«Четверта влада» у затінку першої

1 Серпня 2005
1026

«Четверта влада» у затінку першої

1026
Прошу вважати цей текст підписом під вимогою до Президента Ющенка, бо швидкість збирання журналістських автографів останнім часом зменшилась… Аналізуючи скандал (саме скандал – жодне інше визначення не пасує до, на жаль, чергового протистояння нової влади та медіа), хочеться привернути увагу до двох аспектів, які поки що лишилися непоміченими для більшості спостерігачів.
«Четверта влада» у затінку першої
По-перше, чудову нагоду копнути «злочинну» владу втратила нова і стара опозиція. Ба більше, такий полум’яний противник Президента, як Нестор Шуфрич закинув… журналістам втручання в особисте життя Віктора Ющенка, а Дмитро Корчинський почав розмірковувати про «природнє» бажання вбити журналіста. Комуністи, за великим рахунком, промовчали, реакцію Віктора Януковича ніхто пригадати не може. Жодного тобі інформаційного приводу, жодного пікету під Секретаріатом Президента, жодного фонду підтримки журналістів! Випадково таку нагоду проґавити неможливо, значить, опозиційні політики знають щось, чого не розуміємо ми, журналісти.

А знають вони, швидше за все, зневажливе ставлення більшості населення країни до мас-медіа, до журналістської роботи як такої. Мене особисто вразили результати інтерактивного опитування на 5-му каналі в один із днів під час скандалу. «Просунутих», інтелектуальних глядачів каналу чесних новин запитали – «Чи варто Президенту вибачатись?» - і дві третини з тих, хто подзвонив, проголосували «проти». Якщо такі дані серед глядачів 5-го, то яким би був результат серед прихильників «Інтерa», про ТРК "Україна" боюсь навіть подумати?! Аналогічне враження - після відвідин численних Інтернет-форумів. Та й серед мого оточення більшість взагалі не розуміє – через що збурилися «журналюги»? Хтось розповідає про буцімто заздрощі від красивого життя президентського сина, хтось таки слідом за Ющенком-старшим бачить проплачений підступ щодо його родини…

Такі настрої в суспільстві відчули й деякі мої колеги (годі й казати, що скандал навколо штибу життя президентського сина вкотре довів відсутність цехової єдності серед українських журналістів). Якщо текст шановного, але невідомого широкому загалу Віталія Маргалика, де він всерйоз досліджував, чому Сергій Лещенко під час прес-конференції жував гумку, не викликав резонансу, то заяви та коментарі Ольги Герасим’юк, Миколи Вересня, Дмитра Тузова, Віктора Коваленка, тощо змушують замислитися – а чи всі журналісти у цій країні є журналістами? Тобто людьми, які переповідають новини, інформують суспільство, а не є пошукачами прихильності чергового багатія або представника влади. Чому мене не здивувало, що за три дні після заклику пані Герасим’юк «поставити крапку в цій історії» «Детектор медіа» повідомила, що її призначили генеральним продюсером телеканалу «1+1»? Яких іще призначень серед тих далекоглядних журналістів, хто не підписав заклик до Президента чекати? І ще питання – яких підручників з журналістської етики, яких редакційних кодексів бракує деяким моїм колегам щоб брутальність назвати брутальністю, неправду – брехнею?

І, наостанок – прошу вважати цей текст підписом під вимогою до Президента Ющенка, бо швидкість збирання журналістських автографів останнім часом зменшилась… Може, хтось вирішив, що інцидент вичерпано, і ми нарешті стали «четвертою владою»?

Читайте також:

Президент готовий до дискусії з журналістами

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає журналістів та політиків вибачати один одного

“The Independent” про скандал навколо сина Ющенка: «Влада в Україні просто перейшла від прорадянського олігархату новій еліті»

БЕЗ ПОДВІЙНИХ СТАНДАРТІВ

Ющенко ледь не викинув телефон свого сина

Звернення до Президента України

Журналісти вже навчилися поважати себе, але ще не вміють поважати свою країну

Запитaння „ТК”: Як ви оцінюєте реакцію Віктора Ющенка на публікації в «Українській правді» щодо його сина, Андрія? Поясніть вашу точку зору? Яка б реакція, на вашу думку, була б оптимальною – наявна чи якась інша?

Мыкола Вересень: Реакция журналистов на критику Ющенко слишком жесткая

ВИМОГА ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

Лист Віктора Ющенка до "Української правди"

Лубченко: Ющенко дал карт-бланш чиновникам, которые грубят журналистам

Особенности Украинской правды

ЮЩЕНКО ВЛАСНОРУЧ СТВОРИВ СОБІ ПРОБЛЕМУ

Віктор Ющенко про скандал з сином: "Перед мордою того журналіста постав той рахунок, а потім піди в суд!"

Запитання «ТК»: - Протягом двох днів жоден iз телеканалів не повідомив своїх глядачів про скандал у зв'язку з публікацією „Української правди” щодо любові сина Ющенка до дорогих машин, ресторанів, вин тощо. Як ви вважаєте, чому?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду