Правозахисні організації закликали США розслідувати роль Єгипту у вбивстві Хашоггі

Правозахисні організації закликали США розслідувати роль Єгипту у вбивстві Хашоггі

24 Червня 2021
1706

Правозахисні організації закликали США розслідувати роль Єгипту у вбивстві Хашоггі

1706
США просять провести розслідування та публічно оприлюднити його висновки.
Правозахисні організації закликали США розслідувати роль Єгипту у вбивстві Хашоггі
Правозахисні організації закликали США розслідувати роль Єгипту у вбивстві Хашоггі

Правозахисні організації 23 червня закликали США розслідувати, яку роль відіграли єгипетські чиновники в справі про вбивство саудівського журналіста Washington Post Джамаля Хашоггі.

Вісім організацій – Комітет захисту журналістів, PEN America, Репортери без кордонів, Human Rights First, Human Rights Watch, Project on Middle East Democracy, Robert F. Kennedy Human Rights та Ініціатива свободи – просять США провести розслідування та публічно оприлюднити його висновки.

«Надзвичайно важливо, щоб президент Байден дотримувався своїх усних зобов'язань захищати свободу преси. Адміністрація повинна забезпечити повне розслідування цієї нової інформації, а всі, хто був причетний до вбивства Хашоггі, мають понести відповідальність», – сказав Майкл Де Дора з Комітету захисту журналістів.

Цього тижня у Вашингтоні запланована зустріч представників американської розвідки та політиків з директором Єгипетського управління розвідки Аббасом Камелем.

«Можлива роль єгипетської влади у вбивстві Хашоггі не була детально описана в розсекреченому звіті Офісу директора Національної розвідки США. Адміністрація Байдена та Конгрес США повинні перевірити, чи єгипетська влада відіграла роль у вбивстві Хашоггі. Якщо так, застосувати відповідні санкції та інші засоби», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року журналіст The Washington Post Джамаль Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. Саудівські офіційні особи спочатку наполягали на тому, що Хашоггі покинув будівлю 2 жовтня. Пізніше турецька влада заявила, що його там вбили. Згодом Саудівська Аравія змінила свою позицію щодо смерті Хашоггі і повідомила, що його вбивство було умисним.

Влада Саудівської Аравії заявила про затримання 18 підозрюваних у вбивстві журналіста. Туреччина хоче екстрадувати і притягнути їх до відповідальності, проте Саудівська Аравія відмовляється проводити екстрадицію. Міністр закордонних справ країни Адель аль-Джубейр заявив, що Саудівська Аравія не видасть Туреччині своїх громадян.

У січні 2019 року телеканал Al Jazeera оприлюднив відеозапис із камер відеоспостереження, який демонструє, як в резиденцію консула Саудівської Аравії заносять великі пакети, імовірно, з останками журналіста Джамаля Хашоггі.

У вересні 2019 року наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман сказав, що несе відповідальність за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі, проте відкинув звинувачення, що він замовив це вбивство.

23 грудня 2019 року в Саудівській Аравії суд оголосив вироки восьми особам, їх визнали винними у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі. П'ять осіб засудили до смертної кари, трьох – до ув’язнення на 24 роки.

25 березня 2020 року генеральна прокуратура Стамбула завершила розслідування справи про вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі. Правоохоронці прийшли до висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства. У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії виніс вердикт вісьмом особам, обвинуваченим у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі. Вони проведуть у в’язниці від 7 до 20 років.

У червні 2021 року The New York Times написало, що громадяни Саудівської Аравії, причетні до вбивства Хашоггі, проходили бойову підготовку компанії Tier 1 Group у США, у 2017 році. За даними Yahoo!, єгипетські чиновники проводили навчання для команди з Саудівської Аравії – «Tiger Team», яку визнали відповідальною за вбивство Хашоггі. Адміністрація Байдена ввела санкції проти членів «Tiger Team» у лютому 2021 року після розсекречення звіту американської розвідки про вбивство Хашоггі. Загалом США запровадили візові обмеження щодо 76 громадян Саудівської Аравії, які були причетні до вбивства журналіста Хашоггі. 

За даними американської розвідки, наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман схвалив вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в 2018 році. Він начебто вважав журналіста загрозою королівству. Мухаммеду бен Салману закидають численні порушення прав людини. Водночас сам наслідний принц не потрапив під санкції США. Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що США зазвичай не запроваджують санкцій проти лідерів країн, з якими підтримують дипломатичні відносини.

Фото: CPJ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1706
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду