Кількість журналістів, які загинули у 2023 році, — найбільша за останнє десятиліття

Кількість журналістів, які загинули у 2023 році, — найбільша за останнє десятиліття

4 Січня 2024
1025

Кількість журналістів, які загинули у 2023 році, — найбільша за останнє десятиліття

1025
До 140 загиблих медійників правозахисники віднесли й двох російських пропагандистів, убитих в Україні.
Кількість журналістів, які загинули у 2023 році, — найбільша за останнє десятиліття
Кількість журналістів, які загинули у 2023 році, — найбільша за останнє десятиліття

У 2023 році під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 140 журналістів. Про це повідомила правозахисна організація Press Emblem Campaign (PEC), яка відстоює права журналістів. Минулий рік став найбільш смертоносним для медійників за останнє десятиріччя.

За підрахунками організації, 90 журналістів загинули на Близькому Сході, 20 — у Латинській Америці, 12 — в Азії, 11 — в Африці, чотири — в Європі, три — у Північній Америці.

За межами Сектора Гази було вбито 59 журналістів у 27 країнах. У Мексиці вбили девʼятьох журналістів, а в Гватемалі — пʼятьох.

Чотири журналісти загинули під час війни в Україні. У квітні 2023 року в Херсоні внаслідок російської атаки загинув фіксер видання La Repubblica Богдан Бітік, у травні біля Бахмуту — французький журналіст Арман Солдін.

Ще двоє загиблих в Україні, яких PEC називає «російськими журналістами», насправді є російськими пропагандистами. Йдеться про Бориса Максудова, який зазнав смертельного поранення від удару дрона на окупованій частині Запорізької області в листопаді 2023 року, і про Ростислава Журавльова, якого було вбито ще в липні 2023 року під час обстрілу в Пʼятихатках Запорізької області.

Тоді ЮНЕСКО та Міжнародна федерація журналістів поширили заяви, де назвали Журавльова, працівника кремлівської інформаційної агенції «РИА Новости», «14-м журналістом, що загинув з початку війни в Україні, з 24 лютого 2022 року», і закликали невідкладно розслідувати його загибель. У відповідь українські журналісти і медійні організації, учасники Медіаруху, закликали міжнародні організації не плутати журналістів з пропагандистами — активними учасниками російської агресії проти України.

За останні десять років (з 2014 до 2023), за підрахунками PEC, у світі вбили 1 147 працівників медіа — це в середньому 2,2 на тиждень. Організація включила до своєї статистики всіх загиблих журналістів, незалежно від того, чи була їхня смерть повʼязана з професійною діяльністю, чи ні.

Як повідомлялося, згідно з даними Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, який здійснює Інститут масової інформації, з початку російсько-української війни, в період із 2014-го до 2023 року, загинули 75 медійників.

Читайте також:

Фото: PEC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1025
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду