Експертку ІМІ Ірину Земляну заочно заарештували у Москві

Експертку ІМІ Ірину Земляну заочно заарештували у Москві

10 Березня 2024
760
10 Березня 2024
17:39

Експертку ІМІ Ірину Земляну заочно заарештували у Москві

760
У лютому 2024 року її внесли до списку «терористів та екстремістів».
Експертку ІМІ Ірину Земляну заочно заарештували у Москві
Експертку ІМІ Ірину Земляну заочно заарештували у Москві

Басманний районний суд Москви заочно заарештував медіаекспертку й тренерку з безпеки Інституту масової інформації Ірину Земляну, повідомляє російське видання «Медиазона». Рішення про заочний арешт суд ухвалив ще 4 березня.  

Як розповіла «Детектору медіа» Ірина Земляна, ця фейкова справа впливає на її життя:

«Вся складність моєї ситуації полягає в тому, що ніхто не знає, як далеко може зайти росія в своїй "охоті на відьом". Тому я перебуваю в такій планомірній травлі, в якій вони мене намагаються тримати. Цей кейс вже вплинув на моє життя, адже я змушена переховуватися майже два роки і невідомо, скільки ще треба. Я не можу поїхати додому (в Україну), побачити батьків та рідних, не можу ідинтифікувати себе, як українка. Всі мої професійні публічні виступи чи тренінги доводиться не анонсувати, тільки по факту розказувати. Це все дуже важко. На разі ми з моїми адвокатами подаємо запит до Інтерполу, щоб зрозуміти, на якому етапі там моя справа, повний перелік обвинувачень та інші деталі, оскільки всю інформацію щодо цього ми отримуємо тільки з медіа. В залежності від відповіді, ми будемо планувати деталі мого захисту», - каже Земляна.

Нагадаємо, в лютому 2024 року в Росії експертку ІМІ внесли до списку «терористів та екстремістів», а в листопаді 2022 року Росія оголосила Земляну в розшук. Там проти неї відкрили кримінальну справу нібито через «напад на людину, яка користується міжнародним захистом, з метою провокації війни». Йдеться про російського посла Сергія Андрєєва у Варшаві (Польща). Ірина зазначає, що вона не вчиняла нападу.

Акція відбулася 9 травня  2022 року, під час покладання квітів послом Росії у Варшаві. Тоді Земляна хотіла облити себе штучною кров’ю на знак протесту проти війни в Україні. Рідина, що була буряковим соком, потрапила також на російського посла.

Після акції польська поліція затримала Ірину Земляну та провела її до автозаку,  записала особисті дані активістки і відпустила.

Невдовзі Ірина Земляна звернулася до польської поліції через погрози, що надходили їй після акції 9 травня. Її персональні дані, включно з номером паспорта, телефону, адресою в Україні, електронною поштою, всіма акаунтами в соцмережах, були викладені в російські телеграм-канали із закликом її «знищити». Земляну внесли до російської бази «воєнних злочинців».

Своєю чергою Польща розслідувала справу щодо погроз життю Земляної від росіян та інших. 

У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура заморозила слідство в справі про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою. 

Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за заявою Земляної після інциденту у Варшаві з російським послом. Згодом Шевченківське управління поліції Головного управління Нацполіції в Києві закрило кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих її даних. Проте суд зобовʼязав відновити розслідування.

Водночас в Інтерполі донині не визначилися, чи оголошувати Земляну в міжнародний розшук за поданням Росії, чи ні, відзначають в Інституті масової інформації.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду