«МедіаЧек»: У новині про антисемітське висловлювання Ірини Фаріон видання «Терміново» порушило Кодекс етики

«МедіаЧек»: У новині про антисемітське висловлювання Ірини Фаріон видання «Терміново» порушило Кодекс етики

22 Лютого 2022
4501

«МедіаЧек»: У новині про антисемітське висловлювання Ірини Фаріон видання «Терміново» порушило Кодекс етики

4501
Видання мало підстави цитувати політикиню, але не пояснило, що не так із її висловлюванням.
«МедіаЧек»: У новині про антисемітське висловлювання Ірини Фаріон видання «Терміново» порушило Кодекс етики
«МедіаЧек»: У новині про антисемітське висловлювання Ірини Фаріон видання «Терміново» порушило Кодекс етики

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

 ВИСНОВОК № 133

щодо матеріалу інтернет-видання «Терміново» під заголовком «Ірина Фаріон про збій соцмереж: мене заблокували “пейсаті ліберасти”»

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 5 жовтня 2021 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянки. Скаржниця вважає, що видання у матеріалі поширює мову ворожнечі. 

2. Оскаржений матеріал був опублікований 5 жовтня в рубриці «новини», автором зазначена «Redaktsia». Публікація  містить фото Ірини Фаріон (на початку) та вбудоване повідомлення з її телеграм-каналу від 4 жовтня 2021 року.

3. Новина розповідає про реакцію колишньої народної депутатки на збій у соціальній мережі.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

«Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста.» (п. 1);

«Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста...» (п. 6);

«Ніхто не може бути дискримінований через свої стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.» (п. 15). 

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Медіа мають висвітлювати серед іншого й висловлювання політиків, у тому числі їхні думки, які можуть справити негативне враження на аудиторію, адже суспільство повинне мати реальну картину подій. Але функція медіа в цьому випадку не зводиться суто до ретрансляції таких висловлювань: необхідно подавати ще й контекст, а в деяких випадках — експертні оцінки висловлювання, якщо в них є ознаки мови ворожнечі. 
  2. Щодо мови ворожнечі. В Ініціативи немає сумніву, що висловлювання Ірини Фаріон є зневажливим й антисемітським, оскільки ознака зовнішності ортодоксальних євреїв у ньому безпідставно поєднана з образливим натяком на сексуальну орієнтацію, який міститься у слові «ліберасти» (поєднання слів «ліберал» і образливого «педераст», яке означає гомосексуала).  Медіа не є автором цього висловлювання, а лише цитує Ірину Фаріон. Остання є політикинею, у минулому була депутаткою Верховної Ради. Також Ірина Фаріон має значний доробок як філологиня. Зважаючи на це, є всі підстави вважати її публічною особою й тому медіа обґрунтовано могло висвітлити її неадекватне висловлювання. А от в який спосіб це варто було робити, розглянемо нижче. З огляду на це Ініціатива не вважає, що редакція медіа допустила антисемітське висловлювання. 
  3. Повнота. В розглядуваній новині лише згадується, що збій соцмереж був масштабним, без конкретизації, в чому саме він полягав, які соціальні мережі охопив та коли саме відбувся тощо. Читачі сайту, які не в курсі ситуації з цим збоєм, наприклад, ті, хто не користується фейсбуком і інстаграмом, могли взагалі до пуття не зрозуміти, в чому помилка Ірини Фаріон.

Крім того, в матеріалі недостатньо роз’яснено суті антисемітського висловлювання Ірини Фаріон. Остання може вважати, що єврейське прізвище засновника Meta, якій належить Facebook, впливає на політику редагування контенту, вважати Марка Цукерберґа лібералом. Але навіть якби Ірину Фаріон дійсно заблокували, то це жодним чином не пов’язано з гаданою сексуальною орієнтацією. Тому слово «ліберасти» є образливим та дискримінаційним; до того ж, до спроби образити додано єврейську ознаку. Ірина Фаріон використала ці слова для висловлення зневаги, а не для розкриття якихось фактів. 

Завдяки вказаній неповноті матеріалу він певною мірою звівся до ретрансляції антисемітського вислову публічної особи, а частина читачів могла його зрозуміти викривлено або не зрозуміти взагалі. Редакція наче й намагалася показати неадекватність висловлювання, але не змогла цього зробити ефективно. Виходячи з цього,  в розглядуваному матеріалі порушено пункт 6 Кодексу етики.

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що інтернет-видання «Терміново» в новині під заголовком «Ірина Фаріон про збій соцмереж: мене заблокували “пейсаті ліберасти”» порушило пункт 6  (крім аспекту достовірності) Кодексу етики українського журналіста, але не допустило  порушення пункту 15 того ж Кодексу. 

18 лютого 2022 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4501
Читайте також
17.06.2022 09:16
Детектор медіа
Інститут масової інформації
«Детектор медіа»
6 094
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду