Євросоюз закликав Азербайджан звільнити незаконно затриманих журналістів та активістів

Євросоюз закликав Азербайджан звільнити незаконно затриманих журналістів та активістів

21 Грудня 2023
733
21 Грудня 2023
20:05

Євросоюз закликав Азербайджан звільнити незаконно затриманих журналістів та активістів

733
На думку речника ЄС, нещодавні затримання можуть свідчити про згортання простору для незалежної журналістики та обмеження свободи слова.
Євросоюз закликав Азербайджан звільнити незаконно затриманих журналістів та активістів
Євросоюз закликав Азербайджан звільнити незаконно затриманих журналістів та активістів

Євросоюз занепокоєний затриманням в Азербайджані групи журналістів та громадських активістів, що може свідчити про згортання простору для незалежної журналістики та суперечить міжнародним зобов’язанням країни. Відповідну заяву речника ЄС опублікували 21 грудня на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Права людини, включно з фундаментальними правами та верховенством права, є важливими елементами у відносинах між Азербайджаном і Європейським Союзом. У цьому контексті нещодавні свавільні затримання журналістів Ульві Гасанлі, Севінджа Вагіфкізі, Махаммада Кекалова, Азізи Оруджової, Руфата Мурадлі, Наргізи Абсаламової, Теймура Керімова, Ібрагіма Гумбатова, а також Хафіза Бабали викликають серйозне занепокоєння щодо звуження простору для незалежної журналістики та обмеження свободи висловлювань в Азербайджані, що суперечить його міжнародним зобов’язанням», — ідеться в заяві.

Європейський Союз нагадав про арешт правозахисника Ільхаміза Гулієва та опозиційного політика Тофіка Ягублу, а також продовження попереднього ув’язнення для вченого й активіста Губада Ібадоглу та громадського активіста Бахтіяра Гаджієва.

«Європейський Союз закликає Азербайджан звільнити тих, хто були заарештовані за реалізацію своїх фундаментальних прав, забезпечити вільний та безперешкодний простір для незалежної журналістики та для свободи висловлювань. Європейський Союз, як і раніше, прагне продовжувати діалог та співпрацю з Азербайджаном у сфері прав людини», — додали у зверненні.

Нагадаємо, за даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», наприкінці листопада та на початку грудня в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів. Серед них четверо працівників незалежного видання Abzas Media — редакторка Севіндж Ваґіфкізі та журналісти Ульві Гасанлі, Магаммад Кекалов і Нарґіз Абсаламова.

Гасанлі та Ваґіфкізі загрожує до восьми років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у «контрабанді іноземної валюти». 

«Репортери без кордонів» (RSF) закликали негайно звільнити працівників Abzas Media.

13 грудня поліція Азербайджану також затримала редактора економічного відділу інформаційного агентства Turan Хафіза Бабалі, який займається журналістськими розслідуваннями фактів корупції у владі Азербайджану. Затримання медійника пов'язують з тією ж справою про так звану контрабанду валюти, за якою раніше заарештували керівників Abzas Media.

Варто зауважити, що Азербайджан нині посідає 151-ше місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік.

Фото: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
733
Читайте також
20.05.2023 12:00
Наталя Беліцер
для «Детектора медіа»
4 375
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду