Журналістка BBC прокоментувала відмову у продовженні візи РФ: «Мені сказали, що я ніколи не зможу повернутися»

Журналістка BBC прокоментувала відмову у продовженні візи РФ: «Мені сказали, що я ніколи не зможу повернутися»

16 Серпня 2021
2026

Журналістка BBC прокоментувала відмову у продовженні візи РФ: «Мені сказали, що я ніколи не зможу повернутися»

2026
«Це не та країна, в яку я приїхала 30 років тому, і це точно не та країна, про яку я починала писати 20 років тому», – розповіла вона.
Журналістка BBC прокоментувала відмову у продовженні візи РФ: «Мені сказали, що я ніколи не зможу повернутися»
Журналістка BBC прокоментувала відмову у продовженні візи РФ: «Мені сказали, що я ніколи не зможу повернутися»

Кореспондентка BBC у Москві Сара Рейнсфорд прокоментувала відмову російської влади у продовженні візи. Наразі відомо, що вона має виїхати з країни до 31 серпня. 

«Мене висилають – це не відмова продовжити мою візу, хоча технічно це виглядає так. Мене висилають, і мені сказали, що я ніколи не зможу повернутися. Чесно кажучи, для мене особисто це катастрофа, але це ще і дуже вразило мене. Росія ніколи не була для мене просто місцем відрядження: це не аби яке місце. Це країна, спробам зрозуміти яку я присвятила більшу частину життя», – зазначила журналістка.

Сара Рейнсфорд додала, що їй подобається розповідати світу про Росію, однак «це стає все важче». Водночас вона не очікувала, що їй не продовжать візу, тому що до останнього часу іноземна преса в Росії була «більш-менш захищена від переслідувань».

«Я думаю, це явна ознака, що ситуація змінилася. Це ще один тривожний сигнал про стан справ в Росії і ще один крок в бік погіршення відносин Росії із зовнішнім світом – сигнал, що Росія все більше відгороджується», – прокоментувала журналістка.

Офіційно причиною відмови у продовженні візи для Рейнсфорд називають дзеркальні дії на випадок у Великій Британії, яка не видала візу російському журналісту. Це сталося два роки тому. Також це реакція влади РФ на британські санкції, запроваджені через корупцію та порушення прав людини.

«Коли на мене обрушили цю новину, я сказала тим людям: "Я вам не ворог". Ви висилаєте з Росії людину, яка розуміє Росію, яка безпосередньо спілкується з людьми і намагається пояснити те, що відбувається тут, світу, а це стає все складніше. Виходить, вони [російська влада] не хочуть присутності таких журналістів тут», – сказала журналістка.

На її думку, російській владі зручніше, щоб у країні було менше людей, які розуміють, що відбувається.

«В якості журналіста мені довелося багато часу проводити на судах над людьми, які піддавалися переслідуванню по суті за свої політичні погляди – офіційно називалися інші причини, але у підсумку йшлося про людей, які занадто критично ставилися до влади. А тепер і за журналістами теж прийшли», – розповіла Сара Рейнсфорд.

Вона додала, що має на увазі не себе, а небагатьох незалежних російських журнналістів, які ще лишилися.

«Ми прокидаємося кожен день і бачимо новини, що у когось ще був обшук, хтось ще в суді, хтось ще поїхав з країни. Кількість людей, які покидають країну, неймовірна. Я ніколи не бачила нічого подібного, і це сумно. Тому так, я залишаю країну, і мені дуже сумно, що я не зможу повернутися – я сподіваюся, одного разу зможу, – однак ще більш сумно мені від того, що багато росіян не бачать майбутнього тут. І це не та країна, в яку я приїхала 30 років тому, і це точно не та країна, про яку я починала писати 20 років тому», – вважає журналістка.

9 серпня пані Рейнсфорд брала участь у 8-годинному спілкуванні самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка з пресою та була однією з небагатьох представників ЗМІ, які поставили йому жорсткі запитання

Фото: bbc.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду