ЮЩЕНКО ВЛАСНОРУЧ СТВОРИВ СОБІ ПРОБЛЕМУ

26 Липня 2005
1383

ЮЩЕНКО ВЛАСНОРУЧ СТВОРИВ СОБІ ПРОБЛЕМУ

1383
… але незважаючи на вчорашній прокол на прес-конференції, ще не втратив можливості вийти з халепи з плюсом, а не з мінусом. Здолавши держиморд, без совісти й роду,.
ЮЩЕНКО ВЛАСНОРУЧ СТВОРИВ СОБІ ПРОБЛЕМУ
Він ворогом призначив "продажну Журнаморду"

Класний політик відзначається тим, що навіть кризову ситуацію вміє перетворити на користь собі. У Президента Ющенка виникли тертя з пресою і він гіпотетично мав можливість вийти зі становища з іміджем мудрого батька нації, який адекватно реагує на критику і здатен навести лад і в державі, і у власній сім`ї. Натомість, він створив собі проблему, у порівнянні з якою, приміром, проблема міністрів-сумісників просто відпочиває. І біда не лише в тому, що вона у нього на виборах може забрати голосів виборців більше, ніж стрибки цін на цукор і на паливо. Питання постало набагато ширше. Воно стосується загальної атмосфери в суспільстві і довіри до влади, яка декларувала свою прихильність моральним цінностям.

Йдеться про реакцію Президента України на публікацію Леоніда Амчука в інтернетгазеті „Українська правда” , яка була присвячена старшому синові глави держави студенту Андрію Ющенку, розповіді про те, що він їздить на автомобілі BMW М6 вартістю понад 130 тисяч євро, якому позаздрив би не один успішний бізнесмен. В статті відзначалося, що студент Ющенко не просто їздить, а й безкарно порушує правила дорожнього руху. Президент повідомив, що автомобіль BMW М6 його син орендує. Він нібито працює у консалтинговій фірмі, заробляє, за словами батька, невеликі гроші, але достатні для того, щоб сплатити оренду автомобіля і найняти охорону. Ющенко-старший також заявив, що його син має право на приватне життя і запропонував журналістам бити по ньому самому, а не по його дітях. Президент заявив, що стаття замовна, спрямована на те, щоб його дискредитувати, а також слід очікувати подібних публікацій про його політичних союзників – Юлію Тимошенко і Володимира Литвина.

Відомо, що Віктор Ющенко є великим і щирим прихильником родинних цінностей. Це знає не тільки близьке оточення Президента, а й широка громадськість, адже Віктор Ющенко демонструє таку свою відданість публічно, з`являючись на людях з усією своєю сім`єю. Родина для нього святе і можна було припустити, що будь-яке втручання у його сімейне життя викличе бурхливе заперечення з його боку. Така позиція є цілком справедливою і не може не викликати поваги, але лише в тому випадку, коли йдеться про звичайних громадян і навіть помітних бізнесменів, банкірів тощо. Коли ж громадянин стає політиком, а тим паче главою держави, то подобається йому це чи не подобається, але засоби масової інформації неодмінно стежитимуть за життям його і його близьких. Питання лише в тому, щоб вони не переступали грань пристойності і висвітлювали лише суспільно значимі аспекти приватного життя родини політика.

На перший погляд, справді нема про що говорити. Якщо Андрій Ющенко їздить на такій дорогій машині, то це його право. Тим більше, що Ющенко-старший далеко не бідна людина і може дозволити собі зробити такий подарунок синові. Та коли мова заходить про сина Президента країни, в якій значна частина населення живе за межею бідності, то в багатьох громадян може виникнути питання адекватності стандартів поведінки членів родини Президента загальному станові речей у країні. І навіть факт, що автомобіль не належить Андрієві Ющенку, а лише перебуває у нього в оренді, не тільки не знімає запитань, але й викликає нові.

19-річний студент працює на фірмі, за зарплатню, яка дозволяє йому орендувати не тільки таке авто, а ще й наймати приватну охорону. На думку його батька, це гроші невеликі. Можливо, вони невеликі за критеріями банкіра. А з точки зору рядового громадянина це мала б бути величезна зарплата. У нього неодмінно виникне інтерес: за які такі видатні заслуги молодший Ющенко отримує такі гроші? Якщо громадянинові не пояснити цього, то він засумнівається, а чи немає в цьому ознак корупції, чи не платять студентові таку зарплатню тільки тому, що він син глави держави?

А розповідь журналіста «УП» про те, що син Президента регулярно порушує правила дорожнього руху – то це вже не втручання у приватне життя. Особливо учасники Помаранчевої революції можуть поцікавитися: за що ж ми боролися? За те, щоб начальство і його оточення знову могло плювати на закони?

Боюся, що на ці та чимало інших запитань Президентові України доведеться відповідати ще довго, можливо, аж до виборів 2006 року. Повторюся: справа не тільки в голосах виборців, а й у моральному стані суспільства, на яке дуже часто робить посилання Президент України. Якщо суспільство переконається, що син морального Президента може дозволити собі вільно поводитися із законом, може отримувати зарплатню явно неадекватну його досвіду і вмінням, то це саме суспільство, у свою чергу, теж може наплювати на закон і мораль. При цьому авторові здається, що Віктор Ющенко, незважаючи на вчорашній прокол на прес-конференції, ще не втратив можливості вийти з халепи з плюсом, а не з мінусом.

Принагідно зазначу, що висвітлення приватного життя „коронованих осіб” та їхніх родичів є цілком природнім для демократичних країн Один з останніх прикладів – книжка американської журналістки Ен Герхарт (Ann Gerhart) „Ідеальна дружина”, яка розповідає про другу половину Президента США Джорджа Буша. Книжка побудована на тому, що у дружини глави американської держави реальні характеристики далеко не такі райдужні, як це подають піарники Білого Дому. Навряд чи ця книжка викликала захоплення в родині Бушів. Але судитися вони не стали. І сваритися з пресою також. Ймовірно, становище не дозволяє.

Ну а про скандал навколо амурних стосунків Біла Клінтона і Моніки Левінські – годі й говорити. Хоча, на перший погляд, та насолода, яку молода практикантка Білого Дому надавала своєму президентові, ніяк не могла позначитися на політичних рішеннях.

Ми до цього поки що не доросли.

Читайте також:

Президент готовий до дискусії з журналістами

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає журналістів та політиків вибачати один одного

БЕЗ ПОДВІЙНИХ СТАНДАРТІВ

Ющенко ледь не викинув телефон свого сина

Звернення Мирослави Гонгадзе та Сергія Шолоха до Президента України

ВИМОГА ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

Лист Віктора Ющенка до "Української правди"

Лубченко: Ющенко дал карт-бланш чиновникам, которые грубят журналистам

Особенности Украинской правды

Віктор Ющенко про скандал з сином: "Перед мордою того журналіста постав той рахунок, а потім піди в суд!"

Запитання «ТК»: - Протягом двох днів жоден iз телеканалів не повідомив своїх глядачів про скандал у зв'язку з публікацією „Української правди” щодо любові сина Ющенка до дорогих машин, ресторанів, винАндрій Ющенко, син Бога? Частина 2

Андрій Ющенко, син Бога?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
geocities,com/yuriylukanov/">ЮРІЙ ЛУКАНОВ, журналіст, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1383
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду