповідали про те, як західняки ухиляються від армії, та апелювали до своєї старості. 

Також NewsOne вкотре просував ідею про «славу "Беркуту»", цього разу в інтерв’ю з Геннадієм Москалем, ексголовою Закарпатської ОДА. Ось вам, наприклад, абсолютно «незаангажоване» запитання про справи Майдану від ведучої Діани Панченко: «А чому ніхто не розслідував? Чому? Бо влада, яка прийшла після Майдану, була вигодоотримувачем?». Ось інше запитання, цього разу про переселенців з ОРДЛО: «Може, просто є люди, які хочуть бути в Україні, але не в Україні, де героїзуюють Бандеру й Шухевича?». Може, просто є канали, які залякують українців якоюсь героїзацією демонізованого Бандери? І на біс: «Якби не Майдан, чи була б анексія Криму й конфлікт на Донбасі?». Сам Москаль, до речі, не тільки не заважав пропагандистам, а ще й підливав цитат для майбутніх шоу: «З Донбасу краще видно, як управляти. Тому що Захід — це ейфорія. Що ми тут усіх, значить, поставимо, значить, у стойло і всі будуть говорити на українській мові і всі будуть відмічати там день народження Бандери». 

До речі, В’ячеслав Піховшек у своїй авторській програмі обожнювання Медведчука теж згадував про зв’язок Революції з війною. Він цитував звернення народного депутата від «ОПЗЖ» Ріната Кузьміна: «Минулій владі вдалося нав’язати частині суспільства думку про те, що, цитата, події в Донбасі 2014 року ніяк не пов’язані з подіями в Києві на Євромайдані...». Жаль, що Піховшек не процитував звернення народного депутата повністю, адже в ньому, по суті, визнається громадянська війна в Україні та виправдовуються сепаратисти, мовляв, самопроголошення «ЛНДР» — це «відчайдушна спроба протистояти київським заколотникам». Цікаво, що звернення народного депутата дуже нагадує слова ведучого NewsOne Руслан Коцаби двотижневої давнини. І раз ми вже про нього згадали...

Перевірка незрозуміло чого

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оголосила про позапланову перевірку каналу NewsOne через висловлювання Руслана Коцаби. Протягом тижня канали Медведчука щонайменше тричі згадували про цю ситуацію й жодного (!) разу не озвучили, що ж такого наговорив Коцаба. Портнов, наприклад, стверджував, що Коцаба нічого поганого не сказав, а просто дав оцінку «організаторам Майдану», з якою Портнов, до речі, згоден. А про громадянську війну, незаконне АТО та виправдання сепаратистів згадувати не будемо? Ось генпродюсер NewsOne Василь Голованов пояснює, що Коцаба — не ведучий, а запрошений «блогер», який «блогером» і титрований. Це так мило, правда, ось Коцаба титрований «журналістом». І взагалі, що це за «запрошений блогер», який веде практично щотижневі програми вже більше двох років? Ось Піховшек розповідає про перевірку каналу й узагалі не згадує про її причину. Повнота інформації, журналістика, стандарти!

І не забуваймо про теорії змови. На програмі «Комітет свободи» гості стверджували, що канали Медведчука атакують, щоб вони навесні не стали каталізаторами протестів проти влади. І що вони подають «реальную аналитику» про те, що відбувається в країні. Нагадаємо, що NewsOne — це той канал, де розповідають про похорони України та казино на землі сільськогосподарського призначення.

Топові експерти Медведчука готують «реальну аналітику»

Андрій Портнов у розмові з Василем Головановим стверджував, що він як «журналіст» нічим не відрізняється від журналістів «Схем». І що  його розслідування про Порошенка не відрізняються від розслідувань Михайло Ткача, більше того, вони навіть можуть бути ефективнішими. Василь Голованов свій цех ніяк не захищав, хоча міг би згадати про те, що Коцаба — то лише «блогер», а чому ж тоді Портнов — це журналіст?

А ще Портнов звернувся до генерального прокурора щодо можливих справ проти себе: «Рискните. Я таких, как вы, четырех генеральных прокуроров пережил [...] Давайте, попробуйте [...] Шарию ничё не будет. Лукаш ничё не будет. Мне ничего не будет [...] Заносите следующего прокурора». Ви можете вирішити, що від цих слів тхне безкарністю, але це далеко не найгірше, що Портнов казав прокурорам.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8218
Читайте також
22.02.2020 12:00
Ярослав Зубченко
10 389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду