detector.media
13.05.2014 16:41
Від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж - ІМІ
Від березня в Україні зафіксовано 15 випадків захоплення ЗМІ та телевеж - ІМІ

Від початку березня зафіксовано вже 15 випадків нападів і захоплень офісів ЗМІ та телевеж на Сході України. Такими є дані дослідження Інституту масової інформації (ІМІ).

 

У березні ІМІ зафіксував 3 таких факти, у квітні - 9, у травні - вже 3.

 

Напади на місцеві ЗМІ та телевежі здійснювали проросійські активісти, сепаратисти та терористи зі зброєю чи з битами, у масках. Нападники вимагали від телеканалів і друкованих видань, що б ті розказували про них більше, та заявляли, що вчитимуть журналістів, як необхідно готувати новини. У результаті деякі редакції ЗМІ  були розтрощені і спалені.

 

У захопленні телевеж сепаратисти вимикали українські телеканали та включали замість них трансляцію російських каналів.

 

На думку виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, місцеві ЗМІ атакують, бо вони є достовірним джерелом інформації для населення східних областей України, яке отримує протилежну за змістом картинку від російських і українських центральних ЗМІ.

 

«Місцевим ЗМІ більше довіряють, вони розмовляють мовою регіону, населення їх давно знає як "своїх". Брутальні і жорстокі атаки на офіси місцевих ЗМІ свідчать про те, що сепаратисти позбавляють громадян у східних областях України їх конституційного права на інформацію, і намагаються повністю заглушити будь-які канали альтернативних новин, залишивши єдине джерело новин - російські ЗМІ», - зазначає пані Романюк.

 

ІМІ нагадує, що у березні проросійські активісти у м.Харкові увірвалися до телеканалу Simon і змушувала вести пряму трансляцію в ефірі російського телеканалу «Росія 24». Телерадіокомпанія «Донбасс» у м.Донецьку перервала ефір через те, що в телестудію вдерлися проросійські активісти з вимогою, аби журналісти розказували про них більше.

 

У м.Луганську проросійськи налаштовані люди захопили будівлю телекомпанії «Ірта». Натовп людей вибив вхідні двері, зайняв всі кабінети, виніс вогнегасники і погрожував спалити телекомпанію, якщо їм не віддадуть для знищення вихідні матеріали для сюжету про захоплення будівлі Луганської обласної державної адміністрації (ОДА) 9 березня.

 

У квітні у Донецьку невідомі намагалися захопити обласну державну телерадіокомпанію, але правоохоронці відбились. У Харкові близько 50 проросійських активістів у масках і з бітами розгромили апаратну телекомпанії АТН. У Луганську на телеканалі «Ірта» невідомі поранили трьох охоронців, коли останні намагалися їх зупинити.

 

У Харкові невідомі намагалися захопити Харківську регіональну передавальну телевежу, вони в ультимативній формі вимагати від керівництва відновити мовлення російських телеканалів.

 

У м.Краматорську (Донецька обл.) озброєні бойовики двічі захоплювали телевежу Концерну РРТ. Ці випадки сталися 17 і 18 квітня. Захоплена телевежа забезпечує телевізійним сигналом не лише Краматорськ, а й мм.Слов'янськ, Горлівку та Макіївку. Загарбники вимкнули українські телеканали і розпорядилися почати трансляцію російських каналів.

 

8 травня у Донецьку представники так званої Донецької народної республіки захопили будівлю незалежного телеканалу «Юніон». Озброєні сепаратисти повідомили про намір контролювати діяльність співробітників телеканалу.

 

У м.Торезі (Донецька обл.) невідомі розгромили та підпалили офіс місцевої газети «Про город». У травні у цьому ж місті близько 50 невідомих у масках, озброєні палицями і битами розтрощили офіс муніципальної торезької газети «Горняк». Напад на редакцію газети «Горняк» був здійснений у відповідь на те, що видання не публікувало інформацію про діяльність сепаратистів у місті.

 

Терористи підпалили офіс редакції «Провинция» у м. Костянтинівці (Донецька обл.),  вилучили тираж і змусили видання змінити керівництво і редакційну політику. Нападники опечатали редакцію, а головного редактора Михайла Разпутька та засновника газети Галину Разпутько відвели до штабу сепаратистів, де їм сказали, що вони більше «не працюють у редакції газети».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY