У Грузії затримали азербайджанського журналіста Афгана Садигова

У Грузії затримали азербайджанського журналіста Афгана Садигова

4 Серпня 2024
2865

У Грузії затримали азербайджанського журналіста Афгана Садигова

2865
Азербайджанського журналіста Афгана Садигова затримали у Тбілісі 3 серпня. Його можуть екстрадувати до Азербайджану. Родина журналіста побоюється переслідувань на батьківщині.
У Грузії затримали азербайджанського журналіста Афгана Садигова
У Грузії затримали азербайджанського журналіста Афгана Садигова

Азербайджанського журналіста Афгана Садигова затримали в Тбілісі з метою екстрадиції на батьківщину.

Про це пише грузинська служба Радіо Свобода.

Афган Садигов, який керує новинним виданням Azel.TV, заявив, що йому та його родині не дозволили залишити Грузію. Зокрема 18 липня Садигов повідомив, що йому не дали полетіти до Туреччини з аеропорту Тбілісі. За його словами, правоохоронці сказали, що з його паспортом виникла «якась проблема» і «він може тільки повернутися до Баку».

У родині Садигових кажуть, що поїхали з Азербайджану, побоюючись репресій. Подружжя живе у Тбілісі з 2023 року разом із двома своїми дітьми 10 та 15 років.

У листопаді 2020 року Афгана Садигова було засуджено в Азербайджані до семи років в'язниці. Слідство стверджувало, що він нібито вимагав у державних чиновників гроші під загрозою публікації компромату.

У 2020 році, після того, як Садигова засудили до семи років ув'язнення, Комітет захисту журналістів вимагав його звільнити і назвав звинувачення проти нього сфабрикованими. У травні 2022 року Садигова помилували.

Афган Садигов вважає себе колишнім політв'язнем, каже, що його досі переслідують за його діяльність.  

«Наказ Ільхама Алієва (президент Азербайджану — ред.) виконано», — написала дружина Садигова після його затримання.

Пару тижнів тому Афган Садигов заявив Радіо Свобода, що він боїться, що, попри те, що на даному етапі проти нього в Азербайджані не порушено жодної кримінальної справи, влада Азербайджану може «знову взятися за справу» і вимагати його повернення у влади Грузії.

Нагадаємо, наприкінці листопада та на початку грудня 2023 року в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів. Деяким з них загрожує до восьми років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у «контрабанді іноземної валюти». 

У квітні 2024 року президент Азербайджану Ільхам Алієв на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем відкинув критику щодо арештів журналістів. Він вважає, що доступ громадян до інтернету в країні свідчить про те, що свобода преси забезпечена.

Фото: Афган Садигов/Facebook.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2865
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду