Представництво президента в Криму засудило вирок журналісту Аметову

Представництво президента в Криму засудило вирок журналісту Аметову

29 Грудня 2022
1054

Представництво президента в Криму засудило вирок журналісту Аметову

1054
Ернеса Аметова засудили до 11 років ув'язнення в колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності.
Представництво президента в Криму засудило вирок журналісту Аметову
Представництво президента в Криму засудило вирок журналісту Аметову

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило злочинний вирок російського суду щодо громадянського журналіста з Криму Ернеса Аметова. Про це йдеться у заяві відомства.

«Держава-терорист продовжує порушувати права людини в окупованому Криму, незаконно переслідуючи та утримуючи громадян України. Представництво засуджує та не визнає злочинний вирок проти представника кримськотатарського народу Ернеса Аметова. Він, як і інші незаконно ув’язненні Росією, має бути звільнений», — йдеться у заяві.

У представництві додали, що «свобода та безпека наших людей можлива лише після деокупації Кримського півострова».

Сьогодні, 29 грудня, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону переглянув виправдувальний вирок цивільному журналістові з Криму Ернесу Аметову і присудив йому 11 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Крім того, Аметову після звільнення заборонили покидати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування і покидати свій будинок з 22 до 6 години без згоди Федеральної служби виконання покарань Росії.

«Я — вірянин і приймаю свою долю. Я хочу сказати, що якби те, що відбувається тут, було б не до вподоби Господу, цього б не відбувалося. Значить, така Його воля. Я підкоряюся, будь-який Твій вирок буде справедливим. Але я відкидаю ті неправдиві звинувачення, які пролилися на мене, і хочу сказати: сьогодні ви вершите свій суд, а Господь нехай вершить свій. Дякую», — сказав Аметов після винесення незаконного вироку.

Раніше російська прокуратура вимагала для Ернеса Аметова 18,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його звинувачували в участі в терористичній організації (частина 2 статті 205.5 КК Росії) та в підготовці до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30, стаття 278 КК Росії).

Арештували Ернеса Аметова 11 жовтня 2017 року у Бахчисараї разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір'яєвим та Меметом Беляловим після обшуків у Криму.

Усі вони є членами організації «Кримська солідарність» — об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримцям, які зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів. За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», що заборонена з 2003 року в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн.

Під час трьох років слідства та судових розглядів Аметов перебував у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону. У 2020 році громадянського журналіста виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не лише в Криму, а й на території Російської Федерації. Однак 11 квітня Аметова викликали на попереднє слухання щодо повторного розгляду справи.

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Фото: «Кримська солідарність»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1054
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду