Колегія Держкомтелерадіо має зауваження до Концепції суспільного мовлення від Гуманітарної ради

2 Вересня 2010
11580
2 Вересня 2010
11:22

Колегія Держкомтелерадіо має зауваження до Концепції суспільного мовлення від Гуманітарної ради

11580
Колегія Держкомтелерадіо має зауваження до Концепції суспільного мовлення від Гуманітарної ради

30 серпня колегія Державного комітету телебачення та радіомовлення обговорила Концепцію створення національного суспільного телебачення і радіомовлення, представлену в червні Громадською гуманітарною радою при президенті України. Як повідомляє департамент інформаційної політики Держкомтелерадіо, документ викликав дискусію членів колегії.

 

Зокрема, генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов, президент ДТРК «Всесвітня служба "УТР"» Василь Юричко, генеральний директор КДРТРК Олександр Савенко та інші члени колегії мають зауваження до джерел фінансування суспільного мовлення та структури його управління.

 

У проекті Концепції основними джерелами фінансування суспільного мовлення визначено кошти державного бюджету та надходження від власної рекламної діяльності або компенсаційних платежів комерційних каналів у випадку домовленості про відмову суспільного мовника від реклами. На думку членів колегії, зазначені джерела не повною мірою відповідають задекларованому принципу фінансової та політичної незалежності. Водночас проектом не передбачено впровадження абонентської плати як джерела фінансування, яке забезпечує реальну незалежність суспільного мовника.

 

Структура управління суспільним мовленням за Концепцією має формуватися по одному представнику від президента України, кожної фракції Верховної Ради, Кабінету Міністрів та загальнонаціональних громадських організацій (освітніх, наукових, релігійних, спортивних, мас-медійних, правозахисних, творчих, підприємницьких, молодіжних, жіночих, осіб з особливими потребами тощо). Водночас, згідно з рекомендаціями Європейської мовної спілки, викладеними у документі «Модельний закон для суспільного мовлення» (2007), наглядовий орган суспільного мовлення має формуватись або винятково з числа представників певних організацій чи груп (церкви, університети, творчі спілки, громадські організації тощо), або з числа представників органів державної влади за принципом рівного представництва.

 

Крім того, на думку директора департаменту телебачення та радіомовлення Держкомтелерадіо Сергія Абрамова, в проекті Концепції не приділено увагу такому важливому аспекту, як радіочастотний ресурс, необхідний суспільному мовнику. В Україні, за його словами, радіочастотний ресурс в аналоговому стандарті практично вичерпаний, а темпи впровадження цифрового мовлення відстають від запланованих.

 

Пан Абрамов також нагадав, що в Держкомтелерадіо є власні напрацювання з питання суспільного мовлення. За дорученням Кабміну, починаючи з 2008 року, комітет за участю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та спеціально створеної робочої групи опрацьовував свій проект Концепції створення системи суспільного телебачення і радіомовлення. Підготовлений документ двічі виносився на розгляд Кабінету Міністрів.

 

Колегія Держкомтелерадіо відзначила, що запропонований проект Концепції від Громадської гуманітарної ради в цілому заслуговує на позитивну оцінку. Водночас вона вирішила узагальнити свої зауваження і пропозиції та підготувати узгоджені пропозиції для внесення на розгляд Громадської гуманітарної ради до 10 вересня 2010 року.

 

Як повідомляла ТК, на засіданні Громадської гуманітарної ради 29 червня було представлено Концепцію створення національного суспільного телебачення і радіомовлення. Свої зауваження до документу на спеціально скликаному круглому столі висловили члени громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Сьогодні, 2 вересня, в рамках руху «Стоп цензурі!» проходять громадські слухання «Оцінка концепції суспільного мовлення нової влади».

 

Тим часом Адміністрація президента повідомила про початок громадського обговорення Концепції команди Віктора Януковича в регіонах. Попередньо відомо, що 7 вересня обговорення має відбутися в Одесі, 14 вересня - в Донецьку, 21 вересня - у Львові.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11580
Читайте також
09.07.2010 13:50
Мар'яна Закусило
, Анастасія Білякова-Бєльська, для «Детектор медіа»
30 727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду