Журналісти звернулися до Пшонки і Януковича із закликом передати справу Климентьєва до ГПУ

19 Лютого 2011
15426

Журналісти звернулися до Пшонки і Януковича із закликом передати справу Климентьєва до ГПУ

15426
Журналісти звернулися до Пшонки і Януковича із закликом передати справу Климентьєва до ГПУ

Журналістські організації «Стоп цензурі!», КНМП, «Медіафронт», Комітет по захисту прав журналістів, а також «Репортери без кордонів» підтримали спільного листа до президента Віктора Януковича і генерального прокурора Віктора Пшонки з закликом передати у провадження Генпрокуратури розслідування справи журналіста Климетьєва, який зник у серпні минулого року. Про це у своєму блозі повідомила представник організації «Репортери без кордонів» в Україні Оксана Романюк

 

Також журналісти висловлюють сумніви у безсторонності місцевої міліції, яка наразі розслідує справу Василя Климентьєва. Листи буде надіслано адресатам поштою і факсом.

 

Як повідомляла ТК, стурбованість щодо зникненням головного редактора «Нового стилю» висловили Комітет із захисту журналістів, а також представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. А «Репортери без кордонів» закликали провести ретельне і прозоре розслідування.

 

Наводимо текст листа повністю:

 

Шановний Президенте Янукович,

Шановний Генеральний прокурор Пшонка,

 

«Репортери без кордонів», міжнародна організація, що захищає свободу слова у всьому світі, громадський рух «Стоп цензурі!», Київська незалежна медіа-профспілка, профспілка «Медіафронт», та Комітет по захисту журналістів України хотіли б висловити глибоку стурбованість з приводу зникнення Василя Климентьєва, редактора харківської регіональної газети «Новий стиль», що сталось 11 серпня 2010 року.

Пройшло вже шість місяців, але прогрес в розслідуванні дуже малий, і досі не було встановлено жодного підозрюваного. Більше того, здається, що у розслідуванні багато незрозумілих моментів. Місцева міліція продовжує працювати над версією, що Климентьєв став жертвою умисного вбивства, пов'язаного з його професійною журналістською діяльністю.

 

Перед своїм зникненням, В.Климентьєв розслідував справу, пов'язану з підозрою у перевищенні повноважень кількома місцевими чиновниками, і планував написати статтю з цього приводу у наступному номері «Нового стилю». У компанії міліціонера він поїхав на Печенізьке водосховище під Харковом 11 серпня, щоб сфотографувати маєтки, які належать начальнику ДПА у Харківській області Станіславу Денисюку, та трьом іншим посадовцям. Відтоді його не бачили. Його мобільний телефон та ключі було знайдено через кілька днів по тому у човні, який плавав по водосховищу. Водосховище обшукали, проте нічого більше не знайшли.

 

Колишній генеральний прокурор Олександер Медведько заявив 9 вересня, що генпрокуратура може забрати справу у своє провадження, якщо в ході розслідування з'ясується, що дійсно було скоєно вбивство, і що до цього причетні представники правоохоронних органів. З того часу, вже стало зрозумілим, що В.Климентьєва, майже напевно, було вбито. Беручи до уваги можливість причетності до вбивства місцевих чиновників, ми закликаємо вас доручити розслідування цієї справи Генпрокуратурі.

Ми побоюємось, що відсутність прогресу у розслідуванні прямо пов'язана з тим фактом, що воно проводиться Міністерством внутрішніх справ. Декілька інцидентів під час розслідування змусили нас сумніватись, що місцева міліція є безсторонньою в даному випадку. По-перше, ми були здивовані, що місцева прокуратура одразу визначила справу як «умисне вбивство», тоді коли родичі пана Климентьєва просто заявили про його зникнення.

 

По-друге, місцева міліція проводила незаконні обшуки в будинках Климентьєва та його адвоката. У той же час, партнерка Климентьва, Валентина Удовенко, отримувала погрози від місцевої влади. Нарешті, офіцер міліції, який супроводжував Климентьєва до водосховища - головний свідок, який, напевно, востаннє бачив його живим -  також зник і був оголошений в розшук з минулого вересня. Здається, що харківська міліція, яка проводить розслідування, намагається його уповільнити, якщо не утруднити, і вони не можуть провести незалежне і безстороннє розслідування.

 

Тому, ми просимо вас гарантувати проведення повного і прозорого розслідування зникнення Василя Климентьєва. Ми понад усе сподіваємось, що всіх тих, хто несе відповідальність за насильство проти журналістів, буде покарано, про що ви неодноразово заявляли за різних нагод. Розслідування цього злочину стало би суттєвим проривом у боротьбі проти безкарності тих, хто порушує права журналістів в Україні.

Життєво необхідно, щоб ця справа не завершилась так, як розслідування вбивства Георгія Гонгадзе. Ще одне не розслідуване вбивство журналіста нанесло б надзвичайно серйозного і руйнівного удару по іміджу України в очах міжнародних спільнот і організацій.

 

Дякуємо заздалегідь за увагу, приділену нашому листу,

 

З повагою,

Жан-Франсуа Жульяр, Генеральний секретар «Репортерів без кордонів»,

Громадський рух «Стоп Цензурі!»

Осман Пашаєв, голова профспілки «Медіафронт»

Юрій Луканов, голова Комітету Київської незалежної медіа-профспілки
Микола Закалюжний, голова Комітету по захисту українських журналістів

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15426
Читайте також
03.08.2012 16:36
Наталія Данькова
, Вікторія Білаш
31 017
29.01.2011 11:22
Світлана Остапа
40 791
01.12.2010 11:35
Євген Солонина, «Радіо Свобода»
20 789
23.09.2010 17:14
Олена Львова, Олександр Акименко, Дмитро Гнап, «Українська правда»
8 586
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду