Яким урешті буде рішення РНБОУ по «цифрі»?

24 Грудня 2009
32919
24 Грудня 2009
19:04

Яким урешті буде рішення РНБОУ по «цифрі»?

32919
Редакція ТК отримала документ з проектом рішення Ради нацбезпеки, яке було ухвалено 11 вересня, проте досі не опубліковано
Яким  урешті буде рішення РНБОУ по «цифрі»?

Засідання Ради національної безпеки і оборони щодо впровадження суспільного мовлення та переходу на цифру  переносилося кілька разів: його готували на травень, а в підсумку провели у вересні. 11 вересня 2009 року РНБОУ таки розглянула хід впровадження в Україні цифрового телебачення та створення суспільного мовлення.

 

Тоді ТК чула багато відгуків від гравців ринку щодо ефективності цього обговорення, проте в деталі учасники не вдавалися - усі вони дали підписку про нерозголошення ухваленого рішення.

 

Як повідомляла ТК, рішення РНБОУ щодо впровадження «цифри» доопрацьовувала робоча група, до якої ввійшли представники РНБОУ, Мінтрансзв'язку, частотних органів, Концерну РРТ, громадських організацій, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. ТК публікує отриманий з  власних достовірних джерел текст цього документу, який був підтриманий всіма учасниками робочої групи.

 

Проте від того часу минуло понад 3 місяці, однак рішення РНБОУ й досі не опубліковано. За  кулуарною інформацією, воно перебуває на підписі у Президента. А затримки з підписом пояснюють тим, що начебто у Секретаріаті  готують альтернативний документ. 

 

Редакція ТК усвідомлює, що ми публікуємо документ, який, імовірно, має статус «для службового користування». Тому перед публікацією ми проконсультувалися з юристами. На їхню думку, документ може бути оприлюднено з огляду на його суспільну важливість та  затягування прийняття рішення, дуже важливого не лише для інформаційної галузі, а для держави в цілому. Нагадаємо, що згідно з міжнародними зобов'язаннями Україна має остаточно перейти на цифровий стандарт телерадіомовлення до 2015, інакше її частотний ресурс як неосвоєний буде запропоновано тим країнам, яким бракуватиме власного.

 

Наводимо текст проекту без змін.

 

Проект

РАДА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ

 

Рішення від 11 вересня 2009 року

 

«Про концепцію створення системи cуспільного телебачення і радіомовлення  та хід впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні»

 

I. Розглянувши хід реформування державних телерадіоорганізацій шляхом запровадження стандартів суспільного телебачення і радіомовлення, зокрема в процесі підготовки Концепції створення системи cуспільного телебачення і радіомовлення України, Рада національної безпеки і оборони України зазначає, що ситуація з реформуванням державних мовників, насамперед Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України, є незадовільною.

 

Через багаторічне зволікання з реформами державні мовники поступово втратили свою популярність та впливовість. Невизначеність щодо шляхів впровадження стандартів суспільного мовлення створює небезпеки для подальших демократичних змін Української держави, зокрема щодо забезпечення громадян об'єктивною та достовірною інформацією, плюралістичного характеру мовлення, та уповільнює її євроінтеграційний рух.

 

Зазначені проблеми призводять до посилення загроз інформаційній безпеці України, зокрема шляхом обмеження доступу громадян до інформації, створення передумов для спроб маніпулювати суспільною свідомістю.

 

Однак сучасний стан суспільного розвитку, а також ситуація, що склалася в українському та світовому інформаційному просторі, вимагають водночас підвищення ролі держави, врахування традицій та історичних передумов існування державного телерадіомовлення з метою забезпечення доступу громадян до об'єктивної інформації, а також їх захисту від негативних інформаційних впливів. Особлива увага повинна приділятися розвитку мовлення на закордонну аудиторію.

 

Зважаючи на зазначене, Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

 

1.  Визнати незадовільним стан виконання Кабінетом Міністрів України Указу Президента України № 148 від 21 лютого 2008 року «Про заходи щодо створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України».

 

2.  Кабінету Міністрів України у місячний строк:

 

1)  затвердити Концепцію запровадження стандартів суспільного телебачення і радіомовлення в Україні, передбачивши функціонування державного телебачення та радіомовлення на перехідний період;

 

2)  розробити та затвердити план заходів щодо реалізації Концепції запровадження стандартів суспільного телебачення і радіомовлення в Україні, передбачивши створення Координаційної ради на чолі з Віце-прем'єр-міністром України із залученням до її складу представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету України, Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, творчих спілок, громадських та професійних об'єднань, науковців.

 

3.  Внести зміни до пункту 1.5 Рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки України», введеного в дію Указом Президента України № 377 від 23 квітня 2008 року, замінивши слова «схвалення Радою національної безпеки і оборони України концепції створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України» словами «затвердження Кабінетом Міністрів України Концепції запровадження стандартів суспільного телебачення і радіомовлення в Україні».

 

4.  Рекомендувати Президентові України скасувати Указ Президента України № 148 від 21 лютого 2008 року «Про заходи щодо створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України» як такий, що втратив актуальність.

 

ІІ. Розглянувши комплекс проблем, пов'язаних із станом впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні, Рада національної безпеки і оборони України зазначає, що ситуація в цій сфері є загрозливою для національної безпеки України.

 

Затверджена Кабінетом Міністрів України Державна програма впровадження цифрового телерадіомовлення містить низку положень, зокрема технічного характеру, які ставлять під сумнів можливість успішної її реалізації.

 

Гострі суперечності між зацікавленими органами державної влади щодо підпорядкування Концерну РРТ, на основі якого має розбудовуватися технічна інфраструктура цифрового мовлення, свідчить про неспроможність уряду приймати ефективні управлінські рішення в інформаційній сфері.

 

Окремі рішення, прийняті Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, зокрема щодо ліцензування телевізійних мовників і провайдерів цифрових мультиплексів, послідовності переведення телеканалів у цифровий формат, не відповідають існуючому стану економічного розвитку та інвестиційного клімату, що в свою чергу, може поставити під загрозу можливість впровадження цифрового телебачення в Україні у визначені терміни.

 

Переважна більшість рішень щодо впровадження цифрового телерадіомовлення приймалися зацікавленими центральними органами державної влади, виходячи, насамперед, з власних, неузгоджених на загальнодержавному рівні, програм та концепцій, почасти не враховуючи інтереси інших суб'єктів телевізійного ринку, зокрема загальнонаціональних та місцевих телевізійних мовників, їх професійних об'єднань.

 

Це призвело до відсутності розуміння суб'єктами телевізійного ринку, насамперед загальнонаціональними телевізійними мовниками, шляхів і способів впровадження цифрового телебачення в Україні, а також не створило передумов для сприйняття всієї системи переходу до цифрового мовлення широкими верствами населення та експертним середовищем.

 

Враховуючи вищезазначене, Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

 

1.  Визнати роботу Кабінету Міністрів України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні такою, що недостатньою мірою відповідає національним інтересам в інформаційній сфері та ставить під загрозу забезпечення конституційних прав громадян України на доступ до інформації та виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань.

 

2.  Утворити відповідно до статті 14 Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» Робочу групу з питань координації впровадження цифрового телебачення в Україні на чолі з Секретарем Ради національної безпеки і оборони України та Першим віце-прем'єр-міністром України із залученням до її складу народних депутатів України, керівників зацікавлених центральних органів виконавчої влади, організацій та підприємств, представників Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, професійних та громадських організацій і об'єднань, науковців, медіа-експертів.

 

Секретареві Ради національної безпеки і оборони України подати на затвердження Президентові України пропозиції щодо персонального складу та Положення про Робочу групу з питань координації впровадження цифрового телебачення в Україні

 

3.  Робочій групі з питань координації впровадження цифрового телебачення в Україні у двомісячний строк підготувати пропозиції щодо змін до Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення та подати їх на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

4.  Кабінету Міністрів України:

 

1)  у тримісячний строк затвердити з урахуванням пропозицій Робочої групи з питань координації впровадження цифрового телебачення в Україні зміни до Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення, а також підготувати план ініціювання змін до законодавчих та інших нормативно-правових актів, міжнародних угод України, зокрема щодо технічних аспектів, питань ліцензування, а також механізмів забезпечення соціальної підтримки населення, з метою охоплення до 01 червня 2012 року цифровим телебаченням прикордонних областей України та Автономної Республіки Крим, фінансового забезпечення впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні, передбачивши необхідні кошти в Державному бюджеті України та розглянувши доцільність залучення інвесторів;

 

2)  разом зі Службою безпеки України провести інвентаризацію радіочастотного ресурсу з метою вивільнення додаткового радіочастотного ресурсу для потреб цифрового телебачення.

 

5.  Запропонувати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення:

 

1)  провадити діяльність щодо ліцензування суб'єктів впровадження цифрового телебачення з урахуванням пропозицій Робочої групи з питань координації впровадження цифрового телебачення в Україні, а також змін до Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення, затверджених Кабінетом Міністрів України відповідно до пункту 4 цього Рішення;

 

2)  провести відповідно до чинного законодавства перевірку суб'єктів інформаційної діяльності, що отримали ліцензії на мовлення та поширення сигналу в цифровому форматі, на предмет дотримання ними законодавства України та ліцензійних умов.

 

Ілюстрація - hyundaiq.ru/data

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32919
Читайте також
27.10.2009 11:33
Вячеслав Старейченко и Татьяна Шимко, «Известия в Украине»
29 147
07.10.2009 09:57
Иван Омелянюк, для «Детектор медіа»
39 185
14.09.2009 10:14
Роман Судольский, Сергей Сидоренко, «Коммерсантъ-Украина»
28 737
07.07.2009 08:33
Валентин Коваль
, для «Детектор медіа»
30 085
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
dandy
5241 дн. тому
на тусовки надо ходить. тогда и информация будет доступной не через 4 месяца. все отлично, но такое обычно в Украине не подписывают. 2009 - не исключение. тем более с его канунами НГ и выборов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду