detector.media
27.08.2021 18:35
Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів»
Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів»
Причиною позову Мін'юст вказував «повторне порушення законодавства про громадські об'єднання».

У п'ятницю, 27 серпня, Верховний суд Білорусі ліквідував «Білоруську асоціацію журналістів» (БАЖ). Про це повідомила сама організація.

Згідно з рішенням Верховного Суду, всі аргументи представника ГО БАЖ про те, що цей позов не має бути задоволений, – не важливі. А представник відповідача «неправильно розуміє закон».

«БАЖ не є записом у реєстрі юридичних осіб. Це майже півтори тисячі членів організації, об'єднаних усвідомленням своєї місії: розширити простір свободи слова в Білорусі. Вибачте за пафос і цитату зі Стратегії БАЖ. Це друзі та колеги. Це МИ, а не юридичний статус і офіс. І МИ продовжуватимемо виконувати свою роботу, незалежно від рішення судів та адміністративних органів, усіма законними способами», – сказав голова БАЖ Андрій Бастунець.

Нагадаємо, що у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від «БАЖ» надати протягом двох днів «тисячі документів». «БАЖ» назвала вимоги влади необгрунтованими і негайно направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу «БАЖ» з обшуками, виламавши вхідні двері.

15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження «БАЖ» через «несвоєчасне надання документів». Правоохоронці опечатали офіс асоціації.

20 липня влада заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками «БАЖ».

«Білоруська асоціація журналістів» заснована у 1995 році, об'єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців, і є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Також «БАЖ» допомагає білоруським журналістам захищати свої професійні права і стежить за ситуацією в ЗМІ Білорусі.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Зараз за гратами залишаються Мартинович та Скурко.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

Фото: «БАЖ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY