Голгофа «112». Моніторинг каналів Медведчука 23–29 вересня 2019 року

Голгофа «112». Моніторинг каналів Медведчука 23–29 вересня 2019 року

1 Жовтня 2019
6218

Голгофа «112». Моніторинг каналів Медведчука 23–29 вересня 2019 року

6218
Канали Медведчука несуть хрест боротьби за свободу слова, а українській владі не вистачає авторитету для розмов із Росією. Такою постає реальність в ефірах каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK.
Голгофа «112». Моніторинг каналів Медведчука 23–29 вересня 2019 року
Голгофа «112». Моніторинг каналів Медведчука 23–29 вересня 2019 року

Телеканали так званого холдингу «Новини», який формально належить бізнесмену й політику Тарасу Козаку — соратнику «сірого кардинала» «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука — згідно з моніторингом «Детектора медіа», найчастіше поширюють меседжі, суголосні із кремлівською пропагандою. Моніторинги інформаційних телеканалів та політичних токшоу регулярно фіксують в ефірі цих телеканалів — «112 Україна», NewsOne, а після зміни власника влітку 2019 року аналогічну редакційну політику почав демонструвати ZIK, — порушення журналістських стандартів, просування інтересів Кремля та «Опозиційної платформи — За життя», заперечення російської агресії та звинувачення України в тому, що вона «розпалила війну» тощо. Водночас будь-які спроби влади, правоохоронних органів і державного регулятора — Національної ради з питань телебачення і радіомовлення — змусити ці канали дотримуватися закону наражаються на потужний маніпулятивний спротив. Представники телеканалів та партії, яка їх контролює, звертаються до міжнародної спільноти, журналістських організацій, залучають політиків-лобістів для поширення тези, що будь-які дії проти медіа Медведчука — це утиски незалежних (інший варіант — опозиційних) ЗМІ та наступ на свободу слова. Їм допомагають у цьому деякі українські організації. Ці маніпуляції можуть виглядати переконливими для людей, які не володіють українським контекстом, зокрема й іноземних політиків, дипломатів та громадських діячів.

Тож «Детектор медіа» вирішив запустити окремий моніторинг каналів «112», NewsOne та ZIK і наочно показати, як виглядає «незалежність» та «свобода слова», на думку журналістів Медведчука.

У холдингу «Новини» видався неспокійний тиждень: позбавлення «112» цифрових ліцензій підняло на «захист свободи слова» майже всі маніпулятивні резерви каналів Медведчука та майже всіх його прибічників. Але не переймайтеся, про просування інтересів Росії «кумівські медіа» теж не забували. NewsOne узагалі почав тиждень із двогодинного інтерв’ю Віктора Володимировича.

Хто ви такі, щоб розмовляти з Росією?

Інтерв’ю Медведчука рідному каналові містило майже отруйну концентрацію відстоювання інтересів Росії. Наприклад, він пояснив, що в РФ не «хотєлки», а звичайні заклики виконувати мінські домовленості. Крим та Донбас, на думку Медведчука, треба повертати лише домовленостями й повністю уникати «санкций, угроз, радикальных позиций». Крім того кум Путіна обурювався, що президент Зеленський дякує міжнародним партнерам за санкції проти Росії і просить їх продовжити: «А как же мир?». Якщо ви ще не здогадалися, то «ОПЗЖ» виступає за зняття санкцій із Росії (судячи з усього, без жодних умов). Що викликає запитання: а які важелі впливу на агресора тоді матиме Україна? Чи Медведчук хоче домовлятися з окупантом, розраховуючи лише на його альтруїзм? Ведучий В’ячеслав Піховшек та експерти на інтерв’ю пасували спікеру: розповідали про якийсь «донбасский кризис» та обурювалися закликам розвалити Росію. І, звісно, Медведчук виконав свій найвідоміший хіт — про українську агресію. Кум Путіна розповів, як у червні 2014 року всі, мовляв, дотримувалися перемир’я, а Петро Порошенко взяв і вирішив поновити АТО. Нагадаємо, що йдеться про те саме «перемир’я», під час якого збили український вертоліт, а також штурмували позиції АТО під Слов’янськом, Краматорськом та в Артемівську. Лише під час цих подій загинуло 13 українських військових.

Але не тільки кум Путіна просував в ефірі проросійські меседжі. Євгеній Червоненко на NewsOne пропонував «заморозити проблему Криму» та протиставляв Путіна, який відновлює транзит, Євросоюзу, що закриває пільговий режим. Ведучий Руслан Коцаба на NewsOne заявив, що війну задумали українські олігархи, аби збагачуватися. Ведучий В’ячеслав Піховшек на цьому ж каналі креативно прокоментував розслідування про Андрія Богдана та розповідь самого керівника Офісу президента про те, що в Росії з ним не розмовляють: «Як такі люди можуть вести переговори з Росією про мир [...] якщо у них навіть немає авторитету й з ними розмовляти не хочуть?». Це натяк, що українцям слід було обрати більш «авторитетных людей»? Інша історія за участі Піховшека — це інтерв’ю з Андрієм Герусом, народним депутатом від «Слуги народу». Розмова виділилася не так відповідями чиновника, як запитаннями журналістів: коли ви підете на прямі перемовини з Росією? Нам вигідніше купувати газ у Росії? Ми не можемо без енергоносіїв із Росії? Загалом, чого добивалися на NewsOne, ви зрозуміли.

Путін розмовляє лише з «авторитетами»

А от у «112» був свій герой — Андрій Пальчевський. Автохтон каналів Медведчука вирішив, що це Петро Порошенко розв’язав війну та віддав Крим. По-перше, це неможливо: адже анексія Криму розпочалася в лютому, АТО — у квітні, а Порошенко став президентом у червні. По-друге, це частина російської пропаганди, адже Україна у принципі не розв’язувала війну на своїй території й не «віддавала» Крим. Збройний напад на українську державу, так само як і силову анексію Криму, здійснила Росія. Хоча, можливо, Пальчевський і не просуває інтереси Росії, а просто хворіє на важку форму амнезії: адже Порошенко в нього також почав мовний розкол (пам’ятаємо 2004 рік?) та церковний розкол (пам’ятаємо 1992 рік?). А ще 80 % українців, на думку Пальчевського, розмовляють російською. Насправді ж у родині це роблять 28 %. Але зрозуміло, що такі дрібниці, як елементарний фактчекінг і дотримання журналістських стандартів, канал не цікавлять.

Хрест каналу «112»

Перед тим, як перейти до «захисту свободи слова» на «112», варто уточнити дві речі. По-перше, позбавлення цифрової ліцензії — це не закриття каналу: «112» продовжить мовлення, але втратить близько 40 % аудиторії. По-друге, позбавлення ліцензії ніяк (зовсім ніяк!) не пов’язано зі змістом мовлення «112». Детально про ситуацію ви можете прочитати, наприклад, тут, але якщо коротко, то вся проблема ось: у 2011 році п’ять ліцензій на регіональне цифрове мовлення виграли «компанії-порожняки», які потім об’єдналися й чомусь почали транслювати загальнонаціональний канал «112». Все. Компанії взяли ліцензії на кілька місцевих каналів — створили один національний — це порушило умови ліцензії — ліцензію забрали. Про це не розповіли у, здається, жодній програмі  на каналі протягом тижня, зате навигадували цілу купу інших версій.

Ось лише деякі з них: медійні корупціонери при владі хочуть «захапати» собі дорогі ліцензії (відео), Андрій Богдан замовив рейдерське захоплення каналу (відео), медіа хочуть перетворити на засоби офіційної пропаганди (відео), влада хоче домовитися з каналами про лояльні умови (відео), існує доручення по закриттю неугодних каналів (відео), місцеві канали теж зметуть під місцеві вибори (відео), влада хоче зачистити інформаційне поле й залишити тільки «1+1» (відео), у влади викликає відразу конструктивна критика (відео), канали знищують тому, що вони мають іншу думку (відео). Найкращий контраргумент на весь цей треш озвучила представниця «Слуг народу» Роксолана Підласна: «Якби ми хотіли закрити, ми би закрили Прямий або 5 канал. Там кожен день на нас виливають помиї».

Крім теорій змови, люди Медведчука продукували і просто комедійні заяви. Юлія Корзун («Страна.ua») обурювалася, що представники регіональних ЗМІ аплодували рішенню Нацради про позбавлення «112» цифрової ліцензії. Ну, звісно, вони аплодували: «112» же забрав під національне мовлення їхні регіональні ліцензії! Володимир Кацман (член політичної ради «ОПЗЖ», який досі представляється журналістом) приводив аналогію про Трампа, який недолюблює певні ЗМІ, але ніколи не закрив би журналістам доступ у Білий дім. Крім, очевидно, усіх тих разів, коли він так і робив (ось, ось, ось). Євгеній Червоненко заявив, що в Нацраді спиваються, та порівняв членів регулятора з поліцією, яка проводила розстріли в Бабиному Яру. Ще, звісно, були розповіді про нещасних бабусь, які більше не зможуть дивитися «112»; про начебто нейтральність та незалежність каналів Медведчука; про руйнування свободи слова та знищення демократії. Юлія Корзун у пориві професійної гордості навіть закликала журналістів не підспівувати владі та ставити її членам незручні запитання. Як добре, що «За життя» — це опозиційна платформа, бо її представникам журналісти каналів Медведчука ніколи таких питань не ставлять!

Але перше місце в топі захисників «112» отримує «людина православна» Олександр Колтунович: «У каждого свой крест и каждому Господь помогает нести его крест. И креста не бывает выше человеческих сил [...] Нам по силам пройти і ці випробування». Ми могли би пожартувати, що канал «112» страждає за гріхи своїх власників, але ж ні — вони справді просто порушили умови ліцензії.

Типовий кадр незалежного ЗМІ. 15 травня, 2019 рік

Інший треш

У перервах між відстоюванням інтересів Росії та маніпуляціями про свободу слова канали Медведчука просували й інші, часто деструктивні посили. Ось деякі з них.

1. Руслан Коцаба дискредитував українських ветеранів. Зокрема, він змалював гіпотетичну ситуацію, де «ветеран — кінчений наркоман» знову перекриває щось у Києві і йому «дають одноразовий шприц із наркотичним зіллям, терорист-атошний погоджується, за нього вибачається Міністерство у справах ветеранів, а якийсь там гіпотетичний Жека Карась, чи навіть той самий міністр Аваков вкотре бере його на поруки чи навіть усиновлює». Інший сценарій, на думку Коцаби, — це щоби поліція снайперською гвинтівкою «ампутувала голову цього рецидивіста-атошника. Кабріолет відвозить евакуатор з моста. Змивають кров, залишки мозку з асфальту. І Київ вже через п’ять, максимум сім хвилин знову починає жити у звичному режимі». Про зрушену психіку «атошників» Коцаба ще раз згадував пізніше. Таким чином, маніпулятор нав’язує одразу кілька деструктивних міфів, зокрема про масову схибленість ветеранів та про безкарність воїнів АТО, що є застосуванням мови ворожнечі. Крім того, розповіді в дусі «змили мозок і забули» дегуманізують та радикалізують суспільство.

Від В’ячеслава Піховшека пролунав цілий хіт-парад заяв. По-перше, ведучий розповів, що не хоче брехати, адже він православний, а брехати — то гріх (відео). По-друге, вирішив, що раз розслідування про Андрія Богдана провело «Радіо Свобода», то воно явно санкціоноване американцями (відео). Докази? А навіщо? Двічі пан Піховшек смішив глядачів цитуванням. Знаєте, хто дав «украинскую оценку» відставки Курта Волкера? Медведчук. А хто потрапив до огляду соцмереж від Піховшека? Михайло Погребінський, Ігор Гужва, Андрій Портнов та Олександр Онищенко. Вибачте, а що ви раніше казали про нейтральність та баланс думок? Крім цього, Піховшек обурювався теперішнім спробам осоромити СРСР, який відправив людину в космос, та роздмухував сенсацію навколо відкриття провадження проти Андрія Парубія щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі. Ведучий назвав цю історію «важнейшим событием прошедших дней» і заявив: «То, что все они возбудились, это, конечно, признаки того, что есть, что расследовать». Цікаво, чи можна цю саму думку Піховшека використати до всіх захисників «112»?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6218
Читайте також
12.07.2018 09:17
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
1640 дн. тому
"Компанії взяли ліцензії на кілька місцевих каналів — створили один національний — це порушило умови ліцензії — ліцензію забрали." Автор похоже чрезвычайно туп. Чтобы нарушить условия лицензии такие условия должны быть в лицензии. Может покажете их?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду