Юрчишин пояснив, як страхуватимуть людей, які працюють у Раді

Юрчишин пояснив, як страхуватимуть людей, які працюють у Раді

13 Серпня 2024
383

Юрчишин пояснив, як страхуватимуть людей, які працюють у Раді

383
Апарат ВР провів комунікації з представниками різних страхових компаній, і була обрана форма, яка дозволяє страхувати саме тих людей, які перебувають у приміщенні.
Юрчишин пояснив, як страхуватимуть людей, які працюють у Раді
Юрчишин пояснив, як страхуватимуть людей, які працюють у Раді

Голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповів, що коли обговорювали можливість повернення журналістів до роботи  в кулуарах Верховної Ради, то йшлося, що на певному етапі треба буде мати обов'язкове страхування. Про це він розказав у коментарі «Детектору медіа». 

«Коли були розмови про можливість повернення журналістів до роботи в кулуарах Верховної Ради, то ми обговорювали, що на певному етапі треба буде мати обов'язкове страхування. Щоб це не було додатковим фінансовим обмежувачем. Апарат ВР провів комунікації з різними представниками різних страхових компаній, і була обрана форма, яка дозволяє страхувати саме тих людей, які перебувають у приміщенні, саме тоді, коли вони перебувають у приміщенні. Ресурси для цього поки що планується взяти у наших міжнародних партнерів, але загалом сума є невеликою як на рік, тож буде можливість у цьому напрямку працювати, навіть якщо міжнародних коштів не буде. Хоча знову ж таки сподіваємося, що вдасться їх залучити», — сказав Юрчишин. 

За його словами, таке страхування не зовсім пов’язане із законопроєктом №11153 про страхування журналістів, який ухвалили в першому читанні 16 липня.

«Ні, це зовсім не пов'язано із законопроєктом, законопроєкт фактично вдосконалює регламентацію Національного банку щодо страхування журналістів. Він більше спрямований на те, щоб можна було залучати кошти як власне самої компанії, так і залучені кошти не лише на страхування апаратури, як це зараз відбувається, а і на страхування журналістів. Бо, наприклад, у Суспільного є величезна проблема, вони можуть застрахувати апаратуру, а стосовно власне персонального страхування є певні обмеження. І законопроєкт спрямований на вирішення системної цієї проблеми», — розповів Ярослав Юрчишин.

Він додав, що зі страхуванням людей, які перебувають у Верховній Раді, це не пов’язано.

«Це відносини господарські між, умовно кажучи, Апаратом Верховної Ради, самими журналістами, медіа, які їх представляють, і страховою компанією, тут ніяких нормативних рішень не треба. Це узгодження між сторонами страхування, і все. 

Усі парламентські журналісти, які працюють у парламенті, цю інформацію мають. Система побудована так, що хто в цей час перебуває в парламенті, той цю страховку фактично і має. Ті, хто перебувають у парламенті, вони за замовчуванням застраховані», — підкреслив голова Комітету з питань свободи слова.

На його думку,  законопроєкт про страхування журналістів за запитом Суспільного мовлення, який зараз готується до другого читання, можуть прийняти не раніше ніж у першій половині вересня. Наразі збирається табличка до другого читання.

Нагадаємо, 16 липня у Верховній Раді народні депутати у першому читанні ухвалили законопроєкт №11321 про посилення гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації. 

У цей день також прийняли за основу законопроєкт №11153 про страхування журналістів за запитом Суспільного мовлення. 

Читайте також: 

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
383
Читайте також
27.07.2023 11:26
Наталя Бурлаку, «Асоціація незалежних регіональних видавців Украї
1 598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду