Журналісти вимагають негайно повернути акредитацію медіа, які висвітлювали події в Херсоні

Журналісти вимагають негайно повернути акредитацію медіа, які висвітлювали події в Херсоні

14 Листопада 2022
13228
14 Листопада 2022
11:25

Журналісти вимагають негайно повернути акредитацію медіа, які висвітлювали події в Херсоні

13228
Медіарух: Комунікаційні структури МО, які не спромоглися побудувати механізм допуску журналістів, вирішили просто заборонити абсолютно всім журналістам працювати, посилаючись на небезпеку перебування у щойно звільненому місті.
Журналісти вимагають негайно повернути акредитацію медіа, які висвітлювали події в Херсоні
Журналісти вимагають негайно повернути акредитацію медіа, які висвітлювали події в Херсоні

Українські та іноземні журналісти і медійні організації вимагають від влади вжити негайних заходів, щоб розв’язати конфліктну ситуацію, викликану неефективністю та непрофесіоналізмом комунікаційних структур Міністерства оборони, зокрема Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня. 

Про це йдеться у заяві, яка адресована президенту України Володимиру Зеленському, головнокомандуючому Збройних сил України Валерію Залужному та міністру оборони України Олексію Рєзнікову.

Зокрема, від влади вимагають повернути акредитацію українським та зарубіжним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні та у яких її, згідно з повідомленнями Генштабу, через це забрали.

Крім того, журналісти вимагають провести внутрішнє розслідування «непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК Південь і загалом комунікаційного сектору Міністерства оборони України, і прийняти відповідні кадрові рішення». 

«Прибрати зайву і недієву бюрократію, зокрема, непотрібні документи й узгодження, впроваджені Об’єднаним координаційним пресцентром Сил оборони півдня. В журналістів вже є акредитація МО, яка є офіційним дозволом на роботу. Додаткові документи і дозволи, які до того ж застосовуються непрофесійно і вибірково, ускладнюють роботу журналістів і негативно відбиваються на висвітленні найважливіших подій в Україні для української і світової аудиторії», — йдеться у заяві. 

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви медійників.  

Ми, українські й іноземні журналісти та медійні організації, вимагаємо вжити негайних заходів, щоб розв’язати конфліктну ситуацію, викликану неефективністю та непрофесіоналізмом комунікаційних структур Міністерства оборони, зокрема Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня. 

Репортажі українських і закордонних журналістів, зроблені у звільненому Херсоні, стали величезним вкладом у нашу перемогу. Весь світ облетіли кадри колег із CNN, SkyNews та інших провідних іноземних та українських медіа. Вони засвідчили радість, із якою херсонці зустрічають українську армію, спростовуючи тим самим брехню російської пропаганди. Їхні матеріали є також надважливими документами української історії, яка твориться зараз. 

Натомість комунікаційні структури МО, які не спромоглися побудувати механізм допуску журналістів, вирішили просто заборонити абсолютно всім журналістам працювати, посилаючись на небезпеку перебування у щойно звільненому місті. 

Нагадаємо, що професійні журналісти, які отримали офіційну акредитацію МО, мають відповідні навички, пройшли числені тренінги, мають міжнародні сертифікати з безпеки і величезний досвід роботи на передовій. 

Ті українські та зарубіжні журналісти, які потрапили до Херсона, не виконавши всіх вимог Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня, сьогодні позбавлені акредитації та більше не зможуть висвітлювати події на передовій та у прифронтовій зоні, а зарубіжні кореспонденти, можливо, взагалі не працюватимуть в Україні. 

Провал у розумінні особливостей роботи журналістів на війні і небажання створити рівні і прозорі правила роботи вилився у створення інформаційної напруги і комунікаційну кризу. Намагання заборонити все не просто не працює — воно шкодить нашій країні. А ті, хто шукають простих рішень, породжують складні проблеми. 

Ми вимагаємо:

  • Негайно повернути акредитацію нашим українським і зарубіжним колегам, які висвітлювали події в Херсоні та яких її, згідно з повідомленнями Генштабу, через це забрали;
  • Провести внутрішнє розслідування непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК Південь і загалом комунікаційного сектору Міністерства оборони України, і прийняти відповідні кадрові рішення. 
  • Побудувати рівні та прозорі правила роботи і допуску журналістів і відмовитись від вибіркового підходу.
  • Перестати агресивно атакувати медійників і почати з ними співпрацювати. Залучити до роботи комунікаційних органів МО професіоналів, які розуміються на особливостях роботи журналістів і здатні побудувати якісну комунікацію.
  • Прибрати зайву і недієву бюрократію, зокрема, непотрібні документи й узгодження, впроваджені Об’єднаним координаційним пресцентром Сил оборони півдня. В журналістів вже є акредитація МО, яка є офіційним дозволом на роботу. Додаткові документи і дозволи, які до того ж застосовуються непрофесійно і вибірково, ускладнюють роботу журналістів і негативно відбиваються на висвітленні найважливіших подій в Україні для української і світової аудиторії. 
  • Припинити необґрунтоване перешкоджання роботі журналістіві і ставитись до них із повагою, розуміючи їхні потреби та місію. Світ дізнається про війну і співпереживає Україні зокрема й  завдяки роботі наших українських і закордонних колег. 
  • Докласти всіх зусиль, аби професійні медіа могли оперативно і безперешкодно виконувати свою роботу.

Заяву підтримали:

  1. Медіарух;
  2. Центр прав людини ZMINA;
  3. Texty.org.ua;
  4. Команда hromadske;
  5. Фундація Суспільність;
  6. Команда видання «Рубрика»;
  7. Редакція «Українського Тижня»;
  8. Редакція «Ґрати»;
  9. ГО «Платформа прав людини»;
  10. Команда ГО «Львівський медіафорум»;
  11. ГО «Об'єднання Толока» (Студія Толока);
  12. Редакція інтернет-видання «Волинь Online»;
  13. Інформаційне агентство «Свої. Кривий Ріг»;
  14. Маринюк Андрій, головний редактор АІА «Гал-інфо»;
  15. Дмитро Ларін, УП;
  16. Галина Єреміца, журналістка, Чернівці;
  17. Олена Демченко, Могилянська школа журналістики;
  18. Ангеліна Страшкулич, кореспондентка «Укрінформу»;
  19. Дмитро Галко, військовий кореспондент;
  20. Роман Кабачій, медіаексперт, журналіст і публіцист;
  21. Олександра Єфименко, українська кореспондентка-фрілансерка;
  22. Карноза Костянтин, фіксер для іноземних медіа;
  23. Тарас Дудей, ведучий новин ТАВР МЕДІА;
  24. Артем Лисак, журналіст, продюсер Sky News;
  25. Олександр Хоменко, фотожурналіст-фрілансер;
  26. Інформаційна агенція «Останній Бастіон»;
  27. Андрій Дубчак, голова інформаційного агентства «Donbas Frontliner»;
  28. Оксана Парафенюк, фотожурналістка-фрілансерка;
  29. Ольга Гужва, медіаексперт;
  30. Антон Скиба, фотожурналіст The Globe and Mail;
  31. Карноза Костянтин, фіксер для іноземних медіа;
  32. Олег Булашев, редактор «Кременчуцької газети»;
  33. Ольга Скороход, журналістка Цензор.НЕТ;
  34. Володимир Торбіч, Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада»;
  35. Наталія Кравчук, фотограф «НВ»;
  36. Марія Варєнікова, журналістка фрілансерка, співпрацює The New York Times;
  37. Антон Кудінов, фіксер;
  38. Сергій Мединський, військовий журналіст на пенсії, член Національної спілки журналістів України;
  39. Ігор Ткачов, AFP;
  40. Дарія Гірна, журналістка, проєкт «Обличчя Незалежності»;
  41. Анна Мурликіна,  головний редактор сайту Маріуполя 0629.com.ua;
  42. Єлизавета Козленко, Народ Військо;
  43. Ольга Булковська, головна редакторка «Першого каналу соціальних новин» (Луцьк);
  44. В’ячеслав Павленко, незалежний кореспондент газети «Медіа простір»;
  45. Тетяна Щербатюк, онлайн-видання I-VIN.INFO, Вінниця;
  46. Юрій Шивала, репортер радіо «Львівська хвиля»; фіксер, продюсер The New York Times, France24 та RND.de;
  47. Іван Захаренко, фільммейкер «Маланка Студіоз» та фіксер іноземних медіа;
  48. Інна Варениця, фрілансерка, відеожурналістка і продюсерка;
  49. Андрій Погорілий, журналіст, продюсер Sky News;
  50. Максим Михайленко, Марина Ковальчук Newsky.com.ua;

Заява відкрита для підписів. Для долучення свого підпису, просимо надіслати зголошення про підтримку Заяви української медіаспільноти на пошту info@detector.media у форматі Ім’я/Прізвище/Організація(медіа).

Довідково: Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом доєдналися «Букви», інші організації та окремі журналісти – загалом понад 70 учасників. 

16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Зараз триває об’єднавчий процес двох ініціатив. Повний список членів оновленої організації буде відкритим одразу після формалізації Медіаруху. Наразі ініціатори руху розробляють правила роботи організації, її оргструктуру та внутрішні положення.

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13228
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
бандерівець
500 дн. тому
журнолизди придурочні, воєнний стан, прифронтова зона!!!! мордяки позакривали .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду