Редакція The Kyiv Independent завдяки краудфандингу зібрала 1 мільйон 600 тисяч фунтів

Редакція The Kyiv Independent завдяки краудфандингу зібрала 1 мільйон 600 тисяч фунтів

28 Жовтня 2022
829

Редакція The Kyiv Independent завдяки краудфандингу зібрала 1 мільйон 600 тисяч фунтів

829
У жовтні The Kyiv Independent мав більше 8000 патронів. Зараз видання має повну редакційну і фінансову незалежність.
Редакція The Kyiv Independent завдяки краудфандингу зібрала 1 мільйон 600 тисяч фунтів
Редакція The Kyiv Independent завдяки краудфандингу зібрала 1 мільйон 600 тисяч фунтів

Головна редакторка The Kyiv Independent Ольга Руденко в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомила, що завдяки краудфандингу через GoFundMe редакції вдалося зібрати 1 мільйон 600 тисяч фунтів.

«На самому початку, торік, ми провели невеличку кампанію. Ставили за мету запуск сайту і ще деякі витрати, хотіли зібрати 10 чи 15 тисяч фунтів. Мета була не дуже велика, але ми хотіли щось швидко успішно зробити. І побачили, що у нас є підтримка людей», – каже Руденко.

Коли почалося масштабне  вторгнення Росії, редакція продовжила цей збір, поширивши його у соцмережах.

«У нас тоді був дуже сильний сплеск. Приміром, у понеділок перед вторгненням наш твітер мав 30 тисяч підписників, а за кілька днів після вторгнення вже був мільйон. І зараз у нас 2,2 мільйона. Це найбільший твітер медіа в Україні, думаю. Плюс, наприклад, у нашого журналіста Іллі Пономаренка понад 1,2 мільйона підписників у твітері. Ще у декількох по 200 тисяч і більше. Тобто у нас колективно велика платформа у твітері. Ми поширювали оголошення про збір грошей через соцмережі, які зростали. І з того часу на GoFundMe ми зібрали 1 мільйон 600 тисяч фунтів», – каже головна редакторка.

В кампанії на GoFundMe найбільша пожертва була 50 тисяч фунтів. Вона була анонімна, але через кілька Руденко дізналася, хто це. І ця людина не хоче розголосу.

Руденко додала, що з цієї суми ще платитимуться податки, але все одно це великі гроші. 

Станом на 25 жовтня The Kyiv Independent мав більше 8000 патронів і 75 тисяч доларів брутто на місяць. Зараз понад 90% патронів — іноземці.

«Ми прописали п’ять рівнів членства з внесками 5; 10; 30; 50 і 100 доларів на місяць. Середній чек — 10 доларів. Є невелика кількість людей, які платять 100 доларів на місяць. Ми підійшли до оформлення членства старанно, багато це обговорювали. Якщо ви зайдете на Patreon і почитаєте сторінки різних медіа, то побачите, що деякі українські медіа продумано підійшли до цього. А хтось написав, як відчіпне. Ми розуміли, що це наше майбутнє, тому постаралися». 

Однак кожного місяця кілька сотень людей скасовують підтримку: хтось скасовує передплату, у когось картка не проходить. Руденко нагадала, що до повномасштабного вторгнення у  редакції було менше тисячі патронів.  

Також редакція розвиває напрямок нативної реклами, є кілька проєктів з ІТ-компаніями.  

Більшість витрат редакції — це зарплата, адже за словами Руденко, орендований офіс відносно дешевий: «Є ще витрати на відрядження. Маркетингові витрати зростають. Також оплачуємо тренінги для команди. Потроху закупаємо техніку, почали робити відеоконтент: промацуємо, що ми хочемо робити у напрямку відео». 

Англомовне видання The Kyiv Independent заснували у листопаді 2021 року колишні журналісти Kyiv Post після того, як власник медіа Аднан Ківан де-факто закрив видання. 

The Kyiv Independent очолила колишня заступниця головного редактора Kyiv Post Ольга Руденко, гендиректоркою нового видання стала Дарина Шевченко.

Видання The Kyiv Independent зареєструвалося як британська компанія. Медіаконсалтинговій компанії Jnomics належить 40% The Kyiv Independent, 60% — у власності редакції.

Фото: Костянтин Чернічкін/The Kyiv Independent 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
829
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду