Російські медіа та низка українських видань поширили кремлівський фейк про Ірину Земляну

Російські медіа та низка українських видань поширили кремлівський фейк про Ірину Земляну

11 Березня 2024
2483
11 Березня 2024
18:30

Російські медіа та низка українських видань поширили кремлівський фейк про Ірину Земляну

2483
Видання опублікували новину про арешт медіаекспертки з неперевіреною інформацією про те, що вона начебто облила буряковим соком посла РФ у Варшаві 2022 року. Сама Ірина Земляна неодноразово заявляла про непричетність до інциденту. Про це також свідчать фото й відео з акції та рішення польського суду.
Російські медіа та низка українських видань поширили кремлівський фейк про Ірину Земляну
Російські медіа та низка українських видань поширили кремлівський фейк про Ірину Земляну

Російські видання «Медіазона» та «Медуза» в новині про арешт експертки ІМІ Ірини Земляної поширили фейкову інформацію Кремля про те, що вона нібито облила буряковим соком російського посла у Варшаві у 2022 році. Згодом неперевірену інформацію з російських ресурсів передрукувала низка українських медіа, повідомив ІМІ.

Коментуючи новину про свій арешт у Росії, Ірина Земляна нагадала, що неодноразово публічно заявляла про те, що не обливала російського посла, хоч і брала участь в акції до 9 травня 2022 року у Варшаві. Про це свідчать фото та відео з того дня в мережі, а також рішення польського суду про невинуватість української медіаекспертки.

Скриншот ІМІ про Ірину Земляну із сайту «Медіазони»

Неперевірену інформацію також опублікували українські медіа, зокрема «Радіо Свобода», «Укрінформ», «Еспресо», «Телеграф», «Главком», «Гордон», «Галицький кореспондент» та інші. За словами експертки ІМІ, жодне видання не звернулося до неї по коментар про цю ситуацію.

Скриншот ІМІ

«Ця ситуація яскраво показала, що ми повинні перевіряти інформацію з російських джерел, навіть якщо це так звані хороші росіяни. Мене, як медіаекспертку, окремо дуже засмутило, що українські медіа вчергове некритично поставилися до джерел і поширили російський фейк. В результаті вони ретранслювали кремлівські сфальсифіковані обвинувачення проти мене та російський фейк про те, що я облила посла РФ у Польщі буряковим соком. Я цього не робила! На жаль, ніхто не звернувся по коментар до мене. Всі новини написано виключно з російських джерел, так званих хороших руських, яких, як ми знаємо, не існує», — сказала ІМІ Ірина Земляна.

Нагадаємо, напередодні російське видання «Медіазона» повідомило, що Басманний районний суд Москви 4 березня заочно заарештував Ірину Земляну в справі про начебто напад на людину, яка користується міжнародним захистом, з метою провокації війни. 

У розмові з «Детектором медіа» Земляна розповіла, що ця фейкова справа безпосередньо впливає на її життя, адже вона змушена переховуватися вже майже два роки. Наразі спільно з адвокатами медіаекспертка подає запит до Інтерполу, щоб з'ясувати всі деталі її справи та надалі планувати захист.

У лютому 2024 року в Росії експертку ІМІ внесли до списку «терористів та екстремістів», а в листопаді 2022 року Росія оголосила Земляну в розшук. Там проти неї відкрили кримінальну справу нібито через «напад на людину, яка користується міжнародним захистом, з метою провокації війни». Йдеться про російського посла Сергія Андрєєва у Варшаві (Польща).

Акція відбулася 9 травня  2022 року, під час покладання квітів послом Росії у Варшаві. Тоді Земляна хотіла облити себе штучною кров’ю на знак протесту проти війни в Україні. Рідина, що була буряковим соком, потрапила також на російського посла.

Після акції польська поліція затримала Ірину Земляну та провела її до автозаку,  записала особисті дані активістки і відпустила.

Невдовзі Ірина Земляна звернулася до польської поліції через погрози, що надходили їй після акції 9 травня. Її персональні дані, включно з номером паспорта, телефону, адресою в Україні, електронною поштою, всіма акаунтами в соцмережах, були викладені в російські телеграм-канали із закликом її «знищити». Земляну внесли до російської бази «воєнних злочинців».

Своєю чергою Польща розслідувала справу щодо погроз життю Земляної від росіян та інших. 

У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура заморозила слідство в справі про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою. 

Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за заявою Земляної після інциденту у Варшаві з російським послом. Згодом Шевченківське управління поліції Головного управління Нацполіції в Києві закрило кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих її даних. Проте суд зобовʼязав відновити розслідування.

Колаж: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2483
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду