Сергій Андрушко: Сьогодні теленовини здатні викликати лише співчуття

10 Червня 2012
71526

Сергій Андрушко: Сьогодні теленовини здатні викликати лише співчуття

71526
Лауреат «Телеріумфу», якого звільняють із претензіями щодо якості матеріалів, – про наслідки таблоїдизації, цензури та самоцензури для тележурналістики і про те, що відбувається з «Вікнами» СТБ
Сергій Андрушко: Сьогодні теленовини здатні викликати лише співчуття

Звільнення кореспондента «Вікон» Сергія Андрушка після 9-річного досвіду роботи в проекті для українських колег стало потрясінням. Утім, керівник департаменту інформаційно-аналітичного мовлення телеканалу СТБ Володимир Павлюк про своє рішення каже без пафосу: «Причина дуже проста: мене не влаштовує якість матеріалів Сергія Андрушка». 

 

Коментуючи ці зміни, і Павлюк, і Андрушко обмежуються короткими відповідями, намагаючись не виказати особистих оцінок своїх робочих стосунків. При цьому версію, що робочі непорозуміння виникали через складні пошуки спільної мови, Сергій Андрушко відкидає: «Із головним редактором новин у мене були винятково робочі стосунки, вони не виходили за межі ньюзруму і не доходили навіть до курилки, бо сам я не палю».

 

Журналіст переконаний: поняттям «неякісний сюжет» Володимир Павлюк підмінив поняття цензури. І визнає, що зменшення гостроти новин «Вікон» на користь спрощення і жовтини - загальна тенденція українського телебачення.

 

Сергій Андрушко - один із найвідоміших телерепортерів України. Він є активістом руху «Стоп цензурі!» і принциповим журналістом, який у відстоюванні своїх прав після застосування до нього сили співробітником УДО дійшов до Європейського суду.

 

За відгуками режисера Володимира Тихого, Сергій зарекомендував себе як чудовий редактор документального альманаху «Відкритий доступ», який деталізує живі аспекти дії закону про доступ до інформації в регіонах України. У цьому проекті Андрушко брав участь і як режисер-документаліст.

 

На запитання «Детектор медіа» щодо критичного для професійного середовища кадрового рішення Сергій Андрушко погодився відповісти лише письмово.

 

«Детектор медіа» сподівається, що ця непроста ситуація не змінить ставлення Сергія Андрушка до самоцензури. Ось що він заявляв про власні позиції: «Для репортера важливі деталі, ставити питання ще раз, якщо на них не відповідають, бути безпристрасним».  Його професійні здобутки свідчать: вимоги, які журналіст висуває до самого себе, були набагато ширшими і відповідальнішими за претензії, озвучені Володимиром Павлюком.

 

Нині процес звільнення ветерана СТБ триває: офіційно його відносини з «Вікнами» не розірвано. «Детектор медіа» інформуватиме щодо обставин завершення співпраці програми  з Сергієм Андрушком.

 

 

- Сергію, які саме претензії до ваших матеріалів Володимир Павлюк озвучував найчастіше?

-Ми розходились у поглядах стосовно тем сюжетів та акцентів.

 

 

- Які у вас лишилися враження від співпраці з Володимиром Павлюком? Чи вважаєте, що ваш колишній керівник був об'єктивним до вас?

-Я не знаю, чи це пов'язано з нинішнім редактором новин чи, швидше, загалом із ситуацією, що склалася в країні, але саме тепер я зазнав найбільших обмежень у своїй роботі.

 

- З яких причин і які саме ваші сюжети не виходили в ефір? Які зауваження щодо них Володимир Павлюк робив вам найчастіше? Чи мала місце тут цензура чи тиск на вас як на журналіста?

- Загалом в етер не вийшло чотири моїх сюжети за півтора місяці роботи. (Серед них – реагування влади на критику ЗМІ, якість підготовки Києва до Євро-2012, де йшлося про те, як було розподілено декілька мільойнів гривень, виділених КМДА на реконструкцію будівель. – ТК.) Із новим редактором у нас було різне бачення того, які теми подавати в новини та як їх висвітлювати.

 

Для мене ситуація така: коли ти пропонуєш гострі теми (наприклад, «Гостинний двір», «Журналістська хода до річниці дії закону про доступ до інформації». – ТК) і вони відхиляються, а згодом сюжети не виходять в етер, це може швидко призвести до самоцензури, коли ти вже сам себе обмежуєш у темах, у підборі синхронів. Я із самого початку вирішив, що не буду обмежувати себе та самоцензуруватись.

 

- Протягом останнього часу ви співпрацювали з режисером Володимиром Тихим як редактором кінопроекту «Нового громадянина» - документального альманаху, який об'єднав п'ять історій про дію Закону про доступ до інформації у різних регіонах України. Чи позначилося це на вашій роботі на СТБ - зокрема, на якості сюжетів, які ви готували для «Вікон»?

- Це документальний проект про людей, які борються за свої права в реальних умовах нашої країни. Об'єднує всі історії те, що герої намагалися скористатися новим інструментом - інформаційними запитами до органів влади. Ці 5 новел знімали талановиті режисери, деякі з них уже визнані документалісти (Володимир Тихий, Дмитро Тяжлов. - ТК). Співпраця з ними для мене - дуже цінний досвід, який розширив мій професійний світогляд. Цей фільм привабив мене, зокрема, й тим, що це незалежний проект. Кожен автор без будь-яких обмежень знімав свою історію, в тому числі і я.

 

Я не думаю, що участь у виробництві альманаху якось вплинула на мою роботу в новинах.

 

 

 

- Ваші здобутки у «Вікнах» було відзначено «Телетріумфом». Що вважаєте головним результатом 9-річного періоду роботи у проекті і за останні два місяці зокрема?

- Своїм тріумфом я вважаю те, коли після виходу репортажу є реакція та зміни.

 

Якось зняв сюжет про те, що виборців було внесено у реєстр за нереальними адресами - вулицями, що ніби були просто в лісі. Ці псевдовиборці мали б голосувати на парламентських виборах. Після мого сюжету цих псевдомешканців викреслили з реєстру виборців. Окрім того, почалося розслідування правомірності виділення землі в лісі під забудову.

 

Для мене важливо, коли є результат - реакція та зміни після виходу сюжету.

 

- Як можете схарактеризувати «Вікна» епохи Олексія Мустафіна? Зокрема щодо якості журналістських матеріалів і вимог до них?

- Якщо загалом оцінювати епоху Олексія Мустафіна, то вона була успішнішою. В цей час «Вікна-новини» задавали тренд, на них рівнялися, програмо було кілька років поспіль визнано найкращою в країні (отримувала «Телетріумф)». Це були часи й мого особистого успіху.

 

- З якою командою «Вікон» вам працювалося комфортніше - з новою чи старою? Чи підтримували вас колеги протягом останнього часу роботи у «Вікнах»? Якою є атмосфера в ньюзрумі загалом?

- Думаю, порівнювати буде некоректно.

 

- Чи змінився, на вашу думку, формат новин «Вікон» останнім часом - щодо таблоїдних тем та гостроти у висвітленні політичних тем, наприклад?

- Тенденції, про які я кажу, простежуються на більшості телеканалів: зникають гострі матеріали з викриттям неправомірних дій високопосадовців, критикою влади, натомість з'являються кримінальні історії, цікавинки, соціалка. Новини тепер викликають зовсім інші емоції у глядача. Вони вже не можуть викликати обурення чи бажання боротися за свої права чи проти несправедливості. Сьогодні вони викликають у глядача лише співпереживання та співчуття до героїв.

 

- Як ви оцінювали раніше і як оцінюєте тепер те, що «Вікна» залишив Олексій Мустафін? Про яку міру компромісу між колективом ньюзруму та його керівником, між редакцією та власником каналу  йшлося в тодішньму конфлікті?

- Річ у тім, що якраз я продовжив співпрацю із Олексієм Мустафіним вже у новоствореному департаменті документалістики.

 

- Які висновки ви зробили для себе після тієї історії з Мустафіним? З одного боку, простестуючи проти замовчування у «Вікнах» деяких тем, журналіст Осман Пашаєв, історія звільнення якого стала останьою краплею для Мустафіна, відстоював свободу слова. З іншого, очевидно, що після рішення Мустафіна залишити проект «Вікна» забагато втратили. Наприклад, повної таблоїдизації новин Олексій Мустафін навряд чи допустив би.

- Може, ви якраз і праві, що це краще оцінити збоку.

 

- Які плани на майбутнє? Які перспективи і можливості розглядаєте - у журналістиці чи документалістиці?

- По-перше, хочу подякувати всьому колективу телеканалу СТБ та керівнику Володимиру Бородянському за співпрацю, за підтримку. Як професійний журналіст я зростав разом із СТБ. Саме у «Вікнах» я сформував свій власний стиль, пропрацював в новинах понад 10 років.

 

Тепер я вільний журналіст. Готовий втілювати власні проекти як у журналістиці, так і в документалістиці.

   

Довідка «Детектор медіа»

 

Сергій Андрушко - лауреат премії «Телетріумф» у номінації «Репортер» (2010).

 

Народився 1978 року. Закінчив бакалаврат, а потім магістратуру Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Працював кореспондентом спортивного відділу НРКУ та ведучим інформаційної програми на радіо «Континент».

 

Кар'єру на СТБ розпочав у 2000 році на посаді журналіста. З 2003 року кореспондент проекту «Вікна-новини». Працював у програмі «Вікна-столиця». Залишив «Вікна» у 2010 році, прийнявши рішення перейти у відділ документально-публіцистичних программ СТБ, після того як його очолив Олексій Мустафін.

 

У квітні 2012 року повернувся на «Вікна-новини», прийнявши пропозицію нового керівника департаменту інформаційно-аналітичного мовлення Володимира Павлюка. У перший день літа пан Павлюк повідомив журналісту, що з 5.06.2012 він більше не працює у проекті. 

 

Фото - stb.ua та з архіву Сергія Андрушка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
71526
Читайте також
22.06.2012 07:55
Валентина Самченко, «Україна молода»
22 019
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ахалаймахалай
4342 дн. тому
Гнітюче, що через таке г... звільняють гарних журналістів, при чому ще більш гнітюче, що москаль Єрмалаєв до Сергія не дістався, звільнив його ж Павлюк. Красавчік, блін, просто, супер, маладєцц!!! Чи просто Павлюк не терпить людей, розумніших, ніж він сам?
Бомж
4344 дн. тому
ПаДлюк- це влучно і точно! Викинуть на смітник такого "профі".І ніхто не підбере. Туди йому і шлях.
Гість
4344 дн. тому
Падлюк зробив "подарунок" Сергію на день народження. Зрештою, всі, хто працював із падлюком, знають йому ціну. Цікаво, що людина йде трупами і більше ніхто з ним ніколи не матиме справ. Падлюче, наступна зупинка масква-ашгабад? Бо тут ти вже нікому не потрібен. Бородянський тебе замінить після виборів, як використаний прзерватив. Чи будеш, штопаний, вулиці підмітати?
думка
4344 дн. тому
Журналістів і ведучих позбавляються скрізь. Те, що працює в новинах - репортерський планктон і колишні зубри, що продалися за миску вареників. Є винятки, але їхня доля- Андрушкова, а їхнє звільнення- питання часу. Тримаймося
Лікар
4344 дн. тому
Павлюку і керівництву каналу -ГАНЬБА! Втратити такого журналіста-це діагноз.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду