“Українська правда” створила журналістську диктатуру?

4 Серпня 2005
1009

“Українська правда” створила журналістську диктатуру?

1009
Мене тішить лише одне – з усієї армії представників "четвертої влади" таки знайшлися ті, хто не боїться висловити свою думку, відмінну від більшості 600 колег-підписантів славнозвісного “листа”. А то вже здавалося, що після революції, а особливо публікацій “УП” в Україні зародилася журналістська диктатура. Президент помирився з Сергієм Лещенком. Тему вичерпано. Принаймні, на це сподівається Ірина Геращенко. Однак, журналісти “Української правди” не заспокоюються.
“Українська правда” створила журналістську диктатуру?
Відтепер увага Сергія Лещенка та компанії прикута до “сумнівних” декларованих доходів Президента та авторського права його сина на символіку Помаранчевої революції. Невже більше нема про що писати? Мабуть, невгамовний Сергій боїться, що в іншому разі його щойно здобута слава швидко згасне, а тому й продовжує “розкручувати” “улюблене” приватне життя Віктора Андрійовича. Якийсь нездоровий інтерес, як на мене! Особистих вибачень глави держави вельмишановному журналісту, як бачимо, замало.

З усього цього можна зробити єдиний висновок: Президентові України не слід було вибачатися перед кореспондентом “УП”. Адже крок Ющенка, який мав на меті залагодити конфлікт, насправді ще більше його загострив. Більше того, глава держави знову продемонстрував слабкість. Замість того, щоб достойно аргументувати свою позицію відносно неприпустимості журналістів втручатися у приватне життя і поставити на місце тих, хто на це заслуговує, Президент не витримує тиску преси. …І просить пробачення. Цікаво, за що? За те, що, як будь-який звичайний батько, захищав свого сина? Чи за те, що допомагає йому матеріально? Невже було б краще, якби після розлучення з першою дружиною він залишив Андрія напризволяще? Хоча, ні. За це журналісти “УП” зачепилися б із ще більшим ентузіазмом.

Утім, у всій цій нескінченній історії мене тішить лише одне – з усієї армії представників "четвертої влади" таки знайшлися ті, хто не боїться висловити свою думку, відмінну від більшості 600 колег-підписантів славнозвісного “листа”. А то вже здавалося, що після революції, а особливо публікацій “УП” в Україні зародилася журналістська диктатура.

Хоча, чесно кажучи, я не очікував, що мій матеріал “Журналіст проти журналістів” матиме такий резонанс. А тепер мені дуже приємно читати коментарі таких доволі авторитетних журналістів, як Микола Вересень, Ольга Герасим’юк, Дмитро Крикун, Віктор Коваленко.

Але особливо мене вразив коментар Дмитра Тузова, розміщений (де б ви думали?) на сайті тієї ж “Української правди”. У своїй статті “Чому я не підписав лист-вимогу журналістів до Ющенка” (УП,02.08.2005) головний редактор інформаційно-аналітичної служби телеканалу “Тоніс” зазначає, що “лист більшості журналістів схожий на істерику, яка не гірша, аніж та, що влаштував “перед їхніми мордами” сам Ющенко”. Мушу сказати, що цим “УП” більш-менш себе реабілітувала, проявивши певну об’єктивність і плюралізм.

Тож, якщо і разом нас не буде багато, це таки краще, ніж нічого. У цьому контексті доречно згадати слова Альбера Камю: “Демократія – це не влада більшості, а захист меншості”. На щастя, така меншість в Україні поки що існує, зокрема в журналістських колах. А значить - шанс зробити Україну демократичною державою ми ще не втратили. Принаймні, хочеться на це сподіватися.

Віталій Маргалик, провідний кореспондент “Ділового вісника”, для “Детектор медіа”

Читайте також:

Президент готовий до дискусії з журналістами

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає журналістів та політиків вибачати один одного

“The Independent” про скандал навколо сина Ющенка: «Влада в Україні просто перейшла від прорадянського олігархату новій еліті»

БЕЗ ПОДВІЙНИХ СТАНДАРТІВ

Ющенко ледь не викинув телефон свого сина

Звернення до Президента України

Журналісти вже навчилися поважати себе, але ще не вміють поважати свою країну

Запитaння „ТК”: Як ви оцінюєте реакцію Віктора Ющенка на публікації в «Українській правді» щодо його сина, Андрія? Поясніть вашу точку зору? Яка б реакція, на вашу думку, була б оптимальною – наявна чи якась інша?

Мыкола Вересень: Реакция журналистов на критику Ющенко слишком жесткая

ВИМОГА ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

Лист Віктора Ющенка до "Української правди"

Лубченко: Ющенко дал карт-бланш чиновникам, которые грубят журналистам

Особенности Украинской правды

ЮЩЕНКО ВЛАСНОРУЧ СТВОРИВ СОБІ ПРОБЛЕМУ

Віктор Ющенко про скандал з сином: "Перед мордою того журналіста постав той рахунок, а потім піди в суд!"

Запитання «ТК»: - Протягом двох днів жоден iз телеканалів не повідомив своїх глядачів про скандал у зв'язку з публікацією „Української правди” щодо любові сина Ющенка до дорогих машин, ресторанів, вин тощо. Як ви вважаєте, чому?

Скандал закінчено, забути не виходить

Тільки початок

«Четверта влада» у затінку першої

“Журналіст проти журналістів”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
провідний кореспондент “Ділового вісника”, для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1009
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду