«МедіаЧек»: Слово «москалі» у програмі Сергія Іванова — не мова ворожнечі

«МедіаЧек»: Слово «москалі» у програмі Сергія Іванова — не мова ворожнечі

18 Листопада 2021
5865
18 Листопада 2021
17:54

«МедіаЧек»: Слово «москалі» у програмі Сергія Іванова — не мова ворожнечі

5865
Ведучий програми «Антиподи» на каналі «Ісландія» не ображав росіян, а цитував сталий вислів.
«МедіаЧек»: Слово «москалі» у програмі Сергія Іванова — не мова ворожнечі
«МедіаЧек»: Слово «москалі» у програмі Сергія Іванова — не мова ворожнечі

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок № 122

щодо випусків телепрограми «Антиподи» з використанням терміну «москалі» 

І. Дані щодо скарги та оскаржуваних матеріалів

1. 2 липня 2021 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина на два відеоматеріали. Скаржник вважає, що ведучий «озвучував явні антидискримінаційні вислови» (ймовірно, мається на увазі «дискримінаційні»), які є проявами мови ворожнечі щодо росіян і «мають бути публічно засуджені».

2. Оскаржені матеріали:

2.1. відео, розміщене на платформі Ютуб під заголовком «Остап Українець @Твоя Підпільна Гуманітарка: чому Україна — не Швейцарія, мова, природа лайки», оприлюднене 4 березня 2021 року. Це інтерв’ю, гостем студії є Остап Українець, а ведучим – Сергій Іванов;

2.2. відео, розміщене на платформі Ютуб під заголовком «Ніцой: освіта, депресивна нація, радянське виховання, мультимовність, матюки, порохоботи», оприлюднене 27 травня 2021 року, з тим же ведучим. Це також інтерв’ю, а гостею студії є Лариса Ніцой.

3. Програма «Антиподи» виходить на телеканалі «Ісландія», який, окрім поширення контенту в ютубі,  веде мовлення як класичний телеканал.

 

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

  1. Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

«Ніхто не може бути дискримінований через свої стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.» (п. 15).

  1. Рекомендація N R (97) 20 Комітету міністрів Ради Європи державам-учасницям з питань "розпалювання ненависті" (додаток, ст. «сфера застосування»):

«…термін «мова ворожнечі»… охоплює усі форми вираження, які поширюють, підбурюють, сприяють або виправдовують расову ненависть, ксенофобію, антисемітизм чи інші форми  ненависті на ґрунті нетерпимості, у тому числі: нетерпимість, висловлена у формі радикального націоналізму та етноцентризму, дискримінації та ворожості щодо меншин, мігрантів і людей  іммігрантського походження.»

 

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Використання слова «москаль» в українській мові не є однозначним, і його значення в сучасних висловлюваннях може відрізнятися від того, яке, наприклад, надавалося йому Тарасом Шевченком у своїх творах. На вживання слова впливає й російська агресія проти України.
  2. В обох відео ведучий ставив гостям, серед інших, запитання: «чи роблять матюки з українців москалів?» (1:38:15 – ефір з Ларисою Ніцой, 1:04:40 – ефір з Остапом Українцем). При цьому ведучий прямо не зазначає, що цей вираз походить із листівок, поширюваних у минулому партією ВО «Свобода» (див. приклад тут).
  3. Ініціатива звертає увагу, що далі по ходу ефірів Сергій Іванов вживає не слово «москаль», а слова «російськомовний» (1 год. 50 хв. — Ніцой), «росіяни» (1:11:30 — Українець). Тобто ведучий не демонструє систематичного упередження до росіян, а вживає слово «москалі» як частину сталого виразу, пов’язаного з контекстом обсценної лексики, хоча й не акцентує на існуванні такого виразу.

Зважаючи на це, хоча саме по собі слово «москаль» може бути проявом мови ворожнечі, Ініціатива «МедіаЧек» у цьому випадку утримається від констатації порушення.

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що у випусках програми «Антиподи» за участі  Лариси Ніцой та Остапа Українця ведучий не припустився проявів мови ворожнечі, вживаючи слово «москалі».

17 листопада 2021 року

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5865
Читайте також
02.11.2021 12:30
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
6 094
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду