Андрушко програв ще одну справу УДО в апеляції

20 Січня 2012
6187
20 Січня 2012
12:26

Андрушко програв ще одну справу УДО в апеляції

6187
Андрушко програв ще одну справу УДО в апеляції

Окружний адміністративний суд міста Києва у справі за позовом журналіста СТБ Сергія Андрушка до Управління державної охорони залишив у силі рішення першої інстанції, якою було відмовлено у задоволенні позовних вимог.

 

Нагадаємо, суд першої інстанції (Адміністративний суд Києва) виніс рішення на користь УДО  4 квітня 2011 року.

 

Справа стосується випадку, що стався у липні 2010 року під час відвідання президентом Віктором Януковичем агровиставки. Головний спеціаліст Управління державної охорони Юрій Щека тоді застосував силу до журналіста СТБ Сергія Андрушка. Інцидент було знято на камеру.

 

У своїй позовній заяві пан Анрушко просив суд визнати дії охоронця УДО протиправними. За його словами, в позові йшлося про те, що «дії відповідача не носили ознак пропорційності»: «Тобто не були здійснені з дотриманням необхідного балансу і з будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів свобод, на досягнення яких були спрямовані дії відповідача». Також він просив стягнути з відповідача судові витрати у розмірі 3 гривні 40 копійок.

 

В апеляційній інстанції пан Андрушко просив суд відмінити рішення Адміністративного суду, оскільки вважає дії співробітника УДО перешкоджанням журналістській діяльності.

 

Під час засідання представник УДО (назвати своє ім'я кореспондентові «Відеотеки» він відмовився, однак у запереченнях на  позов  зазначено,  що інтереси УДО у цій справі  представляє Сергій Мазур - підполковник юстиції, начальник юридичної групи УДО України) наполягав на тому, що співробітник УДО діяв відповідно до вимог чинного закону: «Кожна людина хоче перебувати у безпеці. Саме на забезпечення безпеки не тільки охороняємих осіб, а й людей, які перебувають разом з ними, спрямовані дії представників УДО».

 

За його словами, охоронець УДО не застосовував до журналіста силу, а лише намагався заблокувати його дії, оскільки на той момент Сергій Андрушко був для нього «невідомою особою».

 

«Але особа, яка намагалась перейти до режимної території, проігнорувала законну вимогу і сама застосувала силу, яка виявилась у відштовхуванні військовослужбовця об'єктивом  відеокамери, та намагалась пройти далі. Тільки тоді, коли ця невідомо особа опинилась за його спиною і вихопила невідомий предмет з кишені і високо підняла його в гору (Сергій Андрушко витягнув мобільний телефон - ТК), що зображено на відео,  військовослужбовець, не застосовуючи ніякого насилля, тільки заблокував рух цієї невідомої особи, оскільки невідомо, що був за предмет у цієї невідомої особи. Просто від цього блокування руки невідома особа мабуть втратила рівновагу та опустилась на землю. Це все що відбулось», - сказав він. У результаті суд залишив у силі рішення Адміністративного суду.

 
У коментарях «Відеотеці» Сергій Андрушко запевнив, що оскаржуватиме це рішення у вищій інстанції. 
 
Пан Андрушко звернув увагу, що справа розглядалась досить швидко: на неї відвели близько 20 хвилин.
 
Нагадаємо, з приводу цього ж інциденту Сергій Андрушко також оскаржував постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом вчинення злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України. Цю постанову 1 липня 2010 року видав помічник прокурора Голосіївського району С. Лисенко. Андрушко просив повернути матеріали справи для проведення додаткової перевірки. Однак тут 22 листопада Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ прийняв рішення також не на користь журналіста. Сергій Андрушко вирішив подавати скаргу до Європейського суду з прав людини. 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6187
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду