Мустафа Найем: «Умнеть будем без страха»

31 Березня 2010
68371
31 Березня 2010
07:15

Мустафа Найем: «Умнеть будем без страха»

68371
Об удовольствии вспоминать «Коммерсант», радости работать в «Украинской правде» и осознании того, что основные деньги приносит телевидение
Мустафа Найем: «Умнеть будем без страха»
Читатели «Детектор медіа» пообщались в чате с журналистом «Украинской правды», ведущим «Шустер live» («Украина») и «Черного/белого» (ТВі) Мустафой Найемом. К обсуждению предлагалась тема «Какою будет политика новой власти в сфере медиа?».

 

Публикуем отредактированную версию чат-обсуждения, которое традиционно не ограничилось предложенной темой.

 

 

- Всем привет! Простите за опоздание :).

 

- На одном из ток-шоу теперь уже президент Украины Виктор Янукович назвал вас своим врагом (за вашу настырность в желании получить ответ по Межигирью). Какие у вас в связи с этим планы на ближайшие годы? Может, вы планируете адаптировать свои взгляды? Скрыться в подполье? Эмигрировать в зарубежье? Оставаться самим собой несмотря на личную вражду президента и его Германши? Продолжить задавать вопросы по Межигирью? (Или теперь уже слабо?) Эмоциональность моего вопроса можете вынести за скобки, но четкий и краткий ответ по существу я хотел бы от вас услышать, поскольку уважаю вас как принципиального журналиста.

- Какое отношение к моим планам имеет высказывание Виктора Януковича, не совсем понимаю. Планы прежние - много работать и учиться. И я совсем далек от того, чтобы строить их на какой-то умозрительной вражде с действующим президентом. Уверен, у него и без этого достаточно проблем. Что же касается взглядов, думаю, можете быть спокойны. Все по-прежнему. Умнеть будем без страха:).

 

- Доброго дня! Дуже б хотілося дізнатися майбутню політику влади щодо громадського мовлення та дитячих програм в ефірі загальнонаціональних телерадіоорганізацій, розвитку окремого українського каналу для дітей.

- Я не думаю, что в ближайших планах власти - создать общественное телевидение. Насчет детского канала, к сожалению, не по адресу.

 

- Бродский после эфира «Я уже дома» 28 марта 2010-го в 11:00 PM вернулся домой: «Передача у Мустафы прошла отлично. Можно сказать, что я о таких передачах мечтал всегда. Да и ведущий гуд. Надеюсь, ещё позовут. Себя оцениваю на "4", хотя маме и тёще всё понравилось». Мустафа, из источников на S3 стало известно, что теща Бродского вам таки позвонила. Что она вам сказала?

- Ваш источник на S3 нагло врет. Но шутку я оценил :).

 

- Скажіть, як буде розвиватися «Чорне та біле», зважаючи на вашу непросту біографію.

- Непросто она будет развиваться, очень непросто ))). А если серьезно, я бы хотел видеть этот проект немного другим. Но, к сожалению, на данный момент не хватает опыта, понимания и внимания к передаче, чтобы она действительно стала такой, как я ее видел вначале. Будем работать. Все же я этот проект искренне люблю.

 

 

 

 

- Чому ви розпочинаєте свою передачу «Чорне та біле» з привітань українською (два-три слова), а потім переходите на російську і продовжуєте нею? В чому смисл? У такий спосіб ви вважаєте, що засвідчуєте свою шану українській мові й українцям? По-вашому, цього досить? Чому ви, який стільки років живе в Україні, досі не вивчили рідної мови українців настільки, аби вести нею передачу? Чим це можна пояснити - небажанням, свідомим нехтуванням державною мовою чи відсутністю відповідних інтелектуальних даних? Ваше україномовне привітання виглядає недоречним мавпуванням Шустера і не більше. Шустер прописався на українському телебаченні після Помаранчевої революції - приїхав заробляти собі на не ним вибореній свободі слова, а ви в 2004 року закінчили факультет авіаційних і космічних систем Національного технічного університету, а українську мову й досі не змогли опанувати. Так все ж таки, вона вам не піддається чи не вважаєте це за потрібне?

- Я починаю передачу українською, тому що є така вимога. Що стосується моєї поваги до української мови та українців, то я б не хотів зараз її комусь доводити. Я знаю українську мову, вчився українською в університеті, і якщо ви читаєте «Українську правду», могли помітити, що також пишу українською. Що стосується ефірів і моєї мови: я справді поважаю цю мову і, зважаючи на те, що не говорю ідеально українською, не вважаю за необхідне її «коверкати» в ефірі. Це моя повага до тих, кому неприємно чути суржик. А взагалі - дякую за запитання. І моя вам порада: не треба шукати ворогів там, де їх немає. На жаль, ми з вами не знайомі, але якби я зустрів людину в реальному житті, яка б у такій формі й манері ставила питання про мову, скажу вам відверто: навіть не звертав би на вас уваги. Саме така істерія і відвертає багатьох від українського. І саме такі люди, як ви, маючи щире бажання захистити українське, але не маючи елементарного бажання бути почутим, а не просто викрикувати звинувачення, створюють негативний імідж самої ідеї українського.

 

- Канавін, Шустер, Кисельов, Бенкендорф, Арфуш, Наєм... Чи не здається вам, що вітчизняна журналістика починає поступово втрачати українське обличчя? На всеукраїнському каналі «Інтер» усім заправляє вірний медвєпутіновець, росіянин Канавін, якого поза очі в журналістському середовищі нарекли кремлівським «смотрящим». Підсумковий випуск інформаційно-аналітичної програми «Подробиці тижня» - ймовірно, для зручності «Ілліча», щоби росіянину краще було виконувати покладені на нього функції - переведено з української мови на російську. Ведучими двох найпопулярніших в Україні політичних ток-шоу на центральних каналах є також виписані з Росії Шустер і Кисельов. Ті, в свою чергу, як можуть збільшують російську присутність у своїх програмах запрошеними до студії гостями: політиками, експертами, митцями, артистами, співаками, композиторами, журналістами тощо. У Шустера в рубриці «Зепінг» на початку ефіру стало нормою інформувати українських глядачів, а що ж про нас сказали на російському телебаченні, як там Путін поживає, що про нас думає: чи відповідає нинішня Україна уявленням і побажанням російського політикуму про те, якою вона повинна бути, чи ні; що ми ще робимо не так, як того хочуть наші люті брати росіяни і як ми маємо виправлятися. Серед хронікерів програм теж багато щирих українців із типовими українськими прізвищами і зовнішністю. Про українську мову таких журналістів і не йдеться. Вони й не думають опановувати українську. Замість Ілащука Першим національним тепер керує name="30.03.2010:12.57.35">продюсер «Інтера» Бенкендорф, а заступником у нього... не менш щирий «українець», бізнесмен-видавець із Лівану Арфуш. Чи не виходить так, що журналістам-неукраїнцям в Україні бути значно вигідніше й пробитися в провідні шоу легше, ніж представникам титульної нації? Чи це не занадто? Може, це вже свідома і цілеспрямована політика? Вам не здається?

- Теперь что касается Украины и украинских журналистов. Вы будете смеяться, но лично я считаю себя украинским журналистом. Я здесь вырос и никогда не работал за границей. А что касается остальных моих коллег «с тяжелой судьбой», которые оказались в Украине, у меня к вам только один вопрос: а что плохого в том, что эти люди привнесли в украинскую журналистику что-то новое, откровенно говоря, лучшего качества? И что вообще за традиция у нас: вместо того, чтобы научиться у тех, кто привносит что-то хорошее и красивое, надо это обязательно обделать, но остаться на том же уровне развития? Давайте скажем прямо: Савик Шустер, Евгений Киселев и другие профессионалы из-за границы стали возможны в Украине только по одной причине: у нас нет своей школы, которая бы родила такого же уровня журналистов. Поэтому нам приходится заимствовать кадры оттуда (или они сами приходят и находят себе нишу). Это очень прискорбно. Это плохо. Но это не повод все свое бессилие бросать на псевдопатриотические лозунги. Давайте создавать свое, быть более открытыми и делать все, чтобы завтра нам не пришлось сожалеть, что у нас не украинские журналисты.

 

По Валиду Арфушу, я так понимаю, будет много вопросов. Поэтому сразу отвечу. Я совершенно спокойно отношусь к тому, что Арфуш занял эту должность. По той же причине: если этот человек сумеет сделать НТКУ лучше, то мне все равно, откуда он, чей он друг, товарищ и советник. У него есть европейское видение. Но я вам обещаю, что если этот человек на своем месте будет воровать, использовать его не в своих целях, он ничем не будет отличаться от всех других чиновников, независимо от цвета кожи, вероисповедания и судьбы. Кроме того, всем, кто возмущается по поводу того, что национальное телевидение возглавил ливанец, надо вспомнить, что это случилось не без помощи самого проукраинского чиновника нынешней власти - Анны Герман.

 

- Олександра Курдіновича призначено в. о. голови Держкомтелерадіо. Як ви оцінюєте перспективи розвитку українського ТБ з його приходом?

- Я верю, что господин Курдинович - профессионал. И я надеюсь, у него есть свое видение развития ТВ. Но пока в Украине не будет реализовано общественное телевидение, говорить о каком-то развитии государственного канала сложно. Очевидно, и так уж принято, что и государственные СМИ будут не только рупорами власти, но и инструментом пропаганды. Так было при Ющенко, так будет и сейчас - давайте в этом быть честными. Так что никаких особых изменений я не вижу.

 

 

 

 

 

- Сколько в среднем времени вы посвящаете ежедневно общению с источниками информации?

- Ровно столько, сколько это возможно. Я не считал. И расписания нет.

 

- Что думаете о сегодняшнем Ъ?

- Я люблю это издание. Искренне. И я люблю многих, кто там работает. Но, к сожалению, в газете пропала искра. Не в людях, а как-то в целом. Больше добавить нечего. И отдельно огромное спасибо моему другу и товарищу Валере Калнышу, редактору отдела политики: он единственный, кому удалось сохранить отдел в первозданном виде.

 

- Есть ли у вас друзья среди политиков? Если да, то кто именно?

- Друзей среди политиков нет и не может быть, пока я журналист.

 

- Вы пуштун, таджик или кто? Не сочтите за ксенофобию, просто интересуюсь.

- Я пуштун (а насчет ксенофобии - это уже становится смешным: вас это напрягает больше, чем меня))).

 

- Ваше ставлення до Табачника як міністра освіти і науки?

- Табачник - часть системы. Он член команды. Но меня расстраивает, что оппозиция и общество замечают только самые банальные несоответствия в назначениях новой власти. Понятно, что человека, которого критиковала сама Партия регионов, назначать на пост министра - это как минимум странно.

 

- Ну что, Мустафа, чемоданы уже упакованы, когда из страны?

- Чемоданы пока не паковал, но очень хочется куда-то поехать в отпуск)).

 

- Як ви гадаєте, хто з політтехнологів має найбільший вплив на владу? Шувалов?

- Самое большое влияние на власть сейчас имеет Виктор Янукович, как и должно быть. Что касается политтехнологов, я думаю, они пока в стороне.

 

- Як ти оцінюєш вплив Хорошковського на те, що відбувається і відбуватиметься у медіапросторі? Як ставишся до перевірок СБУ в Нацраді?

- То, что происходит между СБУ и Нацсоветом, - это очевидный конфликт интересов. И, откровенно говоря, это бред.

 

- Мустафа, почему вы убрали с сайта «Шустер live» контактные телефоны? И почему  постоянно трубку берет охрана? Это закрытый клуб?

- Насчет сайта и контактных телефонов я не в курсе)). Но попробую выяснить.

 

- Вам нравится кто-то из женщин-политиков? Какая, на ваш вкус, самая привлекательная?

- Из женщин политиков мне, как мужчине, не нравится никто ).

 

- Вы брали у Савика мастер-класс на предмет того, как правильно держаться перед камерой, складывать на столе ручки по правилам НЛП, остроумно объявлять рекламные паузы и препираться с Магой, или вы дошли до этого самостоятельно, собственным потом, так сказать?

- К сожалению или к счастью, я не брал у Савика мастер-класс по этим вопросам.

 

- Продал «Кавасаки Ниндзя»?

- Продал. Купил Honda CBR 900 )).

 

- Мустафа Найем на Первом национальном в шоу «Опа зиция»... Это правда?

- Я не совсем понимаю, что вы имеете в виду, но у меня пока нет никакого предложения относительно передачи с таким странным и несуразным названием.

 

- Дехто з моїх колег не хоче давати коментарі «Детектор медіа» тільки тому, що обов'язково отримаєш образи в коментах. А як ти ставишся до відвертого хамства на форумі?

- Комментарии в форумах, под статьями и блогами - это больная тема любого, кто пишет. Иногда расстраивает, но в целом научился не обращать внимания. Отношусь спокойно.

 

 

 

 

 

- В скандальной истории «Арфуш - Скрыпин» вы на чьей стороне? Как по-вашему: Арфуш будет раздувать из этого громкое, показательное дело или спустит все на тормозах?

- В скандале «Арфуш - Скрыпин» я, как журналист, на стороне Ромы. Валид знал, к кому он идет, и мог ожидать такой вопрос. С другой стороны, жаль, что из всех возможных вопросов к Валиду первым вопросом Рома выбрал именно этот.

 

- Не кажется ли вам, что вся шумиха с «Евровидением» и конкурсным отбором прошла зря, поменяли шило на мыло?

- «Евровидение» - не моя парафия. Меня обрадовали два факта: первое - удалось помешать хамству, с которым был назначен Лазарович; второе - выиграла девочка, которую никто не двигал. Хотя есть и обидный момент: та песня, с которой Алеша поедет на конкурс, вряд ли бы выиграла отборочный турнир.

 

- Хто був найцікавішим героєм для тебе як ведучого «Чорного/білого» (ТВі)?

- Самыми интересными гостями на «Ч/Б) были Тигипко, Колесников и Кравчук.

 

- Ви написали про «бред» між СБУ та Нацрадою - ви вважаєте дії Хорошковського незаконними? А призначення Бенкендорфа на НТКУ - хіба не бред? Як ви до цього ставитеся?

- Назначение Бенкендорфа на НТКУ с точки зрения решения КС - такая же несуразица, как и создание этой коалиции. А действия Хорошковского подпадают под определение «конфликт интересов». И все. Этого достаточно для отстранения и расследования.

 

- Де вам зараз найкраще працювати: в «Комерсанті», в «Українській правді», в Савіка Шустера чи на ТВі?

- Мне сейчас приятнее всего вспоминать, как я работал в Ъ. Радоваться, что я работаю в «Украинской правде». И четко понимать, что основную зарплату я получаю на телевидении.

 

- А почему приятнее всего вспоминать «КоммерсантЪ»?

- Почему «КоммерсантЪ»? Потому что там была романтика, там был огонь в глазах не только у меня, но и у редактора, у коллег. Там было все лучшее, что может быть в журналистике: драйв, открытость, смелость, и честность. А еще я там понял, что не хочу заниматься ничем, кроме журналистики )).

- У вас есть ощущение, что эта власть понимает свободу как право на демагогию? Я не очень хорошо сформулировала вопрос, но хотелось бы услышать ваше мнение по поводу того, каким, по-вашему, есть понимание свободы слова у нынешних?

- Для новой власти свобода слова - это фон. И чем благоприятнее и лояльнее этот фон, тем лучше.

 

- По коммунальным СМИ уже начали рассылать темники, снимают материалы, запугивают журналистов. Что делать? Как не потерять свободу слова?

- По коммунальным СМИ всегда рассылали темники. Коммунальные СМИ всегда отстаивали власть. Разве это ново? Они считают это своим долгом. Что делать? Да ничего. Не работать там, а если уж работаете - не жаловаться. Другого выхода я не вижу. Ну, или можно громко об этом кричать. Но если вас не услышали при прошлой власти, то сейчас не услышат точно.

 

- Мустафа, як ви вважаєте, чому молодим людям, у котрих горять очі, не дають можливості робити цікавий продукт. Українське телебачення зможе вийте на міжнародний рівень?

- Неправда, что молодым людям, у которых горят глаза, ничего не дают делать. Глаза потому и горят, что обязательно найдут выход))). А что касается международного уровня ТВ... Я бы не хотел навлекать на себя критику, но пока я не понимаю, откуда он возьмется: мы не учимся. Мы тупо критикуем тех, кто приехал к нам и работает лучше, сами закрылись на своих каналах, завидуем ОРТ и Би-би-си, кричим о своей особенности, но нет никакого желания что-то делать.

 

- Вы бы могли дать совет: какой вопрос задать в интервью, если ваш собеседник явно не расположен? Есть какой-то прием, чтобы его разговорить?

- Главное, чтобы вам самой было искренне интересно слушать себя и ответ на свой вопрос.

 

- Обращались ли к вам люди из Кремля с просьбами о сотрудничестве?

- Кремль ко мне за сотрудничеством не обращался. Но я очень жду оттуда звонка. Каждый божий день. Уже позвонили всем, а мне не звонят(.

 

 

 

- Тебе никогда не надоедала политика? Не было такого ощущения, что все, о чем ты пишешь/говоришь, - на самом деле никому не нужно? Что политика - тема НЕживая, она не развивалась бы сама по себе, если бы о ней не писали журналисты? И все это такая фигня и такая грязь... Прости уж за такой настрой :).

- Если честно, политика сама по себе надоедала, и не раз. Но рядом с ней есть много других вопросов, которые мне не меньше интересны: история, культура, люди, законы, философия. Я стараюсь отвлекаться. Не всегда получается.

 

- Вы на стороне правды и искренности в эфире?

- В эфире я на стороне профессиональной, интересной, правдивой информации.

 

- Питання стосовно цензури: стикались, корились? Внутрішня чи нав'язана згори?

- С цензурой не сталкивался никогда. То ли повезло, то ли просто понимали, что ко мне с этим бесполезно подходить. Сейчас, правда, стало хуже: у многих появилась самоцензура, когда страх толкает журналистов и особенно редакторов идти на откровенный поклон. Скажу честно, таких людей стараюсь просто не замечать. Это их жизнь, и я в этом принимать участия не собираюсь.

- Какое ваше самое сильное желание, когда встречаетесь взглядом с Олегом Тягныбоком?

- Самое сильное желание, когда встречаюсь взглядом с Олегом Тягныбоком, - понять, откуда финансирование ВО «Свобода» и искренне ли все это..

 

- Почему нет никакого желания работать? Желание-то есть. Я готова хоть ночью ехать и снимать сюжеты. Вот только вышестоящие люди не хотят делать что-то. На мой взгляд, приходят молодые с новыми идеями - и тут же им обрубают крылья. Хочется делать интересные расследования. Как быть? Как достучаться до соответствующих людей?

- Насчет молодых и старых в журналистике: я стараюсь доверять опыту. И доверяю опытному человеку до конца. Единственное, что может помешать верить вышестоящему начальству, - неискренность с его стороны, нечистоплотность и непорядочность. Все остальное могу принять. Даже несправедливость.

 

- Как побороть страх нового?

- Страх перед новым можно побороть только первым шагом, мне кажется. Только чтобы его сделать, надо много учиться(.

 

 

- Группа твоих товарищей интересуется, будем ли мы завтра жарить у тебя мясо и брать ли свою сковородку?

- Группе товарищей - Кислякову, Солодунову, Черничкину, Течинскому, Стоикову и всем остальным, кто интересуется мясом, - приходите)).

 

- Я так понял, что рабочие вопросы закончились. Спасибо всем большое.

 

Біографічна довідка:

 

Мустафа Наєм народився в 1981 році в Кабулі.

 

1998 року закінчив технічний ліцей  Шевченківського району Києва.

 

2004 року закінчив факультет авіаційних і космічних систем Національного технічного університету.

 

З 2005 року почав працювати кореспондентом російськомовної всеукраїнської газети «КоммерсантЪ».

 

З червня 2007 року - редактор і спецкореспондент програми «Свобода слова Савіка Шустера».

 

Нині суміщає роботу на сайті «Українська правда» та хронікера у програмі «Шустер live».

 

Телеведучий понеділкового випуску програми «Шустер live» на телеканалі «Україна» та «Чорне та біле» на телеканалі TBi.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Старостенка

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
68371
Читайте також
Коментарі
36
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Yullaa
5135 дн. тому
Стало цікаво, це ж яку?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5135 дн. тому
А я правий в тому, що слід створювати такую ситуацію, щоб Мустафа не зміг "отвертеться". Всіма способами. в тому числі і ставленням таких запитань у такій жорсткій формі. УКРАЇНськА в небезпеці! Вона потребує нашого захисту. Широкої громадянської кампанії.
Yullaa
5136 дн. тому
Олексію Мазуру! и вообще, мне кажется, я даже жду такого случая, когда не смогу отвертеться и нужно будет говорить на украинском. Ось це слова Мустафи, так що я мала рацію)
Yullaa
5136 дн. тому
Домовились)
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5136 дн. тому
Напишіть.
Yullaa
5136 дн. тому
Я мала на увазі що через мову Мустафи миз вами почали дискутувати!В кожного з нас своя правда!Доречі, я вже написала Мустафі з приводу чи пішов би він працювати на програму з вимогою розмовляти на українській мові, я вам обовязково напишу якщо вам все таки цікаво, що він на це відповість!
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5136 дн. тому
Мова не може бути другорядним питанням. Якщо другорядним питанням стає мова, то наступною в розділ "другорядне" потрапляє і держава. Це не Мустафа розпалив, а я. Мустафі ця тема - пофіг.
Yullaa
5136 дн. тому
Все таки конкретної відповіді я не отримала,зрозумій те що ви написали, точніше я багато в чому з вами згодна,для мене в данний час мове відвернення від чогось головного! От Мустафа розпалив таку дискусію))))
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5136 дн. тому
Yullaa: "Велика кількість населення бажає російську державну і що тепер з цим робити?І яке ви бачите вирішення цьго питання" - по-преше замbслитися над тим, хто вони такі і чому так сталося. І відповісти собі - що це реузультат асиміляційної антиукраїнської політики Радянської імперії, це результат тотальної і небаченої русифікації українців - не лише мовно, але й ментально. це прояв мовно-територіальною окупації України, поневолення нас як нації. І по-друге - щосили захищати Україну, рятуючи її від російської орди та 5 колони. Інакше вони будуть задоволені другою держанвою мовою, а Україна - зникне! Затвердження російської як другої державної а також - регіональної в певних областях - це однаковий смертельний вирок україньскій мові. Yullaa:"Не розумію як мова може бути найважливішим питанням якщо багато людей страждають бо їм не ма як прокормити родину, медицина платна й дуже дорога, да й багато іншого, народу хоче жити краще хай і з російською мовою але краще и мабуть ось це важливо!" - оце і є небезпека. Не можна забувати хто ти і звідки. Не можна забувати про соє національне коріння ні за яких обставин! Інакше - ти раб, а не вільна людина. А ці злидні - якраз і є проявом в першу чергу національного (а разом з тим і мовного!) поневолення українців. "Спочатку було слово"! Пам'ятаймо про це. Пам'ятаймо наше українське слово і те, як його намагалися стерти з часу і простору, як його вбивали, як розправлялися над ним, як розпинали.
Yullaa
5136 дн. тому
Не розумію як мова може бути найважливішим питанням якщо багато людей страждають бо їм не ма як прокормити родину, медицина платна й дуже дорога, да й багато іншого, народу хоче жити краще хай і з російською мовою але краще и мабуть ось це важливо!Так мустафа й володіє нею але не використовує!Я не підшукую йому не якіх виправдань, просто мені важливіше те що він робить свою приофесійну роботу із задоволенням отримати правду а не те як він розмовляє, хоча я писала що мені до вподоби якщо він буде розмовляти на українській!
Yullaa
5136 дн. тому
Знаете Олексію скажу вам так, я все таки переконана що він погодився, обовязково в ньго про це запитаю, зараз даже напишу йому!Певна річ що це повинно проявлятися!Велика кількість населення бажає російську державну і що тепер з цим робити?І яке ви бачите вирішення цьго питання?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5136 дн. тому
Ніколи питання мови, а надто зараз в Україні - не можна оцінювати другорядним. Це хибна позиція. Вона є дуже небезпечною. З цього починається деградація. Так гинуть народи. Не можна розділяти: краще гостре питання російською, ніж ніяке укрfїнською. Звичайною нормою має стати - гостре питання українською мовою. Громадянин України Мустафа Наєм, а тим більше, якщо він вважається класним журналістом зобов'язаний володіти українським словом. Навіщо підшуковувати йому якісь виправдання?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5136 дн. тому
Yullaa: "якщо б Мустафі запропунували вести програму на українській, якусь іншу, чи він погодився б?)" - як же він міг би погодитися, якщо він нею не володіє, аби вести програму? Звичайно ні. Конституція проголошує державною мовою українську. Так це має залишатися на папері чи ще якось проявлятися? А то в нас виходить так, що більше звертають увагу на другу частини статті, а про першу забувають. Українська в Україні потребує більшого захисту, ніж будь яка! Російська - мова меншини. А чому тоді віддається перевага їй, а не польській, румунській, єврейській? А як бути мені українцю, щодо задоволення своїх національних мовних прав?
Yullaa
5136 дн. тому
Олексію скажу вам так, Мустафа один з найкращих журналістів, він вміє задавати такі питання які ставлять нашу владу, опозицію и так далі в якесь не зручне становище!Якщо я не помиляюся то ви писали про те як вам сподобалося як Мустафа спитав у Президента про міжгіря, думаю інші так би не вели себе як він, дуже чітка позиція правди!Тому як на мене важливіше порядність чим те на якій мові він спілкується!
Yullaa
5136 дн. тому
Олексій Мазур, Чому я вважаю так, відповім вам ось як!Вимога це обовязковість!А в них на продукт їхнього виробництва такого не має!Ну звинуватити в расизмі це дещо iнше так що це наврядчи!Знаете з цієї нашої дискусії мені стало цікаво, якщо б Мустафі запропунували вести програму на українській, якусь іншу, чи він погодився б?) І ще в КУ зазначено в ст10 ось таке, всю статтю не коментую, В україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України! тобото велику перевагу має російська, про що ми з вами дискутуємо якщо Президент України В.Ф. Янукович в своїй програмі мав план ввести російську як другу державну!Знаете з приводу мови можна дискутувати довго, але потрібно задуматися про щось більш важливе!На данний момент російська не стане другою державною, але але коаліції залишилось зібрати не так багато голосів то му що коаліція все поповнюється і поповнюється!
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5136 дн. тому
А у випадку Мустафи-журналіста - його слово і є професією .Тобто це не побут. Це прямий ефір на цілу країну, яка зветься УКРАЇНОЮ! Не користуватися українською в даному разі - значить або свідомо її зневажати, або не відповідати професійним стандартам щодо володіння українською мовою. В обох випадках таким людям не повинно бути місця в ефірі. Нехай пише статті, але розмовляти в ефірі він має українською. А до того, поки не навчиться - нехай поступиться місцем більш гідному, професійному. Який володіє українською на відмінно. В ефірі ж повинні бути найкращі, чи не так? То чи заслужив Мустафа право прямого ефіру на українському телеканалі, якщо не відповідає стандартам українського ж журналіста? Я думаю - ні!
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5136 дн. тому
Yullaa: "Думаю якщо б була вимога що він повинен розмовляти на українській на телебаченні то він би заговорив!". О! Оце вже ближче до теми! По-перше, а чому ви думаєте, що її немає? Обсяги російськомовного продукту на каналах регламентовані. На твi російського - аж зашкалює! Російського продукту там як за мовою, так і виробництвом - повно! До того ж, їм навіть вистачає совісті демонструвати українським глядачам російські передачі десятирічної (!) давнини. Це сміття ефірне. Їм немає чим заповнити ефір.Лайно собаче. Це просто ганьба! Тож не було б зайвим, аби Мустафа навіть з почуття шани до законодавства взяв би і українізував хоча б свою частку ефіру. А по-друге, правильно, Мустафа справді не відчуває такої потреби - переходити на українську. Навіщо, адже його ніхто на зобов'язує, а якщо буде вимагати, то можна буде звинуватити того в расизмі, фашизмі, всіляких утисках за мовною, національною, расовою ознаками. А я йому рекомендую самому проявити добру волю і акт патріотизма по відношенню до України - оволодіти українською настільки, щоб вести прямі ефіри. І власним прикладом сприяти корисній справі - відроджненню і захисту української мови на УКРАЇНСЬКОМУ ж ТБ. Замітье, не на афганському, не на російському, а саме - українському. Він слухав лекції в університеті українською. То чому ж не пробував спілкуватися? В нього на це 5 років було тільки в університеті. Це свідомий облом і не більше. А з цим потрібно боротися!
Yullaa
5137 дн. тому
Олексій Мазур, Дніпропетровськ. Олексію це не стосувалося конкретно ваших коментаріїв,під словом всі я мала на увазі й інші!Знаете я вважаю що питання мови в данний час не так важливе, є безліч питань які потребують вирішення, а мова це лише привід відвернення уваги!Я не кажу що проце можна забути але труеба подумати про щось більш важливе!Ви написали що національність не може бути перешкодою в опануванні української мови це так, а чому ви гадаете що він її не знає,знає але не добре!Думаю якщо б була вимога що він повинен розмовляти на українській на телебаченні то він би заговорив!
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5137 дн. тому
До того ж я вважаю, переконаний в цьому, що у Мустафи заговорити укарїнською, як би він захотів, набагато більше шансів ніж в Азарова. В Мустафи мова була б кращою ніж в Азарова. Сто відсотків! Але ж цим потрібно займатися, витрачати на це свій час. В цьому чаті я адерсував Мустафі критичне запитання, яке найбільше хотів поставити. В той же час можу і похвалити його - мені дуже сподобалось як він прискіпливо чіплявся до Януковича щодо Межигір'я в одному з випусків п'ятничного "шустера". Молодець, так і треба. Постійно читаю його на УП. Теж, в основному, цікаві, змістовні матеріали. Традиційно переглядаю його і на TVI
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5137 дн. тому
Вивчити настільки, аби вести рідною мовою українців прямі ефіри на українському ТБ. Що тут поганого? І нехай і надалі залишаєжться хоч тричі пуштуном - жодного криміналу тут нема. Російської ж, он як добре навчився! Шпрехає нею так, що від москаля не відрізниш! Шураві! А чим гірша українська? Чому не удостоєна честі, аби бути опанованою Мустафою? Наврядчи це колись станеться. Бо скидається на те, що Мустафі пофіг українська. Він і на російській, яку добре вивчив, абсолютно проігнровуваши українську, заробив в Україні такі капітали, що мені особисто, навіть не марились. Це не заздрість до грошей, а обурення тим, що людина може зробити собі успішну кар'єру залишаючись абсолютно байдужим до мови корінного народу, що дає ім'я країні, в якій той живе і живе набагато краще ніж переважна більшість звичайних українців.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5137 дн. тому
Моя відповідь Yullaa. Ваш коментар засвідчує поверховість розуміння проблеми. Щодо національності, то я зовсім не висуваю претензії до Мустафи в тім, що він пуштун. І не можу їх висувати, бо я ж не дебіл. Ви фактично звинувачуєте мене за своє ж спрощене, звужене до не можна, хибне, викривлене розуміння моїх слів. Натомість пишу про те, що національність не може бути перешкодою в опануванні української мови. Якщо він жив в СССР і навчився російської, то тепер не гріх, живучи в Україні вивчити й українську.
Yullaa
5138 дн. тому
Я прочитала всі ваші коментарі, і в мене по тілі пробіглися мурахи!!Чого ви докопалися до Мустафи з приводу мови!Певна річ мені краще коли політики, журналісти розмовляють на українській, але якщо людині так зручно то хай розмовляе на російській мові,зрозумійти він ріс в період СРСР і вивчав російську мову, и звик до неї, не потрібно казати що він її не знае, він її знае і інколи пише на українській!А найбільш за все мене пригнічуе те як ви ставитесь до того що він має іншу національність,ніколи не могла зрозуміти такого ставлення до людей лише тому що він інший!Він що не така людина як ви?Мова це лише відвертання від більш важливих питань! Не знаю чи це читатиме Мустафа але я вам хочу сказати що ви цікавий, і вас приемно слухати! І ще ви сказали що не звертаете уваги на коментарі, правильно, але іноді візьміть це до уваги і заговоріть хоть один раз на українській мові)
знайте
5139 дн. тому
Там, где ваш патриотизм- в Полтаве.
Давно хотел узнать
5139 дн. тому
Давно хотел узнать. А что, в Кабуле не нужны специалисты по авиационной и космической технике? - Это риторический вопрос, понятно, что Мустафу из Киева уже не выгонишь и в Кабул калачом (или там жареным мясом) уже не заманишь. Но всё же. Патриотизм где???
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5139 дн. тому
Завершення. За що ми повинні бути вдячні російським «профі»? За деукраїнізацію ефіру? За російську мову в «Тижневих подробицях» замість української? За українофобів в студії? За рогозіних, жириновських, маркових, затуліних та інших російських мітрофанових? А як щодо в якості алаверди нашого Олега Тягнибока на їхньому - «Первом канале» России у вечірній прайм-тайм вихідного дня? Чи, скажімо, тієї ж Ірини Фаріон або В’ячеслава Кириленка, Ярослава Кендзьора, Андрія Парубія, Юрія Костенка? Що, слабо? Так чому ж ми повинні бути такими гостинними до наших візаві, люб’язно надаючи їм наш український ефір для паплюження України? Це нормально? Агов, чи є хто-небудь вдома? В тому числі і у вас, пане Мустафо! «Давайте делать свое». Так не слід же цьому заважати! В українців відняли право на роблення власного продукту. На нашому телебаченні давно все обляпане російським. Давайте нарешті приберемо російських зайд і будемо творити своє! Так ні ж, нами «канавіни» керують! Повна ІНТЕРнаціоналізація ефіру. В цьому ж контексті і останні призначення в НТКУ. До того ж, на «Шустер-live» і «Большую политику» гроші легко знаходяться, а от на оригінальні українські проекти, зокрема такі як «5 копійок» з Романом Чайкою чи «Я так думаю» з Ганною Безулик – не завжди. Подальша доля цих ток-шоу перебуває під питанням як фінансового, так і, це моє особисте переконання, політичного характеру. А щодо призначення Арфуша, то відповідь Мустафи зайвого разу підкреслює, наскільки він «український» журналіст. Якщо людина не впорається із завданням, виявиться шахраєм, використовуватиме службове становище у власних корисливих цілях, не виправдає покладені на неї сподівання, то її мають «піти» в будь-якому разі, незалежно від того, якої вона національності. Інша річ, що Валід Арфуш в жодному разі не повинен був отримувати таке призначення, бо не відповідає вимогам. І не лише тому, що не володіє мовою. Хоча за українським законодавством – не мав би обійняти посаду в державній телекомпанії тільки за це. Та хіба хтось з нинішньої антиукраїнської влади зважатиме на такі «дрібнички»? Здається, неукраїнськість якраз і стала вирішальним чинником в нових кадрових призначеннях. І таке нині відбувається по всій вертикалі влади, від уряду до голів облдержадміністрацій і нижче. Взято чіткий курс на де українізацію країни. Але для того, щоб це розуміти, потрібно справді бути українцем і дивитися на світ українськими очима. Стосовно ж «самой проукраинской» Ганни Герман – це що, пуштунський народний гумор чи як? Кому-кому, а українцям же від того не смішно.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5139 дн. тому
Продовження. Мустафа: «И что вообще за традиция у нас: вместо того, чтобы научиться у тех, кто привносит что-то хорошее и красивое, надо это обязательно обделать, но остаться на том же уровне развития?» Так це пан Мустафа закидає не шустерам-кисельовим, а їхнім критикам? Це, виходить, такі як я, «обделывают»? І що ж такого «доброго» й «красивого» привніс собою Савік Шустер, без чого ми, українські глядачі, не можемо обійтися? Чим він настільки кращий українських журналістів? Своєю московською манерою? Безкінечним «даканням», ледь не за кожним словом? Хамськими жестами і висловлюваннями в бік деяких запрошених (зрозуміло, що не з ПР) та запровадженням культу зверхньо-зухвалого ставлення до колеги Петра Маги? А той, як не дивно, радий цьому, бо із задоволенням підігрує. Вочевидь, останньому, судячи зі всього, відводиться роль недолугого хохла, яку той майстерно виконує. Це так сподобалося Мустафі, що вже сам починає наслідувати в цьому Шустера. Цікаво, а якби не єврей чи пуштун над українцем постійно насміхався, а навпаки? Чи було б це сприйнято за прояв доброго гумору, чи пройшла б новація тест на політкоректність? Якщо так, то може якраз час мінятися амплуа? В цьому контексті пропоную уявити наступний епізод програми: «Шустер: Ну М-а-а-ага, ну что ты от меня хочешь, что тебе опять не сидится, что случилось, Петя? Мага: Та нічого, тільки от, Савіку, одна smsочка цікава від глядачів програми надійшла в формі частушки: Обміняли хулігана На Луиса Корвалана. Где б найти такую бл*дь, Чтобы Шустера сменять!» Ну як? Годиться?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5139 дн. тому
Продовження. Мій коментар щодо отриманої відповіді на друге моє запитання стосовно шустерів, кисельових, канавіних... та втрати вітчизняною журналістикою українського обличчя__Особливо мені сподобалося «а что плохого в том, что эти люди привнесли в украинскую журналистику что-то новое, откровенно говоря, лучшего качества?» А поганого тут те, що вони разом із собою принесли сюди російський стиль в поглядах, оцінках, світобаченні, позиції і без кінця множать своє московство, працюючи в Україні, тобто грають проти неї на її ж інформаційному полі. Ви це не відчуваєте? А я – так. Приміром, варто було якійсь російській держиморді з Госдури, вибачайте, «думи», розродитися маячнею про створення єдиної союзної держави трьох слов’янських народів – українського, російського та білоруського - та викласти її у листі депутатам ВРУ, як цей почин був миттєво підхоплений Шустером, широко висвітлений і підкріплений високим відсотком схвалення озвученої ініціативи студійною аудиторією під оплески місцевої 5 колони. Замість того, аби посміятися над недолугістю чергової антиукраїнської ініціативи, рішуче засудити її як антидержавну, їй надали широкого висвітлення у позитивному ключі. В цьому сенсі передача Шустера виглядає технологічною ланкою у ланцюжку інформаційної агресії проти України, її державного суверенітету і національно-територіальної цілісності. І взагалі, чомусь так повелося, що варто якомусь російському українофобу плюнути в бік України, як він відразу ж стає центральним гостем у Шустера чи Кисельова. Мало того, в студії забезпечується потужна кампанія підтримки «достойнику», ефір так і кишить антиукраїнським елементом – як доморощеним, так і заїжджим. Починається активне обговорювання плювка в бік України: наскільки він виявився влучним й вчасним, чи сподобався тим, кому він призначався, і все це – під оплески аудиторії. А шустерам і кисельовим доставляє задоволення боляче ранити серце, принижувати нашу національну честь і гідність, катувати українців, знущаючись над їхньою свідомістю, почуттями, цінностями. Ведучим до душі спостерігати, як українські патріоти, якщо їх, звичайно, запросять, мають кожного разу сходитися з ворогами України у чергових телевізійних Крутах, захищаючи державу. Російські телеведучі охоче нацьковують на українство російських «псів» і тішаться від того разом із офіційним Кремлем. Що не передача, то на потєху баріну – старшому брату. А потім ще й опитування демонструють, видаючи їх за правдиві, хоча їхні результати мені особисто здаються заздалегідь запрограмованими, як Канавін прикинув. Такі передачі перетворюються на майданчик реалізації російськими політ технологами своїх інформаційних спецоперацій проти України. Росіяни поводяться, як в себе вдома. Їх ніколи не бракує в студії. А чи багато українських патріотично налаштованих політиків з національно-демократичного табору мають змогу з такою ж періодичністю заявляти про свою позицію на російському ТБ? Чому ж це стало нормою для росіян в Україні?
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5139 дн. тому
Продовження. Поки ж позиція Мустафи Наєма щодо закликів вести передачі українською звучить, як «Дідька вам лисого!». А даремно. В Україні є чимало достойних прикладів, в тому числі і в журналістському середовищі, які засвідчують, що етнічне походження людини, її належність до тієї чи іншої національності зовсім не виступає перешкодою для відмінного володіння українською мовою. Не піднімати ж це питання, не ставити його руба, не спонукати до опанування української мови – значить консервувати проблему, миритися з тим незадовільним станом речей у цій сфері, який є сьогодні. Щодо знайомства зі мною та зустрічі, то вона справді навряд чи можлива, бо дуже малоймовірно, аби наші життєві й професійні шляхи колись перетнулися. Я – наддніпрянець, народився і живу на Сході України, в місті на Дніпрі. І хоча Дніпропетровськ куди ближче до української столиці, ніж Кабул, де народився Мустафа, навряд чи мені колись дістатися Печерських пагорбів і, вже точно, марно розраховувати на такий блискучий успіх в кар’єрі, аби піднятися до висот Мустафи Наєма. Куди мені, українцю, до вас, Шустерів, Кисельових, Канавіних, Бенкендорфів, Арфушів. Це ви легко знаходите своє місце під невашим сонцем. Але й не ставлю собі такого завдання, будь-що потрапити до Києва. Свою місію на благо Батьківщини можна виконувати будь-де. Завжди залишатимусь тут, в рідному місті і буду захищати Україну там, де живу, відстоюючи національний інтерес всіма доступними мені способами. А щодо манери постановки моїх питань про обов’язковість ведення ефіру на провідних українських каналах українською мовою, то вважаю її адекватною адресатам.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5139 дн. тому
30 березня на «Телекритиці.ua» відбулася чат-конференція з журналістом «Української правди», телеведучим програм «Шустер-live» й «Чорне та біле» Мустафою Наємом. Автор цих рядків взяв участь в чаті як звичайний відвідувач спеціалізованого на висвітленні медійної теми Інтернет-видання. Виклав два свої розлогі запитання в коментарях під анонсом конференції, де назвався, хто я і звідки. Мої питання торкалися мови й втрати вітчизняною журналістикою українського обличчя. Обидва питання пройшли на чат. Мустафа дав на них відповіді. Зараз же пропоную свій коментар до цього__А чому ж пан Мустафа ніяк не зрозуміє, що, живучи в Україні й будучи журналістом та ще й ведучим не одного, а відразу двох популярних ток-шоу на загальнонаціональних каналах, один з яких, принаймні формально, називається «Україна» (а не, скажімо, «Росія», «Афганістан» чи «Гондурас»), має бездоганно володіти українською, а не розмовляти іноземною мовою, мотивуючи небажанням «коверкать» українську. Ніхто і не каже, щоб ведучий розмовляв суржиком й «коверкал» українську, бо це негідно професійного журналіста. Дана Наємом відповідь радше звучить «відмазкою» та виправданням свого неприпустимо низького для ведучого прямого ефіру українського телеканалу рівня володіння державною мовою. Якщо достойник сягнув таких телевізійних висот, то чому не усвідомлює, що не має права не знати українську, причому - зразково, так, щоб не лише вести бесіду, а й інших навчати власним прикладом. Чому Наєм, пуштун за національністю, так майстерно оволодів російською, а знання української на тому ж рівні, розцінив зовсім необов’язковою справою? В опануванні української якраз і полягає повага до корінного народу, на землі якого живеш, шана країні, котра прийняла тебе, фактично ставши Батьківщиною. Володіння українською мовою та використання її в телеефірах має стати як громадянським, так і професійним обов’язком успішного журналіста. Своє роздратування питанням про мову Мустафі краще було б спрямувати в конструктивне русло: «Так, все, трясця, досить з мене! За півроку, максимум рік, вивчу українську краще за Фаріон! Як же ви мне, «нацюки кляті», задовбали, нехай вам грець!».
Дописувачу
5140 дн. тому
Скрипiн не iстерикуй, бо ти вже досить схожй на Фарiон вiд журналiстики
Дописувач
5140 дн. тому
Пуштун вивчив російську в обсязі достатньому для спілкування, а українську так і не подужав? Навіть в обсязі, необхідному для елементарної ввічливості: на питання, поставлені українською, так і не спромігся відповісти тією ж мовою. Не знання державної мови ознака або відвертої ворожесті до цієї держави, або розумової неповноцінності.
компИтентный
5140 дн. тому
че пристал? Му4стафик тебе бомж чи собака?
Знающий
5140 дн. тому
Дублирую то, что вырезала "ТЕЛЕКРИТИКА". Вопрос был следующий: Мой пост будет большим, но простите,это важно. Вы ни разу не поднимали проблему бродячих животных. Причём, эта проблема имеет прямое отношение к масс медиа. Объясню по-порядку. Властям на руку эта проблема,т.к. огромные деньги, выделенные на стерелизацию и содержание приютов, (которыми руководят жёны чиновников) разворовываются. Власти в упор не видят немецкий опыт решения этой проблемы за короткий срок: 1. Именно бомжи отлавливали и приводили животных на стериализацию за копейки, а не "службы за 400 гривен за собаку",после стерелизации, животные жили с бомжами, государство контролировало и доплачивало деньги меньшие,чем тратятся здесь. При этом убивая двух зайцев: и бомжи были сыты и собаки целы. 2. Обязательно облагались налогом те домашние животные, где хозяева отказались стерелизовать их. Налог назывался "за проф. разведение животных". Это довало дополнительный сточник огромных денег и армия бродячих животных перестала пополняться за счёт домашних. 3. Сегодня, украинская семья, где живёт животное платит ЖЭКу налог якобы, "за уборку территории от какашек". Это порядка $10 в год с собаки. Это же миллионы долларов в год! Как это, нет денег у государства? А теперь, о масс медиа. Получается, закон о том, что "убивать бродячих животных не разрешается" нарушать нельзя , но проблема существует и власти начинают проплачивать общественное мнение через масс медиа. В проследнее время заметил целую обойму "любопытных" сюжетов. Лидер платной заказухи выступает Луганская область. Команда местных журналистов, которая готовит новостийные сюжеты для ТРК Украина, 5 канал и других, выпустила целую обойму душераздирающих "антисобачных" сюжетов. Все сюжеты делаются по одному сценарию: некоего ребёнка кусает бродячая собака и затем формируется мнение о том, закон неправильный и нужно вернуть "усыпление" животных. Потряс сюжет от 16 декабря на ТРК Украина: жураналисты хвалили "передовой" опыт луганских властей, которые закупили передвижной собачий крематорий на колёсах. Журналисты пояснили, что закон не нарушается, т.к. собачку усыпляют и прямо на улице бросают в крематорий из которого идёт дым. Предлагали использовать другим областям. Недавно, эта же команда журналистов сделала сюжет по сумской области. Опять собаки "съели" человека и некая комиссия по чрезвычайной ситуации приняла решение отстрелять 10 тысяч собак в марте в обход закону. Журналистами совершенно забывается статистика, по которой, именно домашние животные в разы (!) чаще кусают людей,чем бродячие. В Киеве на высочайшем уровне отдан приказ тихо травить бродячих животных. Вместе с ними страшной смертью погибают и домашние. Знаю случаи, когда дети побадали в псих больницу, видя, в каких муках умирают животные или как убивают их взрослые. Знаю места в Киеве, где трупы собак никто не убирает месяцами. Тигипко в Вашей программе на вопрос о том, что многие звёзды призывают бойкотировать Евро 2012 из-за отношения властей к животным, сказал, что "...не обращайте на бойкот внимания. Проблема собак не актуальна, пока умирают бомжи..." Как же так? Как я написал выше, Германия именно силами бомжей ликвидировала проблему бродячих животных. Мустафа, поднимите это проблему в своей программе. Именно в разрезе: "бродячие животные: власть, масс медиа, общество, евро 2012. Решение проблемы есть, как я писал выше. А эти "полу меры" - лишь часть коррупции не только властей, но и масс медиа. Готов принять участие в подготовке этой программы. Спасибо. Ответ Мустафы: "Простите,но в мою компитенцию это не входит"
Знающий
5140 дн. тому
Коллеги из ТК, Какая нафиг, это "полная версия", если вырезана тема бродячих собак"(: ? Герой чата ответил? Ответ: "да!" Почему вопроса и ответа нет в финальной версии? Это остаётся загадкой. Притензия именно к редакции ТК! Повторяю: вопрос был? Ответ: ДА! Ответ был? Ответ: ДА! Самоцензура у ТК есть? Ответ: ДА! Последний вопрос: ВЫРЕЗАЛИ? Ответ: ДА!
Brodsky's dreams
5140 дн. тому
Муся, да мне все равно как ты шутки ценишь, но вот для Бродского ты уже не гуд))Его теща тебе никогда не прости вот этого:- Хто був найцікавішим героєм для тебе як ведучого «Чорного/білого» (ТВі)? - Самыми интересными гостями на «Ч/Б) были Тигипко, Колесников и Кравчук.Найцікавішим героєм може бути тільки Мішаня)))
Brodsky's dreams
5140 дн. тому
Муся, да мне все равно как ты шутки ценишь, но вот для Бродского ты уже не гуд))Его теща тебе никогда не прости вот этого:- Хто був найцікавішим героєм для тебе як ведучого «Чорного/білого» (ТВі)? - Самыми интересными гостями на «Ч/Б) были Тигипко, Колесников и Кравчук.Найцікавішим героєм може бути тільки Мішаня)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду