Від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж - ІМІ

Від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж - ІМІ

13 Травня 2014
2639

Від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж - ІМІ

2639
Від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж - ІМІ
Від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж - ІМІ

Від початку березня зафіксовано вже 15 випадків нападів і захоплень офісів ЗМІ та телевеж на Сході України. Такими є дані дослідження Інституту масової інформації (ІМІ).

 

У березні ІМІ зафіксував 3 таких факти, у квітні - 9, у травні - вже 3.

 

Напади на місцеві ЗМІ та телевежі здійснювали проросійські активісти, сепаратисти та терористи зі зброєю чи з битами, у масках. Нападники вимагали від телеканалів і друкованих видань, що б ті розказували про них більше, та заявляли, що вчитимуть журналістів, як необхідно готувати новини. У результаті деякі редакції ЗМІ  були розтрощені і спалені.

 

У захопленні телевеж сепаратисти вимикали українські телеканали та включали замість них трансляцію російських каналів.

 

На думку виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, місцеві ЗМІ атакують, бо вони є достовірним джерелом інформації для населення східних областей України, яке отримує протилежну за змістом картинку від російських і українських центральних ЗМІ.

 

«Місцевим ЗМІ більше довіряють, вони розмовляють мовою регіону, населення їх давно знає як "своїх". Брутальні і жорстокі атаки на офіси місцевих ЗМІ свідчать про те, що сепаратисти позбавляють громадян у східних областях України їх конституційного права на інформацію, і намагаються повністю заглушити будь-які канали альтернативних новин, залишивши єдине джерело новин - російські ЗМІ», - зазначає пані Романюк.

 

ІМІ нагадує, що у березні проросійські активісти у м.Харкові увірвалися до телеканалу Simon і змушувала вести пряму трансляцію в ефірі російського телеканалу «Росія 24». Телерадіокомпанія «Донбасс» у м.Донецьку перервала ефір через те, що в телестудію вдерлися проросійські активісти з вимогою, аби журналісти розказували про них більше.

 

У м.Луганську проросійськи налаштовані люди захопили будівлю телекомпанії «Ірта». Натовп людей вибив вхідні двері, зайняв всі кабінети, виніс вогнегасники і погрожував спалити телекомпанію, якщо їм не віддадуть для знищення вихідні матеріали для сюжету про захоплення будівлі Луганської обласної державної адміністрації (ОДА) 9 березня.

 

У квітні у Донецьку невідомі намагалися захопити обласну державну телерадіокомпанію, але правоохоронці відбились. У Харкові близько 50 проросійських активістів у масках і з бітами розгромили апаратну телекомпанії АТН. У Луганську на телеканалі «Ірта» невідомі поранили трьох охоронців, коли останні намагалися їх зупинити.

 

У Харкові невідомі намагалися захопити Харківську регіональну передавальну телевежу, вони в ультимативній формі вимагати від керівництва відновити мовлення російських телеканалів.

 

У м.Краматорську (Донецька обл.) озброєні бойовики двічі захоплювали телевежу Концерну РРТ. Ці випадки сталися 17 і 18 квітня. Захоплена телевежа забезпечує телевізійним сигналом не лише Краматорськ, а й мм.Слов'янськ, Горлівку та Макіївку. Загарбники вимкнули українські телеканали і розпорядилися почати трансляцію російських каналів.

 

8 травня у Донецьку представники так званої Донецької народної республіки захопили будівлю незалежного телеканалу «Юніон». Озброєні сепаратисти повідомили про намір контролювати діяльність співробітників телеканалу.

 

У м.Торезі (Донецька обл.) невідомі розгромили та підпалили офіс місцевої газети «Про город». У травні у цьому ж місті близько 50 невідомих у масках, озброєні палицями і битами розтрощили офіс муніципальної торезької газети «Горняк». Напад на редакцію газети «Горняк» був здійснений у відповідь на те, що видання не публікувало інформацію про діяльність сепаратистів у місті.

 

Терористи підпалили офіс редакції «Провинция» у м. Костянтинівці (Донецька обл.),  вилучили тираж і змусили видання змінити керівництво і редакційну політику. Нападники опечатали редакцію, а головного редактора Михайла Разпутька та засновника газети Галину Разпутько відвели до штабу сепаратистів, де їм сказали, що вони більше «не працюють у редакції газети».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду