На Донеччині газета «Провинция» вимушено змінила редакційну політику під тиском сепаратистів

На Донеччині газета «Провинция» вимушено змінила редакційну політику під тиском сепаратистів

12 Травня 2014
3354

На Донеччині газета «Провинция» вимушено змінила редакційну політику під тиском сепаратистів

3354
На Донеччині газета «Провинция» вимушено змінила редакційну політику під тиском сепаратистів
На Донеччині газета «Провинция» вимушено змінила редакційну політику під тиском сепаратистів

Заступником головного редактора міської газети «Провинция» м. Костянтинівки (Донецька обл.) призначено донецького журналіста, активного прихильника самопроголошеної «Донецької народної республіки» (ДНР) Володимира Аверіна. На такий крок керівництво видання вимушено було піти через загрозу закриття видання сепаратистами. Про це йдеться на сайті видання.

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  8 травня невідомі із зброєю заблокували редакцію костянтинівської газети «Провинция». Перед цим вони силою змусили журналістів пропустити їх у приміщення редакції. Як розповіла у статті на сайті газети засновниця видання «Провинция» Галина Розпутько, сепаратисти заявили, що  ДНР закриває газету, і вони прийшли для того, щоб опечатати всі двері, аби уникнути мародерства, і забрати ключі. На питання, чи буде оформлений даний факт на папері, відповіли, що ці питання вирішує «комендант» Костянтинівки.

 

Засновниця газети разом із своїм сином, головним редактором видання Михайлом Розпутьком вирушили під озброєним «кортежем» у бік «комендатури». Редакційний колектив залишився чекати на результати зустрічі у сквері. «Комендант» - незнайомий чоловік у камуфляжі примусив керівників газети стоячи вислуховувати його злостиві повчання нас на предмет їх професійної діяльності останніми роками. Після цього представник ДНР заявив, що журналісти вільні, більше «не працюють у редакції газети» і порадив виїхати з міста. «Комендант міста» попередив медійників, що газета не може більше виходити, інакше «буде зовсім інша розмова». Ключі від редакції «комендант» забрав.

 

Газета «Провинция» не змогла вийти 8 травня, і журналісти виклали на своєму сайті PDF-файли, що були підготовлені для друкарні.

 

10 травня сепаратисти самостійно відкрили редакцію, порушивши сигналізацію. Коли на місце прибули Галина і Михайло Розпутьки, представники ДНР повідомили їм, що умовою, за якою газета може продовжувати виходити, є зміна редакційної політики і зміна керівництва редакції.

 

«Вони (представники «Донецької народної республіки» - ТК) чекали нас , щоб озвучити наступне компромісне рішення щодо подальшої долі нашої газети, що видається з грудня 1990 року: газета продовжує виходити, але змінює редакційну політику; керівництво редакцією бере на себе донецький журналіст Володимир Аверін», - повідомляє засновниця газети Галина Разпутько на сайті видання.

 

Після розмови із представниками ДНР вони з головним редактором провели всі формальні процедури та прийняли Володимира Аверіна на роботу у газету «Провинция», а самі написали заяви на відпустку. 

 

«Ми швидко зробили необхідні формальності: прийняли від В.Аверіна заяву про прийом на роботу заступником головного редактора, написали з Михайлом (головредом газети - ТК) заяви на відпустку, ввели в.о. головреда в курс наших фінансових справ. Обдзвонили людей, поставили їх до відома, що в понеділок можна виходити на роботу», - написала Галина Разпутько.

 

Засновниця газети також додала, що Володимир Аверін порекомендував їй та головному редактору «Провинии» залишити місто.

 

Як інформує прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ), наразі засновники газети відмовляються надавати коментарі щодо призначення активіста «Донецької народної республіки» на керівну посаду в газеті.

 

Нагадаємо, перед цим сепаратисти здійснили дві спроби завадити випуску газети «Провинция». У ніч на 23 квітня невідомі підпалили приміщення редакції газети «Провинция» за критику сепатиратистів. 30 квітня тираж свіжого номера газета, що друкується у м. Горлівці, не був доставлений до редакції. Сепаратисти, погрожуючи зброєю, вилучили тираж.

 

Gazeta.ua зазначає, що «Провинция» - найпопулярніша газета в Константинівці, має наклад близько 7 тисяч. У газеті працюють громадські діячі і правозахисники. Один з них - Володимир Березін, директор еколого-культурного центру «Бахмат», відомий не тільки на Донбасі діяч. Через погрози він був змушений виїхати з Костянтинівки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3354
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду