РНБОУ порадилась із телевізійниками щодо суспільного і цифрового мовлення

29 Травня 2009
15889
29 Травня 2009
12:55

РНБОУ порадилась із телевізійниками щодо суспільного і цифрового мовлення

15889
РНБОУ порадилась із телевізійниками щодо суспільного і цифрового мовлення

Готуючись до розгляду питання «Про Концепцію створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення та хід впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні», 26 травня перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степан Гавриш провів нараду з представниками телевізійної галузі, галузевих медійних організацій та медіаекспертами. Про це повідомляє сайт РНБОУ.

 

У своєму виступі Степан Гавриш наголосив на надзвичайній актуальності питання впровадження цифрового телебачення України, назвавши рубіжним роком переходу вітчизняного телебачення на цифрові стандарти не 2015, як вимагають міжнародні зобов'язання України, а 2012 рік. Це, за його словами, обумовлюється декількома вагомими чинниками, що суттєво впливають на забезпечення інформаційної безпеки держави, основним з них є практичне завершення переходу на цифрові стандарти телемовлення до 2012 року країнами Європейського Союзу та до 2013 року Російською Федерацією. Іншим важливим чинником є проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

 

Також важливим кроком на шляху до інтеграції України в європейське співтовариство пан Гавриш назвав процес створення суспільного мовлення. Адже саме цей елемент медіасистеми спроможний максимально ефективно забезпечити потреби суспільства в об'єктивній та повній інформації. Враховуючи низку проблем, зокрема у сфері державного управління, що постали на шляху запровадження цифрового та суспільного мовлення в Україні, Степан Гавриш запросив учасників наради долучитися до процесу їх вирішення та взяти участь у відкритому обговоренні.

 

Виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко відзначила готовність представників індустрії брати участь у розбудові цифрового телемовлення в країні, однак зауважила на необхідності вироблення та запровадження державою чітких, прозорих і зрозумілих умов діяльності всіх суб'єктів телевізійного ринку, насамперед у перехідний період, а також необхідність гарантування державою захищеності інвестицій.

 

Генеральний продюсер ЗАТ «Телеодин» (телеканали М1 та М2-Естрада) Валентин Коваль та виконавчий директор Незалежної асоціації мовників Катерина М'ясникова назвали низку проблем, зокрема законодавчого та нормативно-правового характеру, що не дають змоги учасникам медіаринку в повному обсязі долучитися до цього важливого процесу. Також вони акцентували увагу на окремих суперечностях ухвалених органами державної влади рішень, що також стоять на заваді впровадження цифрового мовлення. Окремо наголошувалася необхідність здійснення більш послідовних та зважених дій, чіткішого визначення компетенції причетних державних відомств, зокрема шляхом створення спеціального органу, на який покласти відповідальність за координацію дій всіх заінтересованих сторін при переході на цифрове мовлення.

 

Основні проблеми створення суспільного мовлення окреслили шеф-редактор проекту «Детектор медіа» Наталія Лигачова та директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. На їх думку, Україна за останні роки суттєво наблизилася до виконання відповідних міжнародних зобов'язань, однак на заваді вирішальній концентрації політичної волі для створення системи суспільного телерадіомовлення стоять внутрішньополітичні конфлікти.

 

За результатами наради прийнято рішення додатково опрацювати усі висловлені пропозиції, сформувати взаємоприйнятні і головне ефективні шляхи запровадження суспільного та цифрового мовлення та незабаром провести підсумкову зустріч для обговорення конкретних пропозицій, що ляжуть в основу відповідного проекту рішення РНБОУ.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15889
Читайте також
25.03.2010 12:00
Василь Самохвалов, для «Детектор медіа»
11 416
25.03.2010 11:52
Петро Провалов, для «Детектор медіа»
12 394
22.06.2009 15:07
Іван Омелянюк, для «Детектор медіа»
38 340
16.06.2009 10:58
Ирина Миронова, «Коммерсантъ»
18 693
02.06.2009 07:42
Ігор Радзієвський, Богдан Червак, для «Детектор медіа»
13 215
13.05.2009 14:39
Александр Оакли, Et Cetera. «Сеть»
19 309
29.04.2009 17:51
Мар'яна Закусило
42 327
29.04.2009 10:45
Артем Вакалюк, «Экономические известия»
17 281
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду