Пішов із життя співзасновник студії анімації «Червоний собака» Сергій Мельніченко

Пішов із життя співзасновник студії анімації «Червоний собака» Сергій Мельніченко

18 Квітня 2023
2537
18 Квітня 2023
17:14

Пішов із життя співзасновник студії анімації «Червоний собака» Сергій Мельніченко

2537
Серед його режисерських анімаційних фільмів — «Чудове чудовисько», «Дівчинка з риб’ячим хвостом», «Маланка».
Пішов із життя співзасновник студії анімації «Червоний собака» Сергій Мельніченко
Пішов із життя співзасновник студії анімації «Червоний собака» Сергій Мельніченко

Пішов із життя український аніматор, співзасновник студії анімації «Червоний собака» Сергій Мельніченко. Про це студія повідомила на своїй фейсбук-сторінці. Також цю інформацію підтвердила партнерка та співзасновниця «Червоного собаки» Олена Голубєва, уточнивши, що причиною смерті стала серцева недостатність.

«Вдячна за безмежний талант, ти був наче спалах в моєму житті — осяював його, іноді до опіків. Тебе можна було або обожнювати, або ненавидіти, але байдужим ти точно нікого не залишав. Кажуть, ті хто помирають перед Пасхою, потрапляють до раю. Ти був атеїстом, але я впевнена, що якщо це так, то в раю всі почнуть робити анімацію», — написала на своїй сторінці у фейсбуці Олена Голубєва. 

Сергій Мельніченко навчався у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого у майстерні Євгена Сивоконя. 

У 2005 році разом із Оленою Голубєвою заснував студію анімації «Червоний собака» спочатку як навчальну. З 2012 року студія стала виробничою.

У 2013 році як режисер-постановник і оператор створив свій дебютний 15-хвилинний анімаційний фільм «Дівчинка із риб’ячим хвостом», який вперше в Україні зробили в стерео 3D. 

Картина брала участь у національному конкурсі кінофестивалю «Молодість» у 2014 році, де отримала Приз глядацьких симпатій. Також стрічку показали у 2014 році під час київського кінофестивалю «Відкрита Ніч», де нагородили як найкращий анімаційний фільм. Крім цього, стрічка «Дівчинка» брала участь у конкурсі міжнародного кінофестивалю в Оттаві та здобула там спеціальну відзнаку у категорії «Найкраща анімація для дітей».

У 2020 році вийшов повнометражний анімаційний фільм «Віктор-Робот», до створення якого Сергій долучився як директор із виробництва та співпродюсер. Того ж року стрічка отримала приз глядацьких симпатій 11-го Одеського міжнародного кінофестивалю й була визнана Найкращим анімаційним фільмом за версією 3-ї Національної премії кінокритиків «Кіноколо».

Крім цього, Сергій Мельніченко створив авторські режисерські кліпи для пісень гурту «Воплі Відоплясова».

Під керівництвом Сергія було створено понад 20 короткометражних анімаційних фільмів і один повнометражний. 

Сергій був аніматором, креативним продюсером, оператором, режисером, сценаристом, художником-постановником, директором із виробництва. Також під час роботи на студії «Червоний собака» багато часу приділяв освіті аніматорів-початківців, а ще був викладачем із комп’ютерних технологій виробництва у аніматорів у КНУТіТБ їм. Карпенко-Карого.

Колеги Сергія Мельніченка згадують про його талант і харизму. «Ми були знайомі по роботі. Я писав сценарії та захищав на пітчингах кілька проєктів студії. Найбільше мені в Сергієві запам'яталися очі, які завжди горіли темним вогнем. Злим, але не лихим, а азартним, творецьким, з жагою створення чогось із нічого against all odds.

Саме цей драйв, який відчувався не лише в погляді, а й у голосі, в усій його фігурі, був шаленим і первозданним рушієм студії, який Олена Голубєва якимось дивом змогла приборкати й направити в потрібне русло», — написав Дмитро Шостак.

Прощання із Сергієм Мельніченком відбудеться у Києві на вул.Байковій, 16 20 квітня о 13:30.

«Детектор медіа» висловлює щирі співчуття рідним і близьким Сергія.

Фото надала Олена Голубєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2537
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду