Руслан Ткаченко: «Поки що я генерал без армії»

27 Жовтня 2009
74058

Руслан Ткаченко: «Поки що я генерал без армії»

74058
Головний продюсер Першого національного вважає, що найголовніша проблема НТКУ – кадри
Руслан Ткаченко: «Поки що я генерал без армії»

На ТК відбувся чат з головним продюсером Першого національного Русланом Ткаченком на тему «Завершальний етап підготовки НТКУ до дитячого пісенного конкурсу "Євробачення-2009" та інші проекти Першого».

 

Публікуємо повну версію чату.

 

 

 

- Вітаю всіх, я вже на місці!

 

- Почему на УТ нечего смотреть, кроме «Кино UA» и «Експертів дозвілля» (и то с натяжкой)? Когда из примитивного сельского статуса канал переберется в статус респектабельно-смотрибельного канала? Что (или кто) долгие годы препятствует рывку вперед?

- Вітаю! По-перше, не на УТ, а на Першому національному. По-друге, я б не погодився з Вашою тотальною оцінкою нашого продукту. Ми знаємо, працювати є над чим, але Ви, напевне, не дивитесь «Новин», спортивних трансляцій і ще велику кількість продукту, який не можна знайти на будь-якому іншому каналі. Дивіться! Ми працюємо. Так, ми не показуємо популярних мильних серіалів, але це не входить до стратегічних завдань Першого каналу.

 

- Г-н Ткаченко, два вопроса: кто виноват и что делать? То бишь, как вы за 20 дней собираетесь разрулить напартаченное за все время «подготовки?» Как там финансирование? Правдивы ли слухи о том, что все НЕ в порядке? Думаю, этот вопрос особенно волнует юных участников, ведь подобные разборки свыше влияют на их судьбу (которая отчасти измеряется успешностью конкурса), плюс - действительно - очередной провал национального уровня: в 2005-м недостройки и недостаточную подготовку к «Евровидению» отмазали революцией, а сейчас чем - предвыборной кампанией?

- Хвилююся. Як вам пояснити, що все насправді в порядку. Все відбудеться. Питання лише в тому, скільки нервів, власних нервів (!) нам доведеться залишити в проекті в останні тижні. Проект відбудеться обов'язково! І чи є проблемою наше українське ставлення до будь-яких масштабних проектів? Ми ж довго запрягаємо, але потім дуже швидко їдемо. Відсутність належного механізму фінансування ДПКЄ з самого початку робить свої корективи, особливі, майже форс-мажорні обставини підготовки. Але Ви можете навести приклади іншого шляху в нашій країні? Просто не всі ще зрозуміли, що «Євробачення» - це тест, невелике випробування державного механізму (в тому числі й фінансового) перед набагато більшою, масштабнішою подією - «Євро-2012». Так, грошей ще немає. І можете собі уявити, як нам доводиться викручуватися, щоб проект рухався. А він рухається :).

 

 

 

- Хочу подивитися, як будуть відбріхуватися від провалу дитячого «Євро» :). Чи краще, щоб усе вилізло тільки на ефірі - точніше, вигідніше? Невже розраховують відмазатись ефектом випадкового ляпу - який не має причин і не є, не доведи господи, наслідком пасивності й недбалості? Мужики, ви попали в будь-якому разі - від провалу так просто не відмажешся - а от наслідки наші діти розгрібатимуть. Черговий смішний провал України в очах світового суспільства насправді має бути на вашій совісті.

- Звідки такий настрій? Проект вийде радісний, сонячний, незважаючи на погодні умови :). Ви знаєте багато проектів, які я провалив? :)

 

- Що сталося з форматами Endemol, які канал так і не спромігся випустити? І чи планує Перший національний повернутися до практики купівлі міжнародних форматів? Як ви самі до неї ставитесь? І який подібний проект на сьогодні міг би зацікавити вашу аудиторію?

- Я прихильник власного виробництва. Вся Європа приїздить до нас виробляти кіно- й телепродукт, а ми чим гірші? Власному виробництву бути! Питання часу. Важкий фінансовий рік, «Євробачення», запуск нового ньюзруму... У другій половині наступного року ми приділятимемо цьому питанню особливу увагу.

 

- Як ви оцінюєте виліт Першого національного з топ-10 найрейтинговіших українських каналів? Чому, на вашу думку, канал втрачає аудиторію (якщо, звісно, не брати до уваги трансляцій футбольних матчів, які дають найвищі показники каналу)?

- Це не зовсім коректна інформація. Наше місце в рейтингу коливається з тижня на тиждень у межах 8-го - 12-го. Можете назвати це циклом :).

 

- Привіт! Чи ти погодився б з наступною тезою: «Головна проблема НТКУ - це відсутність у керівництва всіх важелів впливу на кадрову політику у телекомпанії»?

- Точно! І в запитанні я вгадую людину, що мала або має досвід роботи в компанії. Ось живий приклад: я, в якості головного продюсера НТКУ, два місяці чекаю погодження структури свого відділу Державним комітетом ТБ та радіомовлення. Поки що я генерал без армії:). А наскільки важко звільнити навіть тих, хто відверто, нахабно ігнорує роботу! Компанія насправді надзвичайно потужна! Потенціал її може зрівнятися з потенціалом багатомільйонних комерційних проектів. А де в чому він навіть більший. Саме це утримує тут велику кількість молодих, обдарованих людей. А гнучкість кадрова - це також питання часу. Я в це вірю.

 

 

- Пане Руслане, скажіть, будь ласка, чи ви бачили номер хлопчика з Білорусі, який готується показати його в Києві? Я був шокований його окультними алюзіями та відвертим висміюванням християнства. Чому таке має показуватися в нашому православному місті?

- Ви так бачите? По-моєму, ви піддаєтеся впливу форумів. Погляньте на це власними очима. А живого хлопчика (його звуть Юра Демидович) ми побачимо дуже скоро. До речі, білоруські продюсери стверджують, що цей галас - не промокампанія. Начебто вони не вкладали в розкрутку ні копійки. Це просто вдача! Я бажаю Юрі успіху і перемоги.

 

- Скільки відсотків Вашого робочого часу займає підготовка до «Євробачення» і скільки решта роботи в НТКУ? Ви встигаєте контролювати все?

- Весь час. За рахунок особистого життя, на жаль. Чекаю грудня, щоби тиждень побути з дітьми. Але щось мені підказує (мабуть, вибори), що грудень також буде той іще...

 

- А скільки у вас дітей?

- Двоє. Старшому - 17 років, молодшому - шість :).

 

- Та вам самому на вигляд 17 років! Чи то такий класний фотограф в «Детектор медіа»? Ви ведете здоровий спосіб життя? Як щодо вживання алкоголю і паління?

- Дякую! Не палю. Не пити не виходить. Але дуже швидко бігаю коридорами НТКУ :). Вжжжик!!!

 

- Руслане, в якому стані нова студія на Першому національному після того, як прорвало труби? Кажуть, така ситуація виникла через те, що ви й пан Дупак намагалися зекономити на проведенні вентиляції.

- Так. Ми намагалися зекономити. Тому ми з Дупаком не закрутили вентиль одного з кранів системи опалення і вода пішла. Я тримав ключ. Дупак відкручував вентиль :).

 

- Добрый день! Я слушала и видела вас на ТВ. Мне очень понравилась ваша замечательная идея с детским «Евровидением» в Киеве. Что мешает вам более настойчиво и чаще говорить об этом очень важном для имиджа Украины мероприятии? Будьте смелее и напористее, времени осталось мало! Привлекайте и поднимайте всех, кого можно. Главное - верьте в успех! Привлекайте студенческую молодежь... А теперь вопрос: вы обращались к известным бизнес-структурам, к нашим олигархам, к депутатам за финансовой поддержкой?

- Ми їх дістали. Просто дістали. І навіть у певних випадках отримали підтримку. У нас є благодійники і спонсори. Приходьте на шоу! Вам сподобається! До речі, квитки-запрошення безкоштовні!

 

 

 

- Вітаю! Загальновідомо, що у Першого каналу немає грошей на гідне проведення «Євробачення». Чи дотримається уряд слова і чи не вийде так, що Перший вкладе всі свої планові й позапланові кошти у проведення цієї масштабної акції, а відшкодування не буде? І якщо так - то чи вистачить коштів на зарплати працівникам? І друге: ходять чутки, що всі, хто працює над проектом, нічого, крім штатної зарплатні, не отримують. Чому так? Якби щось подібне проводив би який-небудь комерційний канал, кошти вибили б зі спонсорів, уряду чи ще з когось... Отримали б чималі гонорари, роздерибанили б усе, та ще й гідно провели акцію.

- Гроші на конкурс є. Їх обмаль, але вони є. Відсутній належний механізм фінансування подібних міжнародних проектів, через що ми досі не можемо розраховуватись за підготовку заходу. Затримується багато надзвичайно важливих процесів: друк запрошень, розміщення реклами, виробництво графіки etc. Це та проблема України, про яку я писав у контексті підготовки до «Євро-2012». Єдине, чого немає в бюджеті «Євробачення», - це відкатів і хабарів. Це ще один тест для України. Ми проведемо конкурс чесно, прозоро. А щодо зарплат... Керівництво зробить усе можливе в межах законодавства, щоб не залишити команду без подяки.

 

- Скажите, определены ли ведущие детского «Евровидения»? Буквально несколько дней назад это было тайной, покрытой мраком.

- Ведучі відомі: в основній міжнародній трансляції це будуть Ані Лорак (вона!) і ведучий Першого Тимур Мирошниченко (спеціально для дівчат :)). У грін-румі хазяйнуватиме 12-річний Діма Бородін. А спеціальний (до речі, вперше в історії «Євробачення») проект інтернет-трансляції «За лаштунками» вестимуть Артем Нікіфоров та дівчина на прізвище Тимошенко :).

 

- Детское «Евровидение» - это безумный труд, ведь дети требуют куда больше заботы и внимания, чем взрослые. Скажите, продумывались ли какие-либо мероприятия в Киеве для детей-участников и детей, которые хотят увидеть этот конкурс и приедут в Киев на дни детского «Евровидения»?

- Це надзвичайно важлива частина проекту. Не менш важлива за основне шоу та міжнародну трансляцію. Ми приділяємо цьому надзвичайну увагу. Фактично цілий тиждень - Тиждень «Євробачення» - у них розписаний по хвилинам. Але головна наша мета - не просто розважити дітей, а зробити це так, щоб і вони, і супроводжуючі їх дорослі, і преса запам'ятали цей тиждень як тиждень, який вони провели в Україні! Дітей-учасників Ви і самі зможете побачити в Дитячій телевізійній студії на території Палацу спорту (це спеціальний атракціон, де всі охочі зможуть «помацати» руками телебачення, спробувати себе в ролі оператора, диктора, режисера), також дітей ви побачите в Розважальному центрі «Блокбастер», де для них готується ціла мандрівка. 21 листопада о 12:00 навпроти Палацу спорту діти посадять символічну Алею «Євробачення». Ну і репетиції, репетиції, репетиції....

 

- В мене ще є таке питання. Я доволі часто дивлюся Перший національний, оскільки є великим патріотом нашої квітучої держави. Та мене надто засмучують ведучі, які в вас працюють. Більшість із них - якісь змоскальщені дурепи. Чи ви маєте вплив на їхній відбір для ефірів? Чи можете когось із них звільнити оперативно?

- Оперативно - ні. Але працювати треба. І над ведучими, і над звільненням тих, кого вже не можна так назвати. Але не хочу говорити про звільнення. Хочеться говорити про школу. Про несвободу від якості слова. Про несвободу від вигляду. Ми на початку шляху.

 

 

- «Правительство Украины выделило 15 млн грн из стабилизационного фонда на финансирование мероприятий по подготовке детского песенного конкурса "Евровидение-2009", которое пройдет 21 ноября в Киеве».

- Так, виділило. Але ми цих грошей ще не бачили. Процедура така. Час іде, ми сивіємо. На очах :).

 

- Руслан, чем Украина в ноябре собирается удивлять избалованную европейскую публику?

- Проект некомерційний. Космічних гонорарів немає. Ані Лорак - одна з тих, кому не байдуже «Євробачення» і місце України в ньому. У Першого і Кароліни знайшлося багато спільних інтересів. Всі будуть задоволені!

 

- Дуже сподобалися веселі малюнки з художнього оформлення Дитячого «Євробачення»! Вони створюють радісний, світлий настрій. Чия це ідея?

- Автор - Степан Коваль, відомий український режисер-аніматор, володар Срібного Ведмедя. «Йшов трамвай 9-й номер» пам'ятаєте?

- Так, пам'ятаю. А чи не зможемо ми в майбутньому побачити його роботи й роботи інших цікавих авторів українського кіно на Першому національному?

- Я сподіваюся на це. Степан Коваль - один із небагатьох безцінних для України людей, хто бачить світ дитячими очима. Продукція для дітей - один із наших пріоритетних напрямків у майбутньому.

 

- Чи немає бажання часом так взяти, закинути все і з камерою десь поїхати, щось цікаве познімати? :)

- Дуже цього не вистачає! Сашко, привіт! Ти розумієш, наскільки цього не вистачає!!!

 

- Як сьогоднішня Оліна прем'єра? Чи ти хвилюєшся?

- Зараз перехвилююся за чат і почну хвилюватися за Олю :).

 

- У зв'язку з важким економічним станом у країні, чи не стане Дитяче «Євробачення» нашою ганьбою?

- Повірте, не стане! А досвід, який ми всі отримаємо?! Як його потім зможемо використати у 2012 році?!

 

- То, можливо, в майбутньому телеглядач побачить нову ведучу на першому - Ані Лорак?

- Чому ні? Кароліна надзвичайно харизматична!

 

- Здравствуйте. Я хотел бы работать на Первом канале. Есть идея и возможности создать информационный портал под «Новости». Опыт работы на ТВ - более 5 лет. Могу я обратиться по этому поводу к Вам? Если да, по каким контактам?

- То что нужно. Звоните 481-07-66. Это пиар-отдел.

- С пиар-отделом уже общался. Сказали, что вопросы по «Новостям» решаете Вы. Они отвечают исключительно за промо-сайт НТКУ.

- Піар сидить поруч. Каже - не дзвонили. Шукайте Юлію Юріївну.

 

- На прощання- притча. Жив собі бідний-бідний чоловік... Але йому було потрібно придбати костюм. Агрошей не вистачає. І от на розпродажу він бачить костюм своєї мрії. Такий синій у смужку. І ціна підходить І цей чоловік купує костюм і вже тут, у магазині, вдягає його. Але костюм виявляється великим. Але ж це мій костюм,- думає чоловік. І притискає коліно до коліна, щоби штанина не терлась об підлогу, і витягає руки, щоб вони визирали з рукавів. Ійде так по вулиці. І думає: який в мене костюм класний! А назустріч ідуть дві жінки й одна іншій каже, дивлячись на розкорячену фігуру нашого героя: «Який нещасний чоловік!». Інша відповідає: «Так, але який у нього розкішний костюм!». Це про нас із вами. Про нашу країну. І про мою телекомпанію :). Я всім дякую! Зустрінемося на барикадах! До побачення!

 

«Детектор медіа»

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
74058
Читайте також
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 550
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
4321
5293 дн. тому
Для 1234: Заздрите?
1234
5293 дн. тому
Генерал... Чего уж - НАПОЛЕОН! А CENSORED с мешками систематично пьющего человека не претендует ли на "лицо детского Евровидения"? Если бы Катя Ющенко и Докаленко знали, что такие CENSORED будут делать Детское Евровидение, никогда бы не стала тянуть его в Украину.
///
5294 дн. тому
Нет. В "дротики" играем.
oper
5294 дн. тому
А чего на первой фото на стене висит календарь ТРК Украины? Пиарите? :)
Kira
5294 дн. тому
Это Наташа Данькова)
двачик
5294 дн. тому
А кто эта девушка в зеленом платочке?
люська
5295 дн. тому
никакущие вы ребята, руслан юльевич и юлия юрьевна, и никому нет дела до вас, вашего евровидения и вашего канала
озадаченный
5295 дн. тому
Г-н Ткаченко, 2 вопроса: 1) Кто виноват? и Что делать? то бишь как вы собираетесь разрулить за 20 дней напартаченное за все время "подготовки?" 2) Как там финансирование? правдивы ли слухи о том, что все НЕ в порядке? думаю, этот вопрос особенно волнует юных учасников, ведь подобные разборки свыше влияют на их судьбу - которая отчасти измеряется успешностью конкурса плюс, действительно - очередной провал национального уровня - в 2005-м недостройки и недостаточную подготовку к евровиденью отмазали революцией, а сейчас чем - предвыборной кампанией?
zhuchok
5295 дн. тому
hochu podyvytys, yak budut vidbrehuvatys vid provalu dytevro )) chy krasche, schob vse vylizlo tilky na efiri - tochnishe vygidnishe? nevzhe rozrahovuzut vidmazatys efektom vypadkovogo ljapu - jakyj ne mae prychyn i ne je, ne dovedy gospody, naslidkom pasyvnosti i nedbalosti? muzhyky, vy popaly u bud`-yakomu razi -vid provalu tak prosto ne vidmazheshsya- a ot naslidky nashi dity rozgribatymut`- chergovyj smishnyj proval Ukrajiny v ochah svitovogo suspilstva, naspravdi mae buty na vashiy sovisti
саша
5295 дн. тому
Йо!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду