КЗУЖ вимагає об’єктивного та відкритого розслідування справи Климентьєва

30 Жовтня 2010
12177
30 Жовтня 2010
12:30

КЗУЖ вимагає об’єктивного та відкритого розслідування справи Климентьєва

12177
КЗУЖ вимагає об’єктивного та відкритого розслідування справи Климентьєва

Комітет захисту українських журналістів вимагає від МВС, СБУ та Генпрокуратури об'єктивного та відкритого розслідування справи щодо зникнення головного редактора харківської газети «Новий стиль» Василя Климентьєва. Про це повідомляє УНІАН.

 

Також Комітет висловлює свій протест  проти обшуку у помешканні колеги Климентьєва, заступника головного редактора газети «Новий стиль», члена КЗУЖ Петра Матвієнка та вилучення у нього комп`ютерної техніки, фотоапаратів та диктофонів.

 

КЗУЖ вважає, що такими діями працівники міліції грубо порушили гарантовані Конституцією та законодавством України права і під виглядом необхідності проведення слідчих дій фактично створюють перепони Петру Матвієнку у журналістській  діяльності, чинять на нього тиск, вдаючись до недостойних прийомів.

 

За інформацією Комітету, обшук, проведений правоохоронцями у помешканні Матвієнка, жодним чином не допоміг і не міг сприяти розслідуванню, натомість цей прийом було застосовано як засіб для впливу на журналіста, аби примусити його мовчати.

 

Зазначимо, нещодавно полковник міліції у відставці В`ячеслав Картавих заявив журналістам, що слідство ведеться непрофесійно. Так, є дані про особу, що вивезла Василя Климентьєва, а також про особу, що є власником гумового човна, у який було підкинуто ключі та телефон зниклого журналіста. Відомо також, яка саме служба вела спостереження за будинком Климентьєва півтора року тому (про це знав і сам Климентьєв). «Тож уже зараз можна стверджувати, що до зникнення Климентьєва причетні як колишні, так і теперішні працівники міліції», - зазначає В`ячеслав Картавих.

 

На думку  представників Комітету, таке твердження набуває додаткової ймовірності з огляду на появу в інтернеті очорнювальних матеріалів проти зниклого журналіста, які містять короткі (5-10 сек.) звукові фрагменти записів, які могли б бути знайдені лише при обшуках у зниклого журналіста і є речовими доказами по  кримінальній справі.

 

КЗУЖ  припускає, що сталося розголошення таємниці слідства: «Де гарантія, що завтра в інтернеті не з`являться фрагменти особистого листування також і Петра Матвієнка?».

 

Зокрема, з урахуваннях усіх названих обставин, Комітет захисту українських журналістів вимагає від правоохоронних органів зміцнення кадрового складу оперативно-слідчої групи досвідченими та неупередженими фахівцями з метою об'єктивного розслідування кримінальної справи щодо зниклого журналіста Василя Климентьєва, негайного повернення Петру Матвієнку усіх вилучених особистих речей, гарантування його безпеки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12177
Читайте також
03.08.2012 16:36
Наталія Данькова
, Вікторія Білаш
31 023
01.12.2010 11:35
Євген Солонина, «Радіо Свобода»
20 793
23.09.2010 17:14
Олена Львова, Олександр Акименко, Дмитро Гнап, «Українська правда»
8 589
25.08.2010 11:05
Олександра Індюхова, «Німецька хвиля»
37 442
17.08.2010 17:40
Юлия Тесленко, «Газета по-киевски»
32 242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду